fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
5. mája 2022 Prečítané 2527x

Výber vhodného lepidla

Výber vhodného lepidla na lepenie dlažby či obkladu je kľúčový krok prípravnej fázy. K dispozícii je kompletná škála lepidiel, stačí si len správne vybrať.

Tipy

Nebudeme prehnane pozitívni, keď budeme tvrdiť, že dnes je radosť lepiť keramické dlažby či obklady. Máme totiž na výber všetko, čo na lepenie potrebujeme, v porovnaní s časmi minulými. Fachmani i domáci majstri vyšších vekových kategórií možno zaspomínajú, koľko druhov lepidiel bolo na výber v minulom storočí. Poďme si zopakovať hlavné zásady a súvislosti výberu vhodného lepidla.

vhodne lepidlo na obklady, vhodne lepidlo na dlazby, lepidlo na dlazdice, levelys

Kritériá výberu

Tak, ako je dôležité podľa kľúčových vlastností a parametrov vybrať konkrétny druh dlažby a obkladu, podobne dôležité je vyberať aj lepidlá na ich lepenie. Do úvahy prichádza viacero kritérií, podľa ktorých lepiace zmesi rozdeľujeme a aj vyberáme. Podľa zloženia rozdeľujeme lepidlá na cementové – C, disperzné – D a dvojzložkové – R. Budeme sa venovať cementovým lepidlám, ktoré sú prevládajúcim štandardom.

1. Prídržnosť

Norma určuje minimálnu hodnotu prídržnosti cementových lepidiel na 0,5 N/mm2. Tieto lepiace zmesi majú označenie C1. Lepidlá tejto triedy sú určené najmä na lepenie obkladov a dlažieb menších či štandardných rozmerov, s vyššou nasiakavosťou. Pre lepidlá triedy C2 určuje norma minimálnu hodnotu prídržnosti na 1,0 N/mm2. Sú vhodné na väčšie formáty s nižšou nasiakavosťou.

2. Vlastnosti dôležité pre spracovanie lepidla

Norma určuje aj klasifikáciu lepidiel podľa parametrov spracovania:

  • T – lepiace zmesi so zníženým sklzom sú vhodné na obkladanie vertikálnych a šikmých plôch väčšími a ťažšími obkladacími prvkami
  • E – lepiace malty s predĺženou dobou otvorenia, teda časom po natiahnutí lepidla, počas ktorého je možné nalepiť obkladový prvok bez zníženia prídržnosti, ideálne na lepenie väčších plôch
  • F – rýchlotuhnúce cementové lepiace zmesi určené na rýchle lepenie, napríklad s využitím kvalitného vyrovnávacieho systému, ktorý pomáha urýchliť prácu o 30 – 50 %

3. Flexibilnosť

Dôležitou vlastnosťou definovanou normatívne je odolnosť lepiacej zmesi voči priečnej deformácii – flexibilnosť. Lepidlá triedy S1 a S2 zaručia pružnejší prenos pnutia medzi obkladovým prvkom a podkladom. Flexibilné lepidlá používame pri lepení väčších formátov a v náročných podmienkach, pretože sú odolné aj voči mrazu či vysokým teplotám.

Špecifické veľké formáty

Veľkoformátové obkladové prvky vyžadujú špecifický prístup vyplývajúci z ich nadštandardných rozmerov. K špecifickému pracovnému postupu najmä, čo sa prípravy podkladu a manipulácie s veľkoformátovými dlaždicami týka, patrí aj výber správneho lepidla. Všeobecne platí, že veľké formáty lepíme flexibilnými lepiacimi zmesami.

Čo sa vlastností lepidla týka, malo by mať čo najvyššiu prídržnosť k podkladu v ťahu, čo spĺňajú všetky lepidlá triedy C2. Ak sa chystáte lepiť veľkoformátové obkladové prvky na zvislé či šikmé plochy, potrebujete lepidlo so zníženým sklzom, označené T. Veľké formáty lepíme zásadne metódou floating&buttering, teda nanášaním lepidla zubovou stierkou aj na podklad, aj na dlaždicu tak, aby sa rastre natiahnutého lepidla na podklade a dlaždici nekrižovali.

 

Náš tip

Platí to vždy a prakticky pri výbere čohokoľvek – ak ste laik a napriek všetkým informáciám stále nemáte istotu konečného definitívneho výberového rozhodnutia: poraďte sa s profesionálmi. Pri výbere obkladu či dlažby rovno konzultujte aj lepidlo, ktoré je na konkrétny obkladací či dlažobný materiál a podmienky vhodné či presnejšie priamo určené.

 

Výber vhodného lepidla…

na pokladanie keramickej dlažby či lepenie obkladu je dôležitá súčasť prípravnej fázy práce obkladača či pokladača, profesionála i laika. Dnes je jednoduché nájsť správne lepidlo na konkrétny obkladací prvok vzhľadom na jeho materiálové požiadavky a, samozrejme, prihliadajúc aj na miesto a podmienky aplikácie.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ