Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
14. mája 2021 Prečítané 13892x

Ako zvoliť vhodnú šírku škáry? 

Šírka škáry ovplyvňuje výzor obkladu a podlahy a funkčnosť dlaždíc. Malé rozmery môžu robiť problémy, ako napríklad praskliny či odlepenie od podkladu. Aká je tá najlepšia šírka?

Návody

Rozhodli ste sa, že do svojho príbytku chcete štýlové a pekné dlaždice. Vybrali ste si zaujímavý dizajn a premysleli ste, kde sa budú ukladať. Uvažovali ste však nad tým, akú šírku škáry zvolíte? Na túto maličkosť zabúdajú mnohí, no je dôležitým faktorom ovplyvňujúcim výzor a funkčnosť. Aká je teda jej správna šírka? 

nivelacny system, leveling system, vyrovnavaci system, levelys

Držte sa normy

Na to, aby obklad dobre vyzeral a roky vydržal, musí podliehať revidovanej norme ČSN 73 3451-1. Z tej je potrebné pri ukladaní vychádzať. 

Všeobecne platí, že šírka škáry by nemala byť užšia ako 2 mm. Rozmery sa líšia od jednotlivých projektov a dlaždíc. Výrobca uvádza odporúčanú šírku škáry na obaloch. Charakteristika keramiky sa spravidla uvádza vo forme piktogramov.

 

2 mm však predstavujú hranicu. Pod ňu by ste nemali ísť. V prípade, ak by ste tak urobili, preberáte všetky reklamácie na seba. 

Škáry, ktoré sú užšie ako 2 mm, môžu spôsobovať rôzne problémy. A to dokonca aj vtedy, keď je obklad položený odborníkom. 

S akými problémami sa môžete stretnúť, keď nedodržíte normy

  • trhliny 
  • kachličky a dlažba oddelené od podkladu 
  • inak poškodené dlaždice
  • zatekanie vody pod obklad. 

Bohužiaľ, aj napriek všetkým spomenutým problémom, mnohí zákazníci stále túžia po “bezškárovej pokládke”. Ak nad ňou premýšľate, nezabúdajte, že sa budete stretávať s rôznymi problémami. A to vám rozhodne nestojí za to. 

Klasická vz. rektifikovaná dlaždica

Pri výbere spôn berte na zreteľ fakt, aký druh dlaždice použijete lebo od toho závisí výsledná šírka špáry.

Pri klasickej dlaždici (kde hrany dlažby či obkladu nie sú rezané do pravého uhla t.j. do 90°) bude výsledná špára širšia, ako šírka spôn. Napríklad ak použijete 1 mm sponu LEVELYS pri klasickej dlaždici, tak výsledná špára bude 2 mm a viac (1,5 mm bude dolu pri lepidle v mieste,  kde sa dlaždice spoja a oprú o sponu).

Pri rektifikovanej dlaždici (kde hrany dlažby alebo obkladu sú rezané do 90°, t.j. pravého uhla) bude výsledná špára rovnaká, ako šírka spony. Napríklad ak použijete 1,5 mm sponu LEVELYS pri rektifikovanej dlaždici, tak výsledná špára bude tiež 1,5 mm.

sirka spary, šírka špáry, obklad a dlažba, levelys spony

Pomôžu spony a krížiky 

Krížiky sú skvelými pomocníkmi pri škárovaní. Zabezpečia rovnakú šírku a líniu. Nahradiť ich môžete sponami. V našej ponuke nájdete široký výber z veľkostí od 0,5 do 5 mm. Využiť sa dajú pre dlaždice rôznej hrúbky, od 3 – 32 mm. Vyrobené sú z prvotriednych materiálov, vďaka čomu zabezpečujú vysokú kvalitu, pružnosť a odolnosť.

Veľkosť spony závisí od toho, akú hrúbku dlaždice máte. Niektorí zákazníci, najmä profesionálni obkladači, nakupujú spony 1 mm. Šírku škáry si následne sami upravujú pomocou krížikov. 

 

Keď sú dlaždice odlišné 

Občas sa môže stať, že dlaždice sú nerovné. Aj v tomto prípade platí norma. Tá špecifikuje odchýlky dlaždíc, ako napríklad v rozmeroch, uhle či hrúbke. 

Čo však robiť, keď dlaždice nie sú rovnaké? Pomôcť si viete kombináciou spony a krížika. Vyberte si sponu užšiu ako zvolenú šírku škáry. Napríklad, ak máte šírku škáry 2 mm, vyberte si sponu s 1 mm a škáry dotvorte krížikmi s 2 mm. 

Dôležitý je aj spoj škár

Výzor dlaždíc vo veľkom ovplyvňuje spoj škár. Pri kladení dlaždíc na väzbu by sa mal použiť spoj v tvare “T”. Ten nie je tak výrazný. Voľným okom si na ňom nevšimnete menšie dĺžkové alebo šírkové nerovnosti. 

Ak pokladáte dlažbu na strih, mali by ste zvoliť spoj v tvare “+”. Dávajte si však pozor. Pri tomto type ukladania je vidieť každú maličkosť. 

Pri menších nezrovnalostiach je dobré zvoliť postup so sponami a krížikmi. Pri veľkých rozdieloch šírky alebo dĺžky odporúčame iný postup. Šírku špáry si vypočítajte na základe rozdielu šírky alebo dĺžky. Ten vydeľte dvomi. Nerovnosť rozdelíte na obe strany špár. 

Príklad 

Rozdiel medzi dlaždicami je v šírke 1 mm. Zvoľte 1 mm sponu Levelys a rozdiel 1 mm vydeľte dvomi. Na každú stranu vám vyjde 0,5 mm. Minimálna šírka škáry bude 1,5 mm. Na škáru využite minimálne 1,5 mm krížik Levelys. Ak si nie ste istí rozmerovými nerovnosťami, použite širší krížik

Systém vyrovná dlaždice a zafixuje ich do roviny. Zamedzí tým nežiaducim pohybom a krížik Levelys vymedzí šírku škáry

 

Rada odborníka

Ak vám nejaké krížiky alebo spony ostali, nevyhadzujte ich. Môžete ich neskôr použiť. Napríklad 1,5 mm spony sa dajú využiť aj pri škárach s rozmerom 3 mm. Zvyšné milimetre dotvorte krížikom

 

Škárujte ako profesionál

Správna šírka škáry je pre dlaždice dôležitá. Zabraňuje tomu, aby sa po krátkom čase zničili. Jej minimálna šírka by mala byť 2 mm, no všetko sa odvíja od projektu a samotných dlaždíc. Ak plánujete obkladať a škárovať, nezabudnite si kúpiť kvalitný vyrovnávací systém. napríklad klinový alebo maticový značky LEVELYS.

Ak plánujete položiť dlažbu na podlahové vykurovanie, vyvarujte sa škáram užším ako 2 mm. Tie môžu spôsobovať veľké problémy najmä pri elektrickom systéme podlahového vykurovania. Ten má oproti teplovodnému rýchlejší nábeh tepla, ktorý spôsobuje rýchlejší a väčší posun dlaždíc.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ