fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
7. júla 2021 Prečítané 1055x

Poistenie dlažby: Otázky a odpovede

Keď staviate nový dom alebo rekonštruujete byt, zveľaďujete a zhodnocujete svoj majetok. Ak budujete dlažbu svojpomocne, hodnota vašej nehnuteľnosti rastie. V tomto článku odpovieme na niekoľko častých otázok, ktoré si domáci majstri pokladajú v súvislosti s poistením. Je možné podlahu poistiť? Podlaha je stavebná súčasť nehnuteľnosti. Preto je buď poistená v balíku poistenia bytu alebo […]

Trendy

Keď staviate nový dom alebo rekonštruujete byt, zveľaďujete a zhodnocujete svoj majetok. Ak budujete dlažbu svojpomocne, hodnota vašej nehnuteľnosti rastie. V tomto článku odpovieme na niekoľko častých otázok, ktoré si domáci majstri pokladajú v súvislosti s poistením.

Je možné podlahu poistiť?

Podlaha je stavebná súčasť nehnuteľnosti. Preto je buď poistená v balíku poistenia bytu alebo domu, prípadne pripoistená v poistení domácnosti prenajatého bytu.

Vždy, keď sa výrazne zvyšuje hodnota majetku, je vhodné zavolať poisťovacieho agenta, aby posúdil, či treba meniť poistenie domu, poistenie bytu alebo poistenie domácnosti.

 Je to bežná súčasť poistenia nehnuteľnosti vo všetkých poisťovniach?

Áno, princíp poistenia stavebných súčastí je vo všetkých poisťovniach rovnaký.

Aké škody poisťovne preplácajú?

Poistené sú škody následkom požiaru, prasknutého vodovodného potrubia, víchrice, povodne, záplavy, zosuvu pôdy a podobne. Poisťovňa však nekryje škodu spôsobenú mechanickým poškodením následkom ľudskej činnosti – oškretie, odštiepenie, rozbitie alebo poliatie farbou. 

Detaily o preplácaní škôd, vrátane príkladov zo života, nájdete v tomto článku o poistení nehnuteľnosti.

Ako by sa počítala škoda

Poisťovne väčšinou plnia v nových cenách, preplatia skutočné náklady na znovuobstaranie poškodenej alebo zničenej podlahy v čase vzniku škody.

Dajú mi peniaze len za zničený materiál? Alebo niekto odhadne „celkovú hodnotu podlahy“? 

Ak si dám opraviť poškodenú alebo zničenú podlahu firme, poisťovňa preplatí faktúru firmy, číže cenu materiálu, práce, dopravné náklady, DPH, atď.

Ak sa rozhodnem opraviť si podlahu svojpomocne, poisťovňa mi môže kalkulovať poistné plnenie rozpočtom. Existujú oceňovacie programy, ktoré zohľadňujú skutočné alebo podobné práce v danej lokalite. V takom prípade nemusím predkladať žiadne faktúry ani účtenky. Je to o dohode s likvidáciou poisťovne a dôležité je, aby to umožňovali poistné podmienky.

Jednoduché pravidlo – poraďte sa s odborníkom pri každej zmene, zvýšení hodnoty majetku po rekonštrukcii, dokúpení vecí alebo aj v prípade, že sa hodnota vášho majetku zníži.

Peter Šimko, Poistenie.sk

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ