fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
16. júla 2020 Prečítané 11840x

Ako správne postupovať pri lepení obkladu

Predtým, ako sa do toho pustíte, by ste mali vedieť, že lepenie obkladu nie je „brnkačka“.  Vyžaduje zručnosť, dodržiavanie osvedčených postupov a to, čo majstri nazývajú fortieľ. Ak máte v rukách štvorcové kilometre nalepených obkladov, rozumiete nám. Ostatní však nehádžte kelňu do kýbľa. Ak ste trpezliví a nebojíte sa roboty, kúpeľňu obložíte aj vlastnoručne.  

Návody

Predtým, ako sa do toho pustíte, by ste mali vedieť, že lepenie obkladu nie je „brnkačka“.  Vyžaduje zručnosť, dodržiavanie osvedčených postupov a to, čo majstri nazývajú fortieľ. Ak máte v rukách štvorcové kilometre nalepených obkladov, rozumiete nám. Ostatní však nehádžte kelňu do kýbľa. Ak ste trpezliví a nebojíte sa roboty, kúpeľňu obložíte aj vlastnoručne.  

Lepenie obkladu | Leveling system | Levelys

 

Vieme, ako na to?

Nepíšeme manuál, ten si vygooglite raz-dva. Nebudeme ani vytvárať nové desatoro lepenia obkladu. Zopakujeme už dávno platné a osvedčené pravidlá. Týchto „prikázaní” sa treba držať, aby lepenie obkladu dopadlo úspešne.

 

Pojmológia

Stavebný obklad je materiál na prekrytie stavebných konštrukcií z estetických či funkčných dôvodov. Umiestnenie obkladu limitujú jeho vlastnosti, najmä odolnosť, pevnosť, trvanlivosť. 

Podľa umiestnenia môžeme obklady rozdeliť na:

  • interiérové
  • exteriérové
  • zvislé
  • vodorovné.

Lepenie obkladu | Leveling system | Levelys

Najpoužívanejšie sú najmä obklady:

  • keramické
  • kamenné
  • drevené
  • kovové
  • sklenené
  • kompozitné.

Zameriame sa na lepenie zvislého interiérového keramického obkladu. Najčastejšie sa používajú na obklad kúpeľní, WC a kuchýň. Lepia sa špeciálnym lepidlom, škáry sa vypĺňajú škárovacou hmotou.

 

Vedeli ste, že…

… keramické platničky sa používali ako tepelný štít raketoplánov, ale aj balistických rakiet? Tento materiál má vysokú tepelnú kapacitu a veľmi ťažko sa pri prelete vysokou rýchlosťou atmosférou zahrieva. Nevýhodou keramických tepelných štítov je ale krehkosť a malá odolnosť voči nárazu.

 

Desatoro obkladača

1. Kto nepomeria…

Priestor, ktorý chcete obložiť, pokojne premerajte aj trikrát. Je potrebné mať presnú predstavu o počte dlaždíc. Pri nákupe vždy rátajte podľa vzorca: obkladaná plocha +10 %. Rezervu oceníte, ak dlaždica praskne alebo sa inak poškodí, napríklad pri rezaní. To, čo ostane, si po dokončení obkladania odložte na prípadné budúce opravy. 

2. Kto na nerovné lepí…

Vodováha je obkladačova tretia ruka a mala by byť vždy nablízku. Nerovný podklad je potrebné vyrovnať. Potom, pomocou vodováhy zmerajte spodnú a výškovú líniu. Horný rad by mal byť z celých dlaždíc. Po penetrácii podkladu prišiel čas na rozrobenie lepidla.

3. Začína sa zdola…

Obkladajte vždy zdola. Na podklad naneste lepidlo a rozotrite hrebeňom (ozubenou stierkou). Dôležité je prikladať dlaždice celou plochou na rovnomernú plochu lepidla. Na kontrolu používajte vodováhu. Rohy fixujte sponami leveling systému. Dokončite spodný rad a pokračujte ďalším.  

Lepenie obkladu | Leveling system | Levelys

4.  Spôsob plávajúceho masla…

Odporúčaný postup, ktorý využíva LEVELYS vyrovnávací systém, ráta s nanášaním lepidla formou Floating – Buttering. Lepidlo sa pri tom nanáša tak na stenu, ako aj na obklad. Nanesením a rozotretím lepidla spôsobom „plávajúceho masla“ zaručíte jeho lepšiu priľnavosť. Lepený spoj je tak pevný, nevznikajú vzduchové medzery a dlaždica po čase „neodskočí” od lepidla. 

5. Kto precízne pracuje…

Pracovné postupy neurýchlite. Neponáhľajte sa, každá obkladačka si zaslúži rovnakú sústredenú pozornosť. Po umiestnení každej kachličky skontrolujte vodováhou rovinnosť. Prípadné odchýlky skorigujte a pokračujte krok za krokom ďalej.

6. Kto čisto obkladá…

Po dokončení obkladu je čas na čistenie. Kým je lepidlo čerstvé, odstráňte ho jednoducho vlhkou špongiou. Obklad očistite dôkladne, pretože po zaschnutí lepidla to pôjde veľmi ťažko. Ak je všetko čisté, máte pauzu minimálne 24 hodín.  

Lepenie obkladu | Leveling system | Levelys

7. Neradno škárovať…

Škárovanie obkladu začnite najskôr 24-hodín po nalepení poslednej obkladačky. Nezačínajte skôr, lepidlo potrebuje svoj čas. Ak ale používate rýchlotuhnúce lepidlá, špárovať môžete už o pár hodín. Dodržiavajte časy tuhnutia lepidla a presný postup prípravy škárovacej hmoty. Škárovačku naneste gumenou stierkou na obklad.

8. Nezotrieš hala-bala…

Pohyb pri stieraní škárovacej hmoty krížom-krážom v diagonálnych smeroch je ten správny. Týmto spôsobom dostanete škárovaciu hmotu do všetkých škár. Popri tom  škárovacou stierkou „nahrubo“ čistíte obklad. S definitívnym čistením treba počkať.

9. Posledné čistenie…

Ak by ste sa ponáhľali, pri čistení obkladu od zbytkov škárovačky by ste mohli „vyčistiť“ aj škáry. Obklad začnite čistiť až vtedy, keď sú zbytky škárovacej hmoty na dlaždiciach suché. Na jeho umytie vám stačí vlhká špongia alebo penová stierka, na leštenie suchá utierka.

10.  Neber meno…

Ak obkladáte prvý raz, obrňte sa trpezlivosťou a buďte dôslední. Za nekvalitne nalepený obklad nemôžu obkladačky ani steny, kleber, škárovačka či slnečné erupcie. Iba obkladač. Nemáte sa kam ponáhľať, buďte precízni. Ak musíte, tak si aj zanadávajte. Hlavne si verte. Osvedčené návody a postupy vás dovedú až hore, k poslednej kachličke.

 

Tip na záver

Pokiaľ bude lepenie obkladu vašou premiérou, vyhraďte si dostatok času. Postupne chytíte grif. Výsledok môže byť rovnaký ako od majstra. Bude vám to však trvať podstatne dlhšie.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ