fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
30. júna 2021 Prečítané 2341x

7+1 praktických rád pred nákupom obkladu a dlažby

Obklad a dlažbu treba nielen kvalitne nalepiť, ale aj vybrať. Kritériá výberu obkladu a dlažby vychádzajú najmä z ich vlastností. Zistite ako vybrať správne.

Tipy

Už sú za nami časy, keď boli kachličky len biele a ten, kto nechcel mať doma „štandardné“ linoleum či parkety, ale dlažbu, mal na výber béžovú alebo krvavočervený klinker. Socialistická ponuka bola „fajn“ v tom, že nebolo treba moc špekulovať, lebo ani nebolo veľmi z čoho vyberať. Ak ste teda nemali známych na správnych miestach a dokázali sa dostať k “podpultovkám“. Prípadne kvalitným domácim obkladovým materiálom, určeným na export. Dnes je to inak a pestrosť ponuky obkladu a dlažieb je pre mnoho ľudí až neuveriteľná. Vybrať si môže naozaj každý a mnohí majú presne opačný problém, ako mala väčšina „za socíku“. Z tak širokej ponuky je často náročné vybrať si a aj preto ponúkame odpovede na základné otázky, ktoré treba poznať pred nákupom obkladu a dlažby.

pokladka obkladu a dlazby, polozenie dlazby, polozenie obkladu, ako na obklad, ako na dlazbu

1. Základné kritériá výberu obkladu a dlažby

Prvotným a najbežnejším zákazníckym kritériom je cena, ruka v ruke s estetickými požiadavkami. A samozrejme aby to neopadalo, nepopraskalo a vydržalo navždy. Kritériá výberu obkladu a dlažby by mali vychádzať z ich vlastností, vyplývajúcich aj z materiálu, aj z technológie výroby. Tie určujú úžitkové vlastnosti a aj parametre konkrétneho obkladu a dlažby.

Kľúčové je samozrejme aj to, kam obklad a dlažbu potrebujete a čo od nich očakávate. Je rozdiel vyberať obklad exteriérového bazénu a dlažbu k nemu, a obklad s dlažbou do kúpeľne, kuchyne či iného interiéru. Rôzne druhy obkladových prvkov sú vyrobené z rozličných materiálov viacerými spôsobmi a sú vhodné do odlišných, presne špecifikovaných priestorov a prostredí.

 

2. Aké vlastnosti má mať obklad a dlažba?

Kvalitný obklad by mal byť ľahko udržiavateľný, trvácny, pochopiteľne vodeodolný a jednoznačne pekný na pohľad. Esteticky presne taký, aby vyhovoval tomu, kto sa naň bude nielen denne pozerať, ale ho aj pravidelne čistiť. Toto sú očakávané vlastnosti každého obkladu a je prakticky jedno, či ním obložíte kúpeľňu, zástenu kuchynskej linky, bazén, saunu či krb. Ak pôjde o exteriérový obklad, mrazuvzdornosť a aj odolnosť voči poveternostným vplyvom je samozrejmosťou.

Kvalitná dlažba okrem estetických kritérií musí spĺňať aj tie „odolnostné“. Nielen preto, že sa bude po nej roky chodiť, ale aj presúvať nábytok a raz za čas na ňu aj niečo ťažké padne. Každá dlažba musí byť vode a ideálne aj iným kvapalinám odolná a protišmyková. Ľahko, pohodlne a bez strát udržiavateľná a čistiteľná. V exteriéri samozrejme odolná voči mrazu a iným teplotným i vlhkostným výkyvom.

 

3. Kam to bude?

Vždy už v projektovej fáze si treba ujasniť, kam obklad a dlažbu potrebujete. Ak si netrúfate, raďte sa so svojím projektantom, interiérovou dizajnérkou, ale ideálne aj s majstrom, ktorý bude s keramickým materiálom pracovať. Treba mať jasnú predstavu o farbe, dekore, prípadne rozmeroch obkladacích prvkov. Ostatné vlastnosti a konečný výber konkrétneho materiálu vhodného do konkrétneho priestoru nechajte na odborníkov. Buďte bez obáv, radi vám poradia aj priamo v predajni.

 

4. Koľko toho potrebujeme?

Každý majster obkladač a pokladač vie vyrátať, koľko materiálu potrebuje – aj s rezervou. Ak nie ste profesionál, nechajte pokladačský a obkladačský plán na odborníkov. Mimochodom, presné vyčíslenie objemu a ceny materiálu by mali byť súčasťou realizačného projektu. Ak si to silou-mocou chcete vyrátať sami, k ploche, ktorú chcete obložiť či položiť, prirátajte rezervu 15 %. Materiál naviac sa vám zíde pri prípadných opravách počas rezania, lepenia alebo aj po ňom.

 

5. Ako a čím to budeme lepiť?

Podľa expertov až 90 % chýb pri obkladaní a pokladaní ide – okrem nesprávneho výberu materiálu – na vrub nesprávnym pracovným postupom. Môžete mať ideálne a presne vybraný obklad a dlažbu, ak však budú nesprávne aplikované, časom očakávajte problém. Ak ste zručný domáci majster, pomôžte si kvalitným vyrovnávacím systémom. Ak si netrúfate, spoľahnite sa na profesionálov, ktorí vedia nielen ako, ale aj čím obklad a dlažbu nalepiť a vyškárovať.

 

6. Na čo si treba dať pozor?

Pri prvotnom výbere materiálu sa dokážete pomerne ľahko orientovať už podľa jeho popisu. Ak vám piktogramy a texty na obaloch nie sú zrozumiteľné, nehanbite sa poradiť. Ak vám ponúkajú obklad či dlažbu bez popisu základných parametrov a vlastností na obale, nie ste v správnom obchode. Obklad a dlažbu vždy vyberajte v kamennom obchode, materiál si potrebujete doslova chytiť do ruky. Profesionáli v kvalitných obchodoch vám dokážu materiál a jeho vlastnosti aj predviesť. Pri výbere remeselníkov sa spoliehajte viac na referencie a dobrý chýr, ako na nízku cenu za prácu.

 

7. Na čo nesmieme zabudnúť?

Výber obkladu a dlažby a ich správna aplikácia by mali byť jednorazová záležitosť: vyberiete a obložíte či položíte raz a navždy. Kvalitný keramický obklad a dlažba by mali bez problémov slúžiť a vydržať toľko, čo kvalitné stavebné konštrukcie. Teda nie jednu, ale viac generácií. Vyberajte preto s rozvahou a informovane.

 

8. Bonusová rada na záver

Na obklade a dlažbe sa neoplatí šetriť. V prípade tohto typu dokončovacieho stavebného materiálu na 100 % platí, že nie sme tak bohatí, aby sme si mohli dovoliť nakupovať lacné veci. Nemusíte hneď vyberať majstrovské mramory priamo v showroome v Carrare, to už je naozaj až zberateľský luxusný extrém. Obklady a dlažby sa však v žiadnom prípade neoplatí nakupovať niekde na trhu či blšáku.

Potrebujete vedieť, čo presne, od koho a v akej kvalite kupujete a dajte si poradiť: nakupujte obklady a dlažby od renomovaných predajcov, ktorí majú tovar od renomovaných výrobcov. Dekor, farbu a materiál si určite vyberiete podľa vašich preferencií, vyberajte ale uvážlivo a dbajte aj na kvalitu materiálu a procesu výroby. Pretože vždy je pomerne náročné a drahé nekvalitný obklad sanovať a opäť investovať do nového, už kvalitného.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ