fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
6. februára 2023 Prečítané 1887x

6 najväčších mýtov o kladení dlažby

Kladenie dlažby nie je jednoduchá záležitosť. Často sa s ňou spája viacero mýtov. Poznáte ich? Ak nie, prečítajte si náš článok.

Tipy

Kladenie dlažby je dôležitou súčasťou stavebných a rekonštrukčných prác. Pokládku je však dôležité si dobre naplánovať, pretože aj tá najmenšia chybička dokáže celé úsilie pokaziť. Žiaľ, s pokládkou sa spájajú aj rôzne mýty, ktoré vedú k častým chybám. Ktoré sú tie najbežnejšie? Povieme si o nich v našom článku.

pokladak dlazby, lepenie dlazby, polozoenie dlazby, levelys

Dlažba je chladná a neprináša teplotný komfort

Tento fakt je do istej miery aj pravda. Preto sa v minulosti používala klasická dlažba iba minimálne. Dnes však už ide o prežitok, a to najmä vďaka kvalitným gresovým dlažbám. Tento materiál je navyše ideálny pre podlahové kúrenie, takže teplotný diskomfort tu rozhodne nehrozí. 

Podlahu do obývačky môžete realizovať aj s nasledovnými materiálmi:

  • Drevená podlaha – umožňuje dosiahnuť originálny retro alebo rustikálny štýl. Ide však o pomerne drahé riešenie, s ktorým sa spájajú aj nevýhody, ako napríklad náročná údržba.
  • Laminátová podlaha – lacnejšie riešenie, ktoré svojím vzhľadom imituje drevo. Na druhej strane má ale pomerne nízku pevnosť, ľahko sa poškriabe a má vysoké straty tepla.
  • Mramor – luxusný, no drahý materiál. Má výborné tepelné vlastnosti, preto je vhodný aj pre podlahové kúrenie. Podobne ako drevo je náročný na údržbu.

Presný výpočet dlaždíc znamená šetrenie nákladov

Výpočet množstva dlaždíc je z ekonomického hľadiska veľmi dôležitý. Na čo sa ale často zabúda je, že k výslednému počtu balení dlaždíc treba pripočítať aj rezervu, s ktorou je nutné pri pokládke vždy počítať.

Kvôli odpadu a odrezkom budete potrebovať trochu viac materiálu. Vo všeobecnosti sa k vypočítanému množstvu dlaždíc odporúča pripočítať 10 %. Pokiaľ máte v pláne diagonálnu pokládku, tak 15 %.

pokladak dlazby, lepenie dlazby, polozoenie dlazby, levelys

Vlhkosť a teplota miestnosti pri pokládke nie sú dôležité

Vhodná teplota a vlhkosť v interiéri nie sú dôležité iba pre zdravé bývanie. Dôležitým faktorom sú aj pri pokládke dlaždíc. Pýtate sa, prečo? Je to najmä z dôvodu, že pokládka dlažby je pomerne náročný proces, pri ktorom nie je času nazvyš, a to z dôvodu rýchleho schnutia lepidla. 

Čas potrebný na pokládku sa dá síce ľahko zistiť, ale pokiaľ vám bude teplota v miestnosti príliš kolísať, tento údaj nebude úplne presný. Počas celej doby pokládky by sa preto teplota a vlhkosť v miestnosti nemali meniť.

Pokládku si môžete výrazným spôsobom zjednodušiť a urýchliť použitím unikátneho maticového vyrovnávacieho systém LEVEL+. Jeho výhodou je najmä to, že maticové vyrovnávače dlaždíc dotiahnete rukou (bez použitia klieští) a môžete ich použiť opakovane. 

Penetrák na báze syntetickej živice je vhodný na každý povrch

Samozrejmosťou na dosiahnutie čo najlepšej priľnavosti lepidla k podkladu je použitie vhodného penetračného prípravku. Penetrák na báze syntetickej živice vo vodnej disperzii (riedi sa vodou) je ideálny najmä pre nasiakavé podklady. 

Avšak pre nenasiakavé podklady (pôvodný obklad alebo dlažba) je lepšie použiť penetrák na báze epoxidových materiálov.

Lacnejšia škárovacia hmota postačuje

Výber škárovacej hmoty sa nevypláca podceniť a rozhodne nie je dobrým nápadom siahnuť po jej najlacnejšej verzii. Investícia do nej je totiž veľmi dôležitá. Menej kvalitná škárovacia hmota môže po čase vyblednúť a obyčajná biela zase zvykne zožltnúť. Ak sa tak stane, stratí sa jej pôvodný odtieň a dlažba začne pôsobiť neesteticky.

 

TIP

Obľúbené farebné odtiene škárovacej hmoty sú sivá a béžová farba. Škáry utesnené cementovou alebo epoxidovou maltou zabraňujú deformácii podkladu alebo obkladového prvku, a to vplyvom vysokého namáhania lepidlom.

 

Cementové lepidlá triedy 1 sú najvhodnejšie

Pamätajte, že obklady a dlažby sa v dnešnej dobe vyrábajú z viacerých materiálov. Pre bežnú keramickú dlažbu s nasiakavosťou do 3 % sa najčastejšie používajú cementové lepidlá v triede 1 – nižšia prídržnosť. Avšak v prípade väčšej dlažby je lepšie siahnuť po lepidlách s označením S – lepidlo s obsahom flexibilných plastických zložiek. Vo všeobecnosti teda platí, že ak sú na dlažbu kladené vyššie nároky, lepšia je trieda 2.

pokladak dlazby, lepenie dlazby, polozoenie dlazby, levelys

S kladením dlažby…

…sa spája viacero mýtov, a to najmä v súvislosti s výberom škárovacej hmoty, penetráku a lepidla. Často sa podceňuje aj vplyv teploty na rýchlosť tuhnutia lepidla. Pri pokládke je tiež dôležité nezabudnúť pripočítať k vypočítanému množstvu dlaždíc rezervu.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ