Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
5. júla 2024 Prečítané 442x

Druhy obkladov a dlažieb: Vlastnosti a rozdelenie

Ak sa v obkladoch a dlažbách neorientujete, prečítajte si článok a budete v obraze. Prinášame vám základné rozdelenie, ktoré vám pomôže správne si vybrať. 

Tipy

Existuje množstvo obkladov a dlažieb. Tento článok si kladie za úlohu pomôcť vám zorientovať sa medzi nimi a predstaviť aspoň základné rozdiely, aby ste vedeli, na čo sa pri kúpe zamerať a ako vybrať tie najvhodnejšie.

obklady, dlazby, obklad, dlazba, vlasnosti obkladu, vlasnosti dlazby, levelys

Základné rozdelenie

Obklady a dlažby delíme podľa viacerých kritérií. Treba povedať, že taká široká škála vlastností nie je vôbec zbytočná. Vďaka tomu si dokážeme takmer presne vybrať podľa našich preferencií, účelu a vhodnosti.

1. Podľa materiálu

Vedieť, z čoho sú obklady a dlažby vyrobené, vám pomôže rozhodnúť sa, kam a do akých priestorov ich umiestniť.

  • Keramika

Patrí medzi najväčšiu klasiku medzi obkladovými materiálmi. Obklady z nej sú vhodné do všetkých priestorov. Sú pevné a odolné proti vlhkosti, ale aj proti poškriabaniu. S keramikou v interiéri pokazíte iba máločo.

  • Gres

Ide o rodinu keramických dlažieb a obkladov. Od bežných obkladov z keramiky sa líšia použitými surovinami, spracovaním aj vyššou teplotou vypaľovania

Sú odolnejšie proti vlhkosti aj mechanickému poškodeniu. Navyše sú mrazuvzdorné. Ak sa teda rozhodnete pre gres, nepokazíte nič ani v exteriéri.

 

Vedeli ste, že…

…výhodou (a zároveň aj nevýhodou) keramických aj gresových obkladov a dlažieb je ich rozmanitosť? Množstvo dekorov, farieb, tvarov a veľkostí vás pri výbere dokáže naozaj zabaviť a pripraviť vás o niekoľko hodín vášho drahocenného času.

 

  • Prírodný kameň

Prírodné kamene sa ťažia a spracovávajú veľmi podobne. Majú relatívne vyššiu hmotnosť ako iné obklady, môžu byť krehké a lámavé. To sťažuje ich položenie a manipuláciu s nimi. Na zjednodušenie práce preto využite systém leveling od LEVELYS. 

  • Mramor

Vzniká premenou z iného druhu kameňa, konkrétne z vápenca. Je mäkký, porézny a nasiakavý. Využitie nájde tam, kde sa od neho neočakáva prílišné zaťaženie vonkajšími vplyvmi, teda najmä v interiéri.

  • Žula

Je to hornina, ktorá vzniká hlboko v zemi. Vďaka procesu ohrevu a následného pomalého ochladzovania získava žula svoju mimoriadnu tvrdosť. Tvorí ju najmä kremeň a živec. 

Keďže je odolná, nájde využitie v exteriéri a vo verejných priestoroch, ako sú terasy, haly a obchodné centrá.

  • Travertín

Má najbližšie k vápencu a vzniká vyzrážaním zo sladkovodných minerálnych prameňov. Ťaží sa predovšetkým v krasových oblastiach.

Je to univerzálny kameň, vydrží zmeny vysokých a nízkych teplôt a je mrazuvzdorný. Využíva sa tak v interiéri, ako aj v exteriéri.

 

Zaujímavosť

O vysokej kvalite a odolnosti travertínu svedčia aj stavby, ktoré boli vyrobené z tohto materiálu. Ide napríklad o Koloseum, Baziliku du Sacré-Coeur a Mohylu M. R. Štefánika.

 

  • Sklenené obklady

Využívajú sa predovšetkým ako dekoratívne prvky v kuchyniach a kúpeľniach. Ich nevýhodou je, že sa ľahko zašpinia, keďže na nich vidno všetky odtlačky prstov. Na druhej strane sa však jednoducho čistia.

  • Drevené obklady a dlažby

Disponujú prirodzeným vzhľadom, ktorý vytvára teplý a útulný domov. Sú vhodné takmer výlučne do interiéru, ale i tu sa o ne musíte neustále a poctivo starať.

2. Podľa povrchovej úpravy

Povrchová úprava slúži na zlepšenie (zmenu, úpravu) vzhľadu, odolnosti, prípadne aj kvality samotného produktu

  • Lesklé a leštené

Majú elegantný a čistý vzhľad, rozjasňujú miestnosti a vytvárajú ilúziu väčšieho a širšieho priestoru. Keď sú mokré, sú však šmykľavé. Preto sú vhodnejšie skôr na steny a do miestností s menšou vlhkosťou.

  • Matné

Pôsobia upokojujúco, harmonicky a decentne. Matný, drsnejší povrch je bezpečnejší v priestoroch ako sú kúpeľne a kuchyne.

  • Štruktúrované

Reliéfne povrchy sú vhodnejšie skôr na vonkajšie využitie, najmä tam, kde je dôležitá protišmyková ochrana. Sú dizajnové a štýlové. Nevýhodou je ťažšia údržba. 

 

3. Podľa miesta použitia

Ide najmä o to, či potrebujete obložiť vonkajší alebo vnútorný priestor.

  • Interiérové

  • V kuchyniach, kúpeľniach a miestnostiach, ktoré sú exponované z hľadiska vody, vlhkosti a teda protišmykovosti a odolnosti proti plesniam.

  • V obývacích priestorov, kde oceníte skôr estetiku, pohodu a príjemný pocit pri bývaní.

  • Exteriérové

Obklady a dlažby s vyššou triedou protišmykovosti, odolné proti striedaniu teplôt, vlhkosti, mrazu, slnečnému žiareniu a všeobecne proti poveternostným vplyvom

 

Záver

Toto je skutočne iba základné rozdelenie, od ktorého sa viete odraziť. V reálnom živote však budete musieť robiť kompromisy. Obklady a dlažby skombinujte podľa vášho estetického cítenia, farebných kombinácií a zohľadnite všetky funkčné aj praktické detaily.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ