fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
5. decembra 2022 Prečítané 5343x

Ukončovacie lišty: Ako ich správne vybrať a osadiť

Premýšľate nad výberom ukončovacích líšt k obkladu, no nie ste si istí postupom, ako ich osadiť? V našom článku sa dozviete všetko potrebné. Čítajte ďalej.

Tipy

Ukončovacie lišty plnia estetickú a ochrannú funkciu. Ich výber je preto potrebné prispôsobiť týmto aspektom. Vhodne vybrané a osadené ukončovacie lišty sú dôležité najmä na ochranu schodov a rôznych výklenkov pred mechanickým poškodením. V článku sa dozviete, ako si z nich vybrať to najlepšie a ako ich správne osadiť.

ukoncovacia lista, schody, hlinikovy profil , levelys

Klasika, ktorá stále pretrváva

Klasické obkladové lišty z rôznych materiálov sú mnoho rokov bežným štandardom ukončenia hrán obkladu. Využijete ich všade tam, kde sa pri obkladaní dostanete na hranu – vaňa, schody, sprchový kút, stenový výklenok… Tento detail by ste rozhodne nemali zanedbať, a to nielen kvôli ochrane obkladového materiálu, ale aj kvôli estetickému hľadisku.

Z praktických dôvodov je výhodou aj to, že farbu líšt si môžete bez problémov vybrať z mnohých farebných odtieňov a výber tak prispôsobiť farebnosti interiéru. To isté platí aj o materiáloch. Obľúbené sú najmä hliníkové, mosadzné, plastové a nerezové ukončovacie lišty. 

Výhody ukončovacej lišty

  • lacné riešenie,
  • veľmi jednoduchá montáž,
  • široká paleta rôznych farieb a materiálov.

Nevýhody ukončovacej lišty

  • neoriginálny a tuctový spôsob ukončenia hrán,
  • slabší dizajnový dopad na interiér.

Aj napriek tomu, že ide o pomerne lacné a jednoduché riešenie, nie každému musí vyhovovať takýto spôsob ukončenia hrán. Preto sa stále hľadajú aj iné riešenia. Jedným z nich sú napríklad Jolly hrany, ktoré sa v súčasnosti stávajú veľkým trendom. O čo ide?

Moderný spôsob – Jolly hrany

Ak ste napríklad v kúpeľni investovali do veľkoformátovej dlažby a obkladov, pouvažujte nad kamenárskym rohom (Jolly hranou). Predstavuje elegantný spôsob ukončenia obkladu, ktorého výsledkom je čistá a minimalistická hrana. Využitie nachádza najmä na vonkajších rohoch hrán dlaždíc.

Princíp Jolly hrán spočíva v bezlištovom prevedení – hrany obkladov sa brúsia alebo režú pod 45° uhlom (s využitím diamantovej píly s vodným chladením). Na tento úkon už ale treba istú zručnosť. Najlepšie preto urobíte, ak si objednáte profesionálneho obkladača, čo ale celý proces predraží no investícia sa vám vráti v podobe dokonalého ukončenia rohov dlaždíc.

Výhody

  • elegantný dizajn,
  • minimalistická hrana,
  • bez škáry.

Nevýhody

  • pracnosť,
  • náročnejšie na presnosť a čas,
  • drahšie riešenie,
  • znížená bezpečnosť (po brúsení môžu vzniknúť ostrejšie hrany),
  • nutnosť použiť iba kvalitný gresový obklad (keramika nie je vhodná).

Na čo si dať pri výbere líšt pozor?

Výber ukončovacích líšt nie je vôbec zložitý. Základom je, aby bol materiál pre lišty dostatočne pevný a odolný proti mechanickému poškodeniu

Výber líšt je nutné prispôsobiť aj účelu použitia. Podľa toho si môžete vybrať ukončovacie lišty v tvare L (T) alebo oblúka. Ďalej tiež lišty hranaté, ozdobné, dilatačné, schodové alebo prechodové. Samozrejmosťou je aj ich brúsená alebo leštená povrchová úprava.

Pamätajte, že lišta v tvare písmena „T“ je ideálna na maskovanie medzier širokých aj niekoľko milimetrov. Vďaka tomuto tvaru si dokážete vyrovnať malé rozdiely vo výške podkladu. Ozdobnou lištou si zase môžete efektívne pospájať rôzne stavebné materiály. Výborne sa hodia k dlaždiciam, gresu, drevu a kameňu. 

Trh so stavebninami je zaplavený výrobkami rôznych tvarov, šírok a farieb. Výber vhodného farebného odtieňa lišty by sa mal preto prispôsobiť najmä tomu, aby farba lišty ladila s farbou dlaždíc a veľmi sa od nej neodlišovala. Čo sa týka dizajnu lišty, jeho výber záleží iba od vašej fantázie.

 

TIP

Pri výbere ukončovacích či prechodových líšt na podlahu sú výborným typom kovové, oceľové alebo hliníkové lišty. Vyniknú nielen v obývačke, ale aj v predsieni, kuchyni či spálni.

 

Ako osadiť ukončovacie lišty?

Osadiť ukončovaciu lištu nie je vôbec zložité. Najviac vás ale môže potrápiť osadenie líšt v kúpeľni medzi vaňou a obkladom. 

V prvom kroku treba nalepiť na bok vane samolepiaci pásik, rozmerať si dĺžku líšt a pripraviť si silikónový tmel. V druhom kroku naneste na lištu v celej jej dĺžke silikónový tmel (hrúbka približne 3 mm). Tmel sa nanáša na vonkajší okraj styčnej plochy lišty s vaňou a styčnej plochy lišty so stenou.

Následne už len stačí lištu natlačiť do škáry medzi vaňu a obklad takým spôsobom, aby tesne priľahla na horný okraj vane a obklad. Potom lištu zaťažte a po zaschnutí odstráňte prebytočný tmel.

Osadenie obkladovej lišty na výklenku

Osadenie obkladovej lišty už nie je také jednoduché. Celú prácu si treba naplánovať a jednotlivé úkony realizovať s logickou postupnosťou. V princípe môžeme osadenie lišty vo výklenku sumarizovať do nasledujúcich krokov:

  • rozmeranie presnej výšky lišty (vertikálna orientácia) a jej rozrezanie podľa potreby,
  • skúška, ako lišta padne na miesto (musí presne lícovať),
  • lišty sa dajú osádzať aj zarezaním do 45° uhlov (nemusia byť do roviny s koncovkou),
  • nanášanie lepidla a pritlačenie lišty na miesto,
  • určenie šírky dlaždíc od lišty,
  • pokládka dlaždíc na danej strane výklenku,
  • nasadenie koncovky na lištu,
  • zmeranie druhej lišty (horizontálna orientácia) a zrezanie lamiel na pokos,
  • osadenie lišty na miesto (zviera pravý uhol s prvou lištou),
  • pokládka obkladačiek – vždy treba zachovať šírku škáry medzi lištou a obkladačkou.

Správne vybrať a osadiť ukončovacie lišty…

…nie je vôbec zložité, pričom ide aj o najlacnejšie riešenie. Materiál na lišty však musí byť dostatočne pevný, odolný a vodeodolný. Výber líšt je tiež nutné prispôsobiť účelu použitia, dizajnu a farebnosti interiéru.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ