Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
4. januára 2024 Prečítané 649x

Čierny mramor: Dobrý, alebo zlý nápad?

Názory na čierny mramor sa rozchádzajú. V tomto článku sa dozviete, ako vzniká, ale aj o jeho výhodách a nevýhodách. 

Trendy

Pre niektorých je to absolútne neakceptovateľná vec, zatiaľ čo iní si bez neho nevedia domácnosť predstaviť. Na čierny mramor existujú rôzne názory. Pozrime sa bližšie na jeho výhody a nevýhody.

cierny mramor obklad, obklad a dlazba mramor, levelys

Čo je mramor?

Vďaka silnému teplu a tlaku horniny menia svoje vlastnosti, a to nielen mechanické, ale aj fyzikálno-chemické. Tým sa stávajú úplne inými, napríklad mramorom. Mramor je kryštalický vápenec, premenená hornina.

Z 95 % je tvorený kryštálmi karbonátov, najčastejšie z kalcitu (CaCO3). Ostatných 5 % tvoria silikáty, ílovité hmoty, limonit, grafit a môžu obsahovať aj ďalšie minerály a organické látky. Tieto látky pôvodne bielemu mramoru dodávajú rôzne farby a vzory. Okrem bieleho sa môžeme stretnúť napríklad s mramorom:

  • modrosivým,
  • sivým,
  • červeným,
  • ónyxovým,
  • čiernym, ktorý nás zaujíma najviac.

Čierny mramor

Hoci niektoré varianty mramoru sú považované za čisto čierne, treba si uvedomiť, že mramor je prírodný materiál. Preto sú na ňom vždy badateľné jemné žilky iných odtieňov. To však jeho výnimočnosti nijako neuberá. Medzi najväčších producentov čierneho mramoru patrí:

  • India,
  • Čína,
  • Taliansko,
  • Španielsko,
  • Brazília.

cierny mramor obklad, obklad a dlazba mramor, levelys

Plusy čierneho mramoru 

1. Elegantný vzhľad

Čierna farba sa často považuje za symbol smútku a tmy, ale v prípade použitia v domácnosti to neplatí. V interiéroch, naopak, predstavuje farbu luxusu a elegancie, čo platí aj pre čierny mramor. Jeho tmavý, hladký a lesklý povrch pridáva každej domácnosti sofistikovanosť a štýl.

2. Kombinovateľnosť

Podobne ako pri čiernom oblečení, aj čierny mramor sa dá skombinovať takmer s akoukoľvek farbou. Možnosti pre fantáziu a predstavivosť sú takmer neobmedzené. Buď podľa neho môžete prispôsobiť vybavenie domácnosti do tmavých farieb a držať sa jednotného štýlu, alebo ho môžete kombinovať s bledými farbami, a vytvoriť tak kontrast.

3. Univerzálnosť

Pri využití čierneho mramoru sa nemusíte obmedzovať. Je to univerzálny materiál, vhodný takmer do každej časti domácnosti. Hodí sa na:

  • dlažby,
  • obklady,
  • pracovné dosky,
  • umelecké predmety.

Vďaka svojim dobrým tepelnoizolačným vlastnostiam je ideálny na podlahy s podlahovým kúrením. Svoje uplatnenie nájde aj na schodištiach, v kúpeľniach a kuchyniach.

Z čierneho mramoru sa tiež vyrábajú sochy a rôzne iné umelecké diela. Ak vám teda zapadá do koncepcie a vkusu, môžete ho pokojne využiť.

 

Vedeli ste, že…

… tvrdosť minerálov sa určuje podľa desaťstupňovej Mohsovej stupnice tvrdosti? Najmäkším je mastenec, do ktorého sa dá rýpať nechtom. Najtvrdším je potom diamant, s ktorým si neporadí ani pilník. Mramor sa nachádza niekde na úrovni 3 až 5 stupňa

 

Mínusy čierneho mramoru

1. Slabá odolnosť a náchylnosť k poškodeniu

  Mramor je relatívne mäkký kameň a má slabšiu odolnosť voči rôznym škrabancom a inému mechanickému poškodeniu. Preto buďte opatrní pri aplikácii obkladu a dlažby z čierneho mramoru. Na uľahčenie a zjednodušenie práce s ním je vám k dispozícii náš leveling systém. Na ochranu mramoru použite ochranné podložky pod vyrovnávacie systémy Levelys. Pri doťahovaní matíc alebo zasúvaní klinov sa tak zabráni poškriabaniu alebo inému znehodnoteniu obkladu alebo dlažby. 

  Pozor treba dávať aj na látky a kyseliny obsiahnuté v potravinách. Môžu na čiernom mramore zanechať neodstrániteľné stopy.

2. Údržba

Na čiernom mramore sú akékoľvek šmuhy a nečistoty viditeľné, preto je dôležité venovať mu pravidelnú starostlivosť. Nutné je používať iba šetrné prípravky, ktoré sú na čistenie mramoru vhodné. Použitím agresívnych čistidiel by ste ho mohli poškodiť.

3. Farba

Paradoxne môže byť určitou nevýhodou čierneho mramoru aj to, že je čierny, najmä ak by ste ho použili v malej miestnosti. Čierna farba môže miestnosť opticky ešte viac zmenšiť. Ak by ste ho použili vo veľkom množstve, mohli by ste sa cítiť mierne klaustrofobicky.

4. Cena

Čierny mramor je luxusný materiál, a preto je aj drahší ako mramor v inej farbe. Cena závisí od textúry a, samozrejme, od kvality. Obklady a dlažby z čierneho mramoru môžete získať za cenu od 50 do 120 €/m2.

 

cierny mramor obklad, obklad a dlazba mramor, levelys

Zhrnutie

Pri čiernom mramore platí to isté, čo pri ostatných typoch mramoru alebo pri iných materiáloch. Jeho použitie závisí výhradne od vašich preferencií. Neexistuje žiadny zásadný dôvod pre ani proti, ktorý by čierny mramor zvlášť uprednostňoval alebo vylučoval. Ak sa vám páči, môžete ho pokojne použiť. Dôležité je, aby ste sa vo svojom prostredí cítili dobre.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ