fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
4. októbra 2022 Prečítané 2065x

Ako klásť nadštandardne veľké rozmery dlažieb

Potrebujete položiť dlažbu veľkého formátu a nie ste si istý postupom? V článku vám prinášame praktický návod, ako celú prácu zvládnuť bez problémov.

Tipy

V súčasnosti sa stáva veľkým trendom veľkoformátová dlažba. Dôvodom je najmä to, že nadštandardne veľké rozmery dlažieb sa hodia do interiéru aj exteriéru. Môžete ich použiť na terasu, do kuchyne, kúpeľne či kancelárskych priestorov. Poskytuje aj rôzne praktické výhody. V článku si povieme, aku ju správne klásť.

pokladka dlazba a obkladu, velky format, velkoformatova dlazba a obklad, levelys

Ako vybrať veľkoformátovú dlažbu?

Podľa revidovanej normy ČSN 73 3451-1 sa za veľkoformátové obkladové prvky považujú tie, ktoré majú súčet dĺžky najdlhšej strany a uhlopriečky rovný alebo väčší ako 950 mm – napríklad rozmer 40×40 cm, 30×60 cm a väčšie. 

Zo štvorcových rozmerov sú obľúbené najmä 80×80 cm a 120×120 cm. V prípade obdĺžnikových ide o rozmer 60×120 cm a 80×160 cm. Dizajn si pritom môžete spoľahlivo vybrať presne podľa vašich požiadaviek. Retro, moderný alebo luxusnejší charakter priestoru tak nie je žiadny problém.

Čo sa týka vzhľadu, populárne sú najmä nasledovné imitácie materiálov:

  • Drevo – trh ponúka viacero odtieňov. Trendom je aj sivá či biela imitácia dreva. 
  • Betón – najčastejšie s veľmi jemnou a zrnitou kresbou. Obľúbené odtiene farieb sú béžová, grafitová, šedá a hnedá.
  • Kameň – napríklad štruktúrovaná dlažba (kameň imituje nielen opticky, ale aj svojím povrchom).
  • Mramor – populárne je luxusné grafitové alebo tmavé prevedenie. Okrem toho trh ponúka aj jemné béžové kombinácie, ako aj ďalšie farebné odtiene.

Na čo si dať pozor pred pokládkou?

Pokládka veľkoformátovej dlažby je trochu náročnejšia, ako je tomu v prípade bežného formátu. Pozor si treba dávať najmä pri nanášaní lepidla, na presnosť škárovania či presnosť vyrezávania otvorov pre vodoinštaláciu, elektrinu a podobne

V interiéroch sa zvyčajne lepí priamo na betónový alebo cementový poter s využitím flexibilného stavebného lepidla. Pamätajte, že veľké formáty sa kladú vždy formou floating and buttering – lepidlo zubovou stierkou na podklad, ako aj na dlaždicu zospodu.

Pokiaľ plánujete klásť dlažbu v exteriéri, môžete ju taktiež lepiť priamo na betón – napríklad na terase, balkóne či popri dome. Samozrejme, často sa kladie aj do štrkového alebo pieskového lôžka. Dôležité je však dbať na to, aby spôsob uloženia dlažby zodpovedal predpokladanému využívaniu a plánovanej záťaži.

Rovnako si treba dať pozor pri transporte dlažby na miesto určenia. Platí tu totiž jednoduchá zásada – čím je rozmer dlaždíc väčší, tým je riziko poškodenia vyššie. Z toho dôvodu sú pri prenášaní veľkoformátovej dlažby užitočným pomocníkom prísavky, napríklad AKU-120 alebo MAN-100 od firmy LEVELYS, ktoré sa už pripravujú do predaja.

 

Vedeli ste, že…

…kvôli zvýšeným požiadavkám na pevnosť a odolnosť býva veľkoformátová dlažba vyrobená zvyčajne z pevnejšieho gresu? Pokládka veľkoformátovej dlažby je teda možná s úzkou škárou 1 až 2 mm. Platí to, samozrejme, iba v prípade, ak to dovoľuje výrobca a ak nie je pod dlažbou podlahové vykurovanie (kvôli rozťažnosti).

 

Postup pokládky

Pripravili sme pre vás postup pokládky veľkoformátovej dlažby v niekoľkých bodoch:

Príprava podkladu

Základom každej pokládky je čistý a vyrovnaný podklad. Znamená to najmä odstránenie zvyškov lepidla zo starých podlahových krytín. Nerovnosti môžete vyrovnať pomocou nivelačnej hmoty. Rovnako dbajte na teploty spracovania jednotlivých výrobkov, najmä lepidla. Pri podlahe z mokrého náteru nezabudnite zohľadniť prípustnú zvyškovú vlhkosť v podlahe. 

Následne na spevnenie povrchu a zníženie nasiakavosti naneste na podklad hĺbkovú penetráciu. Ideálne je použiť valček, aby sa vám nevytvárali kaluže. Pri hladkých podkladoch treba použiť adhézny mostík.

pokladka dlazby na anhydrit, lepenie dlazby na anhydrit poter, anhydrit poter, levelys. vyrovnavaci system na dlazbu, nivelacny system na dlazbu, leveling system na dlazbu

Lepenie dlažby

Pred zahájením kladenia dlažby je potrebné si to dôkladne naplánovať a rozmerať – vyskladajte si na suchý podklad požadovaný vzor dlažby. Zároveň si vypočítajte, aký široký má byť posledný rad dlaždíc.

Rozmiešajte si iba také množstvo lepidla, ktoré stihnete za príslušnú dobu bez problémov spracovať (riaďte sa pokynmi od výrobcu). Lepidlo nanášajte vhodnou zubovou stierkou. Pamätajte, že čím je dlažba väčšia, tým väčšie hladidlo s väčšími zubami treba zvoliť. Následne položte dlaždicu a zatlačte ju do lepidla. Keďže dlažba je široká a ťažká, ideálne je robiť pokládku vo dvojici. 

pokladka dlazba a obkladu, velky format, velkoformatova dlazba a obklad, levelys

Pokračujte v kladení dlažby. Po každom položení dlaždice sa vždy uistite, že medzi nimi zachovávate rovnomernú vzdialenosť a sú v jednej rovine. V tomto smere je ideálne použiť klinový vyrovnávací systém LEVELYS, ktorým zafixujete dlažbu v správnej polohe od položenia až do zaschnutia lepidla.

pokladka dlazba a obkladu, velky format, velkoformatova dlazba a obklad, levelys

Myslite aj na to, že veľkoformátová dlažba vyžaduje dlhší čas vytvrdzovania – lepidlo pod väčšou plochou, ako aj väčšou hrúbkou lepidla, nedokáže tak rýchlo vytvrdnúť.

Pri lepení postupujte podľa plánovaného vzoru. V prípade potreby zrežte dlaždicu rezačkou na požadovaný rozmer. Ako obvodový lem nad dlažbu je ideálne umiestniť soklové lišty alebo soklové dlaždice.

Škárovanie

Po dostatočnom vytvrdnutí lepidla a po vyčistení škár od všetkých zvyškov lepidla môžete začať so škárovaním. Pri príprave škárovacej hmoty nezabudnite použiť správny miešací pomer s vodou tak, ako uvádza výrobca.

Keď škárovacia hmota začne tvrdnúť (skúška prstom), vyčistite plochu tak, že ju budete utierať krúživými pohybmi navlhčenou špongiou s trochou vody. Druhé čistenie je najlepšie urobiť diagonálnymi pohybmi a čistou vodou. 

 

Kladenie veľkoformátovej dlažby…

…si vyžaduje väčšiu opatrnosť, ako je tomu pri kladení bežného formátu. Najlepšie je robiť pokládku vo dvojici. Dbajte tiež na dôkladnú prípravu podkladu a nezabudnite si pokládku naplánovať podľa požadovaného vzoru. 

 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ