Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
5. februára 2024 Prečítané 421x

Čo potrebujete vedieť o samočistiacich obkladoch

Uvažujete o samočistiacich obkladoch a dlažbách, ale nemáte ani základné informácie? V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete vedieť . 

Trendy

Uvažujete o použití samočistiacich obkladov a dlažieb vo vašom dome, byte alebo prevádzke, ale nemáte o nich dostatok informácií? V tomto článku vám prezradíme, čo získate ich použitím, kde ich môžete využiť a ako sa o ne starať.

Čo sú samočistiace obklady a dlažby

Ide o obklady a dlažby s osobitnými typmi povrchovej úpravy. Vďaka nim sa na ich povrchu takmer vôbec neusadzujú nečistoty, prach a nevznikajú škvrny. To výrazne znižuje možnosť šírenia plesní, húb a mikroorganizmov. Zároveň sa znižuje aj riziko prenosu chorôb a infekcií. Technológia samočistenia sa primárne využíva pri výrobe keramických a sklenených obkladov a dlažieb.

Kde ich môžete využiť

Neexistujú žiadne obmedzenia, kde môžete aplikovať samočistiace obklady a dlažby. Primárne sú však určené do priestorov, ktoré prichádzajú do styku s vodou, ako sú napríklad:

  • kuchyne,
  • toalety,
  • sauny, 
  • plavárne,
  • fitnes centrá.

Sú nevyhnutné v prevádzkach, kde sa kladie zvýšený dôraz na kvalitu, čistotu a hygienu a kde sa pracuje s potravinami. Patria sem:

  • jedálne,
  • reštaurácie,
  • závodné kuchyne,
  • potravinárske prevádzky,
  • operačné sály,
  • nemocnice všeobecne.

Ich aplikácia sa od štandardných obkladov nelíši. Najdôležitejšie je zabezpečiť ochranu povrchu pred poškodením, aby si zachovali svoje schopnosti. Toto dosiahnete využitím levelys systému a súpravou ochranných podložiek

Ako to funguje

Samočistiacich vlastností možno dosiahnuť niekoľkými spôsobmi a fungujú na rôznych princípoch.

Fotokatalýza

Táto technológia využíva fotokatalytické látky, ako je napríklad oxid titaničitý. Tieto látky reagujú na pôsobenie slnečného svetla. Pri ich vzájomnej reakcii dochádza k procesu, ktorý spôsobuje rozklad organických látok a ničenie baktérií na povrchu. To umožňuje, aby povrch zostal čistý oveľa dlhšie.

Ošetrenie hydrofóbnymi látkami 

Obklady a dlažby ošetrené takýmito látkami fungujú na princípe vodoodpudivosti. Voda ani iné tekutiny sa na povrchu neudržujú, ale po ňom skĺzavajú. Tým sa zabraňuje tvorbe fľakov a nežiaducich škvŕn.

Nanotechnológia

Táto technológia budúcnosti nachádza uplatnenie aj v stavebníctve. Nanočastice sa aplikujú na povrch obkladov a dlažieb, a vďaka svojim miniatúrnym rozmerom prenikajú do najhlbších štruktúr. Tam vytvárajú neviditeľný povlak, ktorý zlepšuje vlastnosti materiálov a chráni ich pred znečistením.

Antibakteriálne ošetrenie

V tomto prípade sa na povrch obkladov nanáša tenká, priehľadná vrstva materiálu. Vďaka antibakteriálnemu efektu má schopnosť účinne ničiť kvasinky, organické látky, plesne a baktérie. Táto vrstva je voľným okom neviditeľná, neovplyvňuje vzhľad a nijako neskracuje životnosť dlažby.

Ako sa starať o samočistiace obklady a dlažby 

Aj obklady a dlažby so samočistiacou schopnosťou si vyžadujú určitú mieru starostlivosti. Aby zostali atraktívne a efektívne si udržali svoje schopnosti, je dôležité vykonávať na nich pravidelnú údržbu.

Vzhľadom na ich špeciálne vlastnosti je treba pri starostlivosti postupovať opatrne, aby nedošlo k poškodeniu povrchu. Nie je to však žiadna veda, stačí len dodržiavať niekoľko základných pravidiel:

  • O povrchy sa starajte pravidelne v závislosti od ich stavu a miesta využitia. V bežnej kúpeľni bude frekvencia ich čistenia nižšia ako vo wellness.
  • Používajte mäkkú hubku alebo handričku. Tvrdé alebo drsné prostriedky na zotieranie by mohli povrch poškriabať a znížiť jeho funkčnosť.
  • To platí aj pre čistiace prostriedky. Neodporúča sa používať agresívne a abrazívne čistiace prostriedky. Mali by ste sa vyhnúť kyselinám a lúhom.

 

Tip

Preštudujte si návod, kde nájdete informácie o tom, ako správne ošetrovať povrchy vašich samočistiacich obkladov a dlažieb. Každý typ má svoje špecifiká. Ak si napriek tomu nebudete istí, obráťte sa priamo na dodávateľa alebo výrobcu.

 

Záver

Samočistenie predstavuje bonus, ale má aj niekoľko limitov. Účinnosť závisí od miesta použitia, typu materiálu, použitej technológie, a tiež od intenzity slnečného svetla. Ak sa však o takéto obklady a dlažby staráte dobre, váš domov môže byť ešte o kúsok čistejší a zdravší.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ