Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
5. januára 2021 Prečítané 2448x

Ako vybrať keramické obklady a dlažby

Chcete funkčnú, odolnú, esteticky príťažlivú a dlhodobo trvácnu keramickú podlahu alebo obklad? Prečítajte si aké parametre sledovať pri výbere.

Tipy

Nevhodný výber keramického obkladu a dlažby je častá chyba pri obkladaní a pokladaní. Túto chybu, žiaľ, neopakujú len laici pri svojpomocnom, kutilskom obkladaní. Občas – najmä v záujme čo najnižšej ceny pre zákazníka či investora – prižmúria oči aj profesionáli. Dôsledky nevhodného a nesprávneho výberu sa skôr či neskôr prejavia a sú zrelé na reklamáciu, opravu, v horších prípadoch na rekonštrukciu. Rôzne druhy a typy keramických obkladových prvkov majú rôzne vlastnosti a sú určené do rôznych prostredí. Pozrime sa na to, ako treba keramické obklady a dlažby vyberať.

vyber dlazby, vyber obkladu, levelys

Zásady a kritériá výberu

Odvtedy, čo sa keramika začala používať v stavebníctve, sa zásady a kritériá postupne vytvárali a „nabaľovali“. Pár tisícročný vývoj keramiky ako stavebného dokončovacieho materiálu priniesol, samozrejme, mnoho zmien, najmä technologických. Keramika je preto aj dnes stále jeden z najpoužívanejších materiálov

Základné zásady a kritériá výberu určujú najmä úžitkové vlastnosti a parametre keramického materiálu. Tie sú dané normami, v únii viac-menej štandardizovanými. Druhou oblasťou vymedzujúcou výber je vhodnosť použitia v konkrétnych podmienkach. Okrem dizajnu treba vybrať aj primeraný druh keramiky, vhodný do špecifikovaného prostredia.

Vlastnosti a parametre keramických dlažieb a obkladov

  • akostná trieda
  • rozmery a ďalšie geometrické vlastnosti
  • tvrdosť
  • pevnosť v tlaku
  • oteruvzdornosť
  • hĺbková obrusnosť
  • protišmykovosť
  • nasiakavosť – mrazuvzdornosť
  • čistiteľnosť
  • tepelná vodivosť
  • odolnosť voči mechanickému opotrebovaniu
  • farebná tonalita – odtieň.

Všetky základné vlastnosti a parametre, vrátane množstva, dátumu a miesta výroby, má mať keramická dlažba či obklad uvedené na obale. Teda aspoň by mali mať. Nerátajte ale s tým, že výrobcovia na obaly tlačia odborné traktáty, v ktorých sa dočítate o tom, čo ktorá vlastnosť či parameter znamená z pohľadu vhodnosti použitia.

 

Náš tip

Ak nie ste profesionál a chcete sa vyhnúť chybnému výberu, skúste obkladové prvky vyberať „naživo“, v kamennej predajni a nie cez internet. Tam si pohodlne kúpte náradie a to, čo vám uľahčí prácu. Keramické obklady a dlažby potrebujete vidieť, ohmatať a dať si ich ukázať, predviesť. Rady živého, profesionálneho odborníka v kvalitnom obchode sú pre laika na nezaplatenie. 

 

Výhody a nevýhody

Široké spektrum typov a druhov keramických obkladov je kľúčovou výhodou tohto materiálu. Môžeme si vybrať podľa určujúcich vlastností a parametrov ten správny obklad do konkrétneho prostredia a priestoru. Máme k dispozícii rôzne stupne nasiakavosti a z nej vyplývajúcej mrazuvzdornosti. Ale aj odolnosti, tvrdosti či umývateľnosti.

Základnými nevýhodami keramiky sú jej krehkosť, nižšia odolnosť voči padajúcim predmetom alebo menšia pevnosť v tlaku. Ale aj komplikované a obmedzené možnosti prípadnej rekonštrukcie. Keramické podlahy sú totiž lepené tak, aby vydržali toľko, čo stavebné konštrukcie. Teda navždy. 

vyber dlazby a obkladu, levelys

Správny výber netreba podceniť

Podľa expertov materiálové chyby „od výroby“ predstavujú ani nie 10 % všetkých chýb stavebnej keramiky. Viac než 90 % ide na vrub nedodržaniu technologických postupov pokládky či obkladania a aj nesprávnej voľbe materiálu. Nie je celkom jednoduché orientovať sa v pestrej ponuke stavebnej keramiky a nájsť ten správny materiál, vhodný do konkrétneho prostredia. 

Výber by mal začať už v projektovej fáze podľa kritérií, určených priestorom, kam obklad a dlažba budú aplikované. Dodržanie zásad výberu keramického materiálu je jedným z prvých krokov, smerujúcich k očakávanému výsledku: funkčnej, odolnej, esteticky príťažlivej a dlhodobo trvácnej keramickej podlahe alebo obkladu. 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ