fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
12. júla 2017 Prečítané 80958x

6 výpočtov, s ktorými ľahko zistíte, koľko materiálu potrebujete pre novú podlahu a obklad

Aj keď pri výpočte potrebného množstva materiálu ide o základné matematické vzorce, postupom času sa aj tie môžu vypariť z hlavy. Patríte aj vy do skupiny zábudlivých? Nevadí, pretože odpoveď na otázku „Koľko dlažby potrebujem?“ zistíte vďaka nášmu článku veľmi jednoducho.

Návody

Ako správne odmerať podlahu

Predtým, než sa pustíte do merania rozmerov izby, uistite sa, či sú jej steny rovnobežné a rohy v nej skutočne pravouhlé. Pokiaľ si všimnete, že sú steny izby nerovnomerné, namiesto merania po okrajoch merajte tam, kde je podlaha najširšia.
Myslite aj na rôzne výklenky. Často sa totiž stáva, že ľudia odmerajú rozmery izby, no zabudnú napríklad na prechody medzi miestnosťami.

1. Výpočet množstva podlahy

Po zistení, aké rozmery má izba, do ktorej pôjde nová dlažba či laminátová podlaha, sa môžete ihneď pustiť do ďalších výpočtov.
Príklad: Vaša miestnosť je široká 4,5 m a dlhá 5 m. K tomu, aby ste zistili, koľko m2 dlažby potrebujete, stačí tieto čísla medzi sebou vynásobiť.

4,5 m x 5 m = 22,5 m2


Týmto ste získali potrebné množstvo podlahy, no z praktického hľadiska sa odporúča kupovať o 5 až 10 % podlahy navyše. Toto množstvo by malo postačiť na pokrytie prípadných nerovností stien.

Výpočet pre 5-percentnú rezervu: 22,5 m2 x 1,05 = 23,625 m2
Výpočet pre 10-percentnú rezervu: 22,5 m2 x 1,1 = 25,988 m2

Zistili sme, že pre pokrytie podlahy v izbe 4,5 m x 5 m potrebujete minimálne 24 m2 dlažby.

2. Koľko balení dlažby potrebujem?

Keramická dlažba, laminátová či vinylová podlaha je v obchodoch dostupná v konkrétnych baleniach.
Príklad: K tomu, aby ste zistil presný počet balení, stačí plochu podlahy vydeliť plochou, ktorú obsahuje jedno balenie. Vezmime do úvahy, že do izby plánujete položiť keramickú dlažbu a v jednom balení sa nachádza 1,97 m2 tejto krytiny.

(24 m2 / 1,97 m2) x 1,05 = 12,79 balení

S pripočítaním rezervy a po zaokrúhlení potrebujete 13 balení keramickej podlahovej krytiny.

TIP: Na výpočet množstva laminátovej podlahy môžete použiť túto jednoduchú kalkulačku, ktorá vypočíta aj celkovú hmotnosť a cenu podlahy.

3. Ako zistím potrebné množstvo obkladu?

Pri výpočte plochy pre obklad sa postupuje rovnako ako pri podlahe – vynásobte výšku steny s jej šírkou.

Príklad: Steny kúpeľne, do ktorej plánujete nalepiť keramický obklad, sú vysoké 2,6 m a široké 2 m. Plocha tejto steny je s 5% rezervou 5,46 m2.

(2,6 m x 2 m) x 1,05 = 5,46 m2


Pri rátaní plochy stien však treba vynechať otvory pre okná.

Príklad: V prípade, že v kúpeľni máte umiestnené okno s rozmermi 30 x 50 cm, jeho plocha je 0,15 m2. Od celkovej plochy steny teda odpočítate m2 okna.

5,46 m2 – 0,15 m2 = 5,31 m2 obkladu


Pri odpočítavaní plochy pre okno treba myslieť aj na špaletu – vnútorný povrch okna, ktorá sa k ploche steny pripočítava. Plocha špalety sa pri tom počíta úplne rovnako ako stena.

Pri otvoroch pre dvere plochu špalety netreba rátať. Tu sa zvyknú ako „obklad“ používať špeciálne obložky dverí.

Príklad: Ak je špaleta jednej strany okna 10 cm široká a 30 cm vysoká, jej plocha je 0,03 m2.

Nezabudnite, že ide iba o jednu stranu špalety! Pri okne 30 cm x 50 cm bude celková plocha špalety s 5-percentnou rezervou 0,17 m2

(0,03 m2 + 0,03 m2 + 0,05 m2 + 0,05 m2) x 1,05 = 0,17 m2


Z celkovej plochy steny (5,46 m2) odpočítame plochu okna (0,15 m2) a pripočítame plochu špalety (0,17 m2). Tak získame celkovú plochu steny, ktorú treba obložiť.

5,46 m2 – 0,15 m2 + 0,17 m2 = 5,48 m2


Poďme zistiť, koľko m2 obkladu budete potrebovať na obloženie tejto jednej steny s oknom.

Príklad: V prípade, že si vyberiete obklad, ktorého jedno balenie pokryje 1,4 m2 plochu, výpočet je nasledovný: celkovú plochu steny (5,48 m2) vydeľte plochou jedného balenia (1,4 m2) a k výsledku pripočítajte 5-percentnú rezervu.

(5,48 m2 / 1,4 m2) x 1,05 = 4,11 balení

Výsledok: Po zaokrúhlení budete potrebovať na obloženie jednej steny s oknom 5 balení obkladačiek.

4. Koľko špárovačky mi bude treba?

Potrebné množstvo špárovacej hmoty určuje viacero faktorov – šírka, výška a hrúbka dlaždíc či obkladu, šírka špár a nakoniec aj samotná plocha podlahy.

Firma Knauf ponúka na svojej webstránke veľmi užitočnú kalkulačku, vďaka ktorej zistíte presnú spotrebu špárovacej hmoty. Stačí vyplniť potrebné údaje a vy hneď viete, koľko kilogramov špárovačky budete na svoj projekt potrebovať.

5. Výpočet množstva poteru a nivelačky

Pokiaľ ste si počas odstraňovania pôvodnej dlažby všimli, že vaša podlaha nie je rovnomerná, celkom isto ju bude treba ešte pred pokládkou novej podlahy vyrovnať. O tom, ako vyrovnať krivú podlahu, sme na našom blogu písali už v minulosti.

K tomu, ako zistiť presné množstvo poteru či nivelačnej hmoty, si vystačíte s jednoduchým vzorcom pre výpočet objemu.

Príklad: V izbe chcete vyrovnať krivú podlahu s plochou 24 m2. Aby ste zotreli všetky nerovnosti, zistili ste, že potrebujete 5-centimetrový poter.

24 m2 x 0,05 m = 1,2 m3 poteru

Z výpočtu teda vyplýva, že na niveláciu podlahy budete potrebovať aspoň 1,2 m3 poteru.

6. Počet dištančných pomôcok

Pre zistenie potrebného množstva Levelys spôn môžete využiť našu kalkulačku. Stačí vyplniť rozmery použitých dlaždíc a obkladanú plochu. Interaktívna kalkulačka vám vypočíta, koľko Levelys spôn budete potrebovať pre klasické uloženie dlaždíc alebo pokladanie na strih, posun alebo parketový vzor.

Veríme, že vám tento článok pomohol zorientovať sa vo výpočtoch, ktoré sú pre pokladanie novej podlahy, dlažby a obkladu nevyhnutné.

Ak by ste predsa len mali so zistením správneho množstva materiálu pre novú podlahu či obklad problém, radi vám poradíme v komentári. ?

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ