fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
5. januára 2023 Prečítané 3018x

Naučte sa rozmerať si uloženie dlažby ako profesionál

Chystáte sa na pokládku podlahy? V tom prípade nezabudnite na prípravu a najmä jej správne rozmeranie. V našom článku sa dozviete, ako na to.

Návody

Pokládku dlažby je potrebné si dôkladne naplánovať. Z ekonomického hľadiska je dôležitý najmä výpočet množstva dlažby, ktorú budete potrebovať. Avšak súčasťou príprav a plánovania je aj rozmeranie si dlažby a stanovenie smeru pokládky. V článku sa o týchto krokoch dozviete užitočné informácie. 

rozmeranie dlazby, levelys, ako rozmerat dlazbu

Výpočet potrebného množstva dlaždíc na pokládku

Prvým krokom pre úspešné zvládnutie pokládky je nákup vhodného množstva dlaždíc. Ide tu totiž o ekonomické hľadisko. Menšie množstvo vám nemusí stačiť a za zbytočne veľké miniete viac finančných prostriedkov ako potrebujete.

Začnite preto zmeraním šírky a dĺžky miestnosti. Následne tieto čísla medzi sebou vynásobte. Týmto výpočtom získate základný údaj, ktorý vám povie, koľko m2 dlažby budete potrebovať. K tomuto číslu je však nutné pripočítať aj rezervu (ideálne 10 %) – vypočítané m2 prenásobíte číslom 1,1. Rezerva je dôležitá na pokrytie prípadných nerovností stien a započítanie odrezkov.

Dlažba v obchode sa predáva v určitých množstvách po balíkoch. Aj v tomto prípade je výpočet jednoduchý. Plochu podlahy (aj so započítanou rezervou) stačí podeliť plochou, ktorá je uvedená na balení. Dostanete tak údaj o tom, koľko balení dlažby budete na pokládku potrebovať.

Poznámka

Výsledné hodnoty vždy zaokrúhľujte smerom nahor.

 

Základné pravidlá na rozmeranie si dlažby

Ako prvé začnite tým, že si premeráte výšku podlahy v miestnosti, v ktorej budete pokladať dlažbu. Užitočnými pomôckami sú v tomto procese dlhá rovná lata a vodováha. Výška podlahy síce nemusí korešpondovať s výškou v susediacich miestnostiach, ale určite je dizajnovo lepšie, ak je všetko v jednej rovine. V prípade, že bude budete potrebovať tento výškový rozdiel dorovnať (aj so započítanou hrúbkou lepidla), šikovným tipom je napríklad pridanie samonivelizačnej stierkovej hmoty.

Najdôležitejšie je dlažbu si rozmerať tak, aby dorezy pri stenách neboli iba malé pásiky dlaždíc, ktoré sú nevzhľadné. V tomto smere vám pomôže najmä rozdelenie miestnosti na polovice. Na základe toho musíte potom domerať počet dlaždíc ku jednotlivým stenám.

Pri stenách následne už iba stačí dorezať dlaždice takým spôsobom, aby ste po oboch stranách miestnosti dostali rozmerovo rovnaké dorezy dlaždíc. Nezabudnite tiež zabezpečiť, aby vám od dverí pokračovala priebežná škára.

 

TIP

Dlažbu je najlepšie začať pokladať od stredu miestnosti. V tejto súvislosti si treba dlažbu rozmerať a zistiť, kde vyjde prípadný orez pri stene. Nezabudnite ale pritom započítať aj šírku škár. Snažte sa rozmerať uloženie dlažby tak, aby prvý rad dlaždíc pri vstupe do miestnosti bol z celých dlaždíc.

 

Zvoľte si priebeh škáry 

Všeobecným pravidlom je, aby boli škáry rozmiestnené symetricky, prípadne uprostred menších plôch. Pokiaľ si rozmeráte škáry nevhodným spôsobom, znížite si estetiku a dizajn miestnosti. V tomto smere je dôležité si vhodne zvoliť aj formát dlažby, a to najmä v prípade, ak miestnosť pokládky susedí aj s ďalšou miestnosťou, kde je už dlažba položená. Zásadným pravidlom je tiež to, že škára v podlahe má vždy nadväzovať na škáru v stene.

Smer ukladania dlažby

Pri tomto kroku sú obľúbené najmä tri možnosti, ako si rozmerať a vybrať smer ukladania dlažby, a to nasledovné:

  • do pravého uhla,
  • diagonálne ukladanie,
  • vzor rybej kosti.

Pokladanie dlaždíc do pravého uhla je najjednoduchším spôsobom. Avšak najlepšie funguje iba vtedy, ak máte takú miestnosť, kde sú steny v pravom uhle – pred pokládkou odporúčame kontrolu uhlomerom. Základom je položiť prvý rad dlaždíc popri stene a ďalej pokračovať v pravom uhle naprieč stredom miestnosti. Založenie prvého radu obkladu si zjednodušíte použitím flexibilného zakladacieho profilu.

Aj pri diagonálnej pokládke budete potrebovať uhlomer. Princípom je pokladanie dlaždíc cez stred najdlhšej časti miestnosti v diagonálnom smere (kosoštvorce) – určte si pozdĺžnu a priečnu os v miestnosti. Znamená to rozmeranie stredovej osi tak, aby ste z každej strany dlaždice dostali 45° uhol.

Naprieč týmto nameraným uhlom následne pokladajte ďalšie rady dlaždíc. Týmto spôsobom dosiahnete zakrytie nezrovnalostí stien a miestnosť sa vám opticky rozšíri. Nevýhodou diagonálnej pokládky je pomerne zložité meranie – uhly musia dokonale sedieť, a tiež vám vznikne viac odpadu pri dokončovaní okrajov. V súvislosti s tým stojí za úvahu nie 10 %, ale 15 % rezervy množstva dlaždíc.

Pri vzore rybej kosti sa prvá dlaždica položí pod 45° uhlom a pod týmto uhlom sa pokračuje v celom rade. Ďalší rad dlaždíc sa potom pokladá do priestoru, ktorý sa medzi jednotlivými dlaždicami vytvoril. Aj pri tomto spôsobe však treba počítať s náročnejším meraním uhlov a väčším odpadom odrezkov. 

rozmeranie dlazby, levelys, ako rozmerat dlazbu, kladneie dlazby rybia kost

Rozmeranie si dlažby na pokládku…

…je súslednosť niekoľkých krokov. Ako prvé si treba vypočítať množstvo dlaždíc, ktoré budete potrebovať. K výsledku nezabudnite pripočítať rezervu. Následne si premerajte výšku miestnosti a prispôsobte ju susedným miestnostiam. Nezabudnite na priebeh škáry a zvoľte si vhodný smer ukladania dlažby.

 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ