Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
12. apríla 2021 Prečítané 9925x

Nástrahy lepenia obkladu na obklad

Pri obkladaní novým obkladom na starý treba dodržať odporúčané postupy. Toto riešenie je lacnejšie a menej prácne, ako výmena starého obkladu novým.

Návody

Pomerne často sa pri rekonštrukcii obkladu rieši situácia, že pôvodný obklad je nalepený doslova navždy. Bolo by náročné dať ho dolu a je otázne, čo by zostalo z pôvodnej podkladovej vrstvy, prípadne steny. Mnohí obkladači preto volia schodnejšiu cestu a nevyhýbajú sa ani lepeniu obkladu na obklad, ak je to nevyhnutné. A najmä, ak je to z pohľadu trvácnosti a funkčnosti nového obkladu vhodné. Ak k pôvodnému obkladu pristúpime ako k podkladu a správne ho pripravíme, dokážeme ušetriť veľa času a prácneho vysekávania a vyrovnávania. Nový obklad na pôvodný obklad sa však nedá lepiť vždy a všade.

lepenie obklad na obklad, starý obklad, obklad na stenu, levelys

Rozsah rekonštrukcie

Ak ide o kompletnú prerábku vrátane zmeny topografie rozvodov, armatúr, ich ukončení a napojení, nevyhnete sa likvidácii pôvodného obkladu. V prípadoch estetických rekonštrukcií bez zmien dispozičného riešenia však stojí lepenie obkladu na pôvodný obklad za zváženie. Týka sa to obkladania stien celých miestností, napríklad kúpeľní, ale aj menších plôch v kuchyniach.

 

Stav pôvodného obkladu

Vždy je dôležité posúdiť, ako, prípadne čím a na aký podklad je pôvodný obklad nalepený. Ak ide o rekonštrukciu pomerne nového obkladu, ktorý nejaví známky opotrebovania a doslova neopadáva zo steny, takmer nie je čo riešiť. Vždy ale treba precízne zhodnotiť súdržnosť, rovinnosť a kvalitu nalepenia pôvodného obkladu. To, čo je krivé, zarovnať a to, čo je popraskané, alebo by mohlo opadať, odstrániť a zarovnať.

Nie je ani veľmi zásadný rozdiel, či je pôvodný obklad lepený na umakart, tehlu, betón alebo akýkoľvek iný podklad. Najdôležitejšie je zistiť, aký je aktuálny stav „prídržnosti“, priľnavosti pôvodného obkladu k podkladu. Pretože naozaj nemá zmysel lepiť nový obklad na čokoľvek, čo poriadne nedrží, prípadne nie je celistvé.

lepenie obklad na obklad, starý obklad, obklad na stenu, levelys

Dôležité je aj poznať materiál pôvodného obkladu. Pretože ho budete musieť špeciálne penetrovať, zlepšiť jeho vlastnosti tak, aby naň čo najlepšie „chytilo“ lepidlo. A aby nový obklad držal, ideálne navždy. Nuž a nie je kachlička ako kachlička, aj keď tie pôvodné v kúpeľniach, wc a kuchyniach by mali byť glazované. Nie každá penetrácia, nie každá zmes na vytvorenie adhézneho mostíka je vhodná na všetky materiály pôvodných obkladov.

 

Viete, že…

… sú majstri, ktorí lepenie obkladu na obklad neodporúčajú? Napriek tomu, že existujú osvedčené postupy, systémové riešenia a overené prostriedky stavebnej chémie na lepenie obkladu na obklad. Viacerí fachmani boli totiž konfrontovaní s prípadmi náročnej rekonštrukcie obkladu lepeného na pôvodný obklad.

 

Pracovný postup

Ak sa rozhodnete lepiť nový obklad na pôvodný, nebudete postupovať zásadne inak ako pri lepení na bežné podklady. Niektoré kroky najmä v prípravnej, ale aj realizačnej fáze sú však špecifické.

  1. Vizuálne aj vodováhou skontrolujte rovinnosť pôvodného obkladu.
  2. Gumeným kladivom poklepte po každej dlaždici, ak znie duto alebo ako praskajúci črepník, je nalepená zle a treba ju vysekať.
  3. Ak je dlaždíc hodných vysekania viac, zvážte kompletnú sanáciu pôvodného obkladu.
  4. Kladivom a sekáčom odstráňte aj popraskané či inak znehodnotené dlaždice.
  5. Miesta po vysekaných dlaždiciach a ďalšie zistené nerovnosti zarovnajte vhodnou, najlepšie rýchloschnúcou vyrovnávacou zmesou.
  6. Opäť skontrolujte rovinnosť povrchu, vyčistite a odmastite ho.
  7. Naneste penetračný adhézny mostík, vhodný na konkrétny typ pôvodného podkladu.
  8. Dodržte technologický čas vytvrdnutia adhézneho mostíka.
  9. Nový obklad lepte metódou floating & buttering, použite vhodné flexibilné lepidlo, ideálne určené na kritické podklady.
  10. Použite vyrovnávací systém.
  11. Škáry vyplňte flexibilnou škárovacou hmotou s hydrofóbnym efektom.
  12.  Ako posledné škárujte spojovacie škáry v kútoch a miestach styku s podlahou, použite trvalo elastický sanitárny silikón.
  13. Obklad vyčistite, poupratujte po sebe, napojte, čo treba a môžete kolaudovať.

lepenie obklad na obklad, starý obklad, obklad na stenu, levelys

Pokladať na starý obklad nový…

… je rýchlejšie, menej prácne a lacnejšie riešenie rekonštrukcie kúpeľne, wc alebo kuchyne. Nie vždy je však vhodným riešením. Ak bol pôvodný obklad nalepený kvalitne a patrične ho upravíme a pripravíme, môže byť vhodným podkladom pre nový obklad. Ak ale kľúčovú kontrolu kvality a prípravu pôvodného obkladu zanedbáme, môže sa stať, že nám nový obklad dlho nevydrží. Obkladanie novým obkladom na starý má svoje nástrahy a ak ich poznáme, dokážeme si aj s takýmto projektom poradiť. Často je však nevyhnutným riešením klasický majzlík a kladivo.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ