fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
29. marca 2021 Prečítané 6834x

Problematika veľkoformátových obkladových prvkov

Trendové veľkoformátové obkladové prvky vyžadujú špeciálny prístup. Ak sú nalepené správne, dokážu dlhodobo slúžiť a priestor ozvláštniť a opticky zväčšiť.

Tipy

Veľké formáty obkladov a dlažieb v obytných interiéroch sú pomerne bežná prax. Niektoré interiérové dizajnové štýly doslova vyžadujú veľkoformátové obkladové prvky. Práca s veľkými formátmi vyžaduje obzvlášť pozorný, precízny a do istej miery špecifický prístup. Každý fachman vie, že bez vyrovnávacieho systému sa pri veľkých formátoch nezaobíde. Čítajte všetko dôležité o veľkoformátových obkladových prvkoch. 

Aký formát je veľký?

Všeobecne sú za veľkoformátové obkladové prvky považované všetky s jednou hranou dlhšou ako 35 cm. Bežné sú napríklad rozmery 30 x 90, 30 x 120, 40 x 40, 60 x 60 či 80 x 80, ale aj 60 x 120 cm. Existujú aj maxi rozmery 120 x 240, dokonca 160 x 320 cm. Väčšie než bežné rozmery kladú vyššie požiadavky na prípravnú aj realizačnú fázu pokládky. Ak sa nezanedbá príprava podkladu a poteru a dodrží niekoľko pravidiel pri pokladaní, s veľkými formátmi sa dá pracovať efektívne aj efektne.

 

Úskalia geometrie

Geometrické vlastnosti obkladových materiálov, ich rozmerov, rovinnosti a najmä odchýlky určuje norma. Pri veľkoformátových prvkoch je akákoľvek odchýlka v „plošnom“ ale aj rovinnom výsledku poznateľnejšia, ako pri menších formátoch. Preto je kľúčovo dôležitý už výber kvalitných materiálov s deklarovanými rozmermi s čo najmenšími odchýlkami.

Riziká rozmerových a rovinných odchýlok veľkých formátov, samozrejme, poznajú aj výrobcovia. Práve parameter „deklarovaný rozmer“ zaviedli do praxe výrobcovia, aby predišli problémom vyplývajúcim z vysokých odchýlok. Matematika nepustí: normovaná odchýlka je rovnaká pre všetky rozmery dlaždíc. Čím väčší rozmer, tým väčšia odchýlka. Kvalitná dlažba, najmä veľkoformátová, by mala mať deklarovaný rozmer.

 

Tip odborníka

Podľa revidovanej normy ČSN 73 3451-1 sa za veľkoformátové obkladové prvky považujú tie, ktoré majú súčet dĺžky najdlhšej strany a uhlopriečky rovný alebo väčší než 950 mm. Napríklad pri rozmere dlaždice 40×40 má najdlhšia strana rozmer 40 cm, uhlopriečka je 56,57 cm. Súčet najdlhšej strany a uhlopriečky: 40+56,57 = 96,57 cm. Keďže je to viac ako 95 cm, tento rozmer dlaždice už je považovaný za veľký formát. 

 

Odchýlka rovinnosti dlaždice stanovená normou nemusí mať veľký vplyv na konečnú kvalitu pokládky. Každý majster vie, že žiadna dlaždica nie je dokonale rovná a rozdiely spôsobené odchýlkami rovinnosti sú opäť viditeľné najmä pri väčších formátoch. Norma určuje rozmerovú odchýlku dlaždice 0,6 % a odchýlku rovinnosti 0,5 %. Hraničná odchýlka miestnej rovinnosti položenej podlahy obytných miestností je ± 2 mm.

pokladka obkladov a dlazieb, velky format, levelys, vyrovnavaci system, leveling system, nivelacny system

Podklad je základ

Väčšina chýb keramických dlažieb a obkladov všeobecne a veľkoformátových zvlášť pripadá na ľudský faktor v prípravnej a realizačnej fáze. Pomerne vysoké percento chýb, ktoré znižujú kvalitu a životnosť obkladu a dlažby a spôsobujú problémy, súvisí s kvalitou podkladu.

 

Základné minimálne požiadavky pre podklady veľkoformátových keramických dlažieb: 

  • hrúbka poteru najmenej 60 mm
  • pevnosť materiálu poteru v tlaku: aspoň 20 MPa
  • odchýlka rovinnosti podkladu 1 mm/2 m
  • vlhkosť podkladu určená normou a technickým listom materiálu
  • absencia trhlín
  • premietnutie konštrukčných dilatácií, zmršťovacích a pracovných škár do škárovania dlažby
  • maximálna deformácia okrajov a rohov poteru pri zaťažení do 0,4 mm.

 

Náš tip

Pri práci s veľkoformátovými obkladacími prvkami sa bez vyrovnávacieho systému prakticky nezaobídete. S jeho pomocou dokážete aj veľké formáty dlaždíc a obkladov nalepiť rýchlejšie. A aj eliminujete riziko chýb súvisiacich s rovinnosťou dlaždíc, ktoré môžu mať vážne dôsledky.

 

Pár praktických rád

  • pri príprave podkladu a poteru buďte maximálne precízni
  • podklad by mal byť podľa možností „rovinnejší“ ako žiada norma
  • do bodky dodržiavajte pokyny výrobcov materiálov
  • nepodceňujte a dodržte presný dilatačný plán
  • všetky dilatačné škáry konečnej vrstvy musia rešpektovať konštrukčné dilatácie
  • lepte kombinovanou metódou floating & buttering
  • používajte výhradne flexibilné lepiace zmesi a škárovacie hmoty
  • pracujte s vyrovnávacím systémom
  • rovinnosť priebežne kontrolujte

Veľké formáty majú pomerne veľké požiadavky…

… najmä na prípravnú, ale aj realizačnú fázu. Aby mohli veľkoformátové obkladové prvky dlhodobo a funkčne slúžiť, treba ich položiť správne. A vyvarovať sa chybám, ktoré sú pri práci s veľkými formátmi pomerne časté. Ak pracujete precízne a dodržíte odporúčané postupy, veľkoformátové dlažby či obklady dokážete položiť či obložiť rýchlejšie ako klasické. Okrem neprehliadnuteľných estetických benefitov sa podlahy a steny z veľkoformátových obkladacích prvkov aj jednoduchšie udržiavajú. Môžeme smelo predpokladať, že trend veľkoplošných obkladových prvkov nie je krátkodobý

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ