Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
5. mája 2023 Prečítané 1240x

Ako vám pomôžu Jolly hrany zlepšiť dizajn kúpeľne?

Chystáte sa obkladať kúpeľňu a premýšľate o použití Jolly hrán? V tomto článku sa dozviete všetko potrebné, aby ste dosiahli maximálny estetický efekt.

Návody

Pri kladení obkladov je dôležité myslieť aj na detaily, napríklad na ukončovacie lišty. Ak však hľadáte spôsob, ako si zlepšiť dizajn v kúpeľni, zaujímavou alternatívou sú Jolly hrany. Ide nielen o funkčný, ale aj nápaditý prvok, ktorý dáva priestoru úplne iný rozmer. V článku sa dozviete, prečo sú Jolly hrany v súčasnosti také obľúbené.

jolly hrana, joly hrana, kamenicky roh, kamenarsky roh, levelys

Čo sú Jolly hrany?

Jolly hrany, ktoré poznáme aj pod názvom „kamenársky roh“, sú často preferovaným riešením v moderných kúpeľniach, kde sa kladie dôraz na čistý a minimalistický dizajn. Ich bezlištové prevedenie a jednoduchý vzhľad umožňujú prispôsobiť sa rôznym kúpeľňovým štýlom a zároveň zachovať jednoduchosť a eleganciu.

Princíp práce spočíva v tom, že hrany obkladov sa brúsia alebo režú pod 45° uhlom, aby sa vytvoril plynulý povrchový prechod medzi dvoma obkladmi – vzniká tak hrana úplne bez škáry. Rovnako, ak použijete epoxidovú škárovačku a zabrúsite ju a zaleštíte, dostanete krásne hladký roh. 

TIP

Založenie prvého radu obkladu si môžete uľahčiť pomocou našej flexibilnej pomôcky – zakladacieho profilu na obklady.

Výhody použitia Jolly hrán

Použitie Jolly hrán na ukončenie obkladu v kúpeľni prináša niekoľko výhod, ktoré môžeme sumarizovať nasledovne:

  • Bezlištové prevedenie – umožňujú vytvorenie bezlištového prevedenia, ktoré pôsobí minimalisticky a elegantne.
  • Estetický vzhľad – poskytujú kúpeľni dokonalý a esteticky príjemný vzhľad. Vďaka hladkému a lesklému povrchu dokážu upútať pozornosť a vytvoriť harmonický celok.
  • Ľahká údržba – hladké a lesklé povrchy Jolly hrán sú ľahko udržiavateľné a odolné voči vode a špine. Stačí ich pravidelne utierať vlhkou handričkou a kúpeľňa bude vždy čistá a uprataná.
  • Odolnosť – gres, mramor alebo žula. Zabezpečujú ich vysokú odolnosť voči poškodeniu a opotrebovaniu.
  • Vizuálne rozširujú priestor – použitie Jolly hrán vizuálne rozširuje priestor a vytvára ilúziu väčšej miestnosti.

Nevýhodou je vyššia cena inštalácie oproti bežným lištám – nutnosť použiť odolný, kvalitný obklad, napríklad gres alebo mramor. Cena práce je tiež vyššia.

jolly hrana, joly hrana, kamenicky roh, kamenarsky roh, levelys

Ako na Jolly hrany v kúpeľni?

Ak sa rozhodnete pre Jolly hrany ako ukončenie obkladu v kúpeľni, je dôležité dodržať niekoľko krokov:

Vyberte si kvalitný a vhodný obklad alebo dlažbu

Rezanie Jolly hrán si vyžaduje kvalitné a odolné materiály, ako sú gres, mramor alebo žula. 

Pripravte si potrebné nástroje

Na rezanie Jolly hrán budete potrebovať diamantové kotúče, diamantové hubky, kotúče na doleštenie hrán a rezačku na dlažbu. Dôležité je si tiež zabezpečiť ochranné pomôcky, ako sú rukavice a ochranné okuliare.

Ošetrite hrany obkladu

Pred samotným rezaním sa uistite, že hrany obkladu sú hladké a rovné. Ak sa objaví nejaká nerovnosť, môže to viesť k neestetickému vzhľadu Jolly hrán.

Začnite s rezaním

Pomocou rezačky a diamantového kotúča začnite rezať hrany obkladu pod 45° uhlom. Dôležité je, aby bol uhol rovný a hladký. Ak pracujete s väčším obkladom, je dobré si nechať pomôcť niekým skúsenejším.

Čistenie

Po dokončení prác nezabudnite obklad dôkladne očistiť a utrieť, aby sa odstránili zvyšky materiálu.

Na čo je potrebné si pri Jolly hranách pamätať?

Pri tomto type ukončenia obkladu je dôležité zohľadniť druh a veľkosť obkladu, s ktorým budete pracovať. 

Počítajte s tým, že ak bude formát obkladu väčší ako 50 cm, rezanie Jolly hrán sa stáva náročnejšie. Je to najmä z dôvodu, že v tomto prípade existuje väčšia šanca, že uhol 45° nebude dokonale dodržaný. Preto tu existuje vyššie riziko neestetického vzhľadu.

TIP

Základom je použitie kvalitného náradia, ktoré použijete pri rezaní. Zabudnite na flexi alebo uhlovú brúsku, pretože výsledok pravdepodobne nebude nikdy taký dokonalý ako pri použití profesionálneho náradia. V tomto smere sú preto ideálne kvalitné diamantové píly s vodným chladením. 

Inšpirácie pre použitie Jolly hrán v kúpeľni

Jolly hrany môžete využiť rôznymi spôsobmi a vytvoriť tak jedinečný a elegantný dizajn. Nižšie uvádzame zopár tipov na využitie Jolly hrán v kúpeľni:

  • Použite Jolly hrany na okrajoch sprchového kúta alebo vane na oddelenie rôznych materiálov, ako sú obklady a dlaždice.
  • Použite Jolly hrany ako zdobenie pre kúpeľňový nábytok. Môžete ich napríklad aplikovať na spodok zrkadla alebo na okraje umývadla.
  • Vytvorte moderný a elegantný vzhľad kúpeľne pomocou Jolly hrán s lesklým povrchom. Lesklé povrchy odrážajú svetlo a pridávajú do kúpeľne žiarivý vzhľad.
  • Použite Jolly hrany na oddelenie rôznych zón v kúpeľni, napríklad medzi vaňou a umývadlom.

V súčasnosti sa Jolly hrany…

…stávajú čoraz obľúbenejším prvkom v moderných kúpeľniach. Vďaka nim môžete dosiahnuť minimalistický a elegantný dizajn. Pri ich inštalácii však nezabudnite dbať na výber kvalitného a odolného obkladu a zabezpečiť si potrebné nástroje a ochranné pomôcky.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ