Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
1. augusta 2022 Prečítané 1989x

Správny postup pokladania dlažby v garáži

Potrebujete položiť dlažbu v garáži a nie ste si istý jej výberom alebo máte pochybnosti o tom, či zvládnete pokládku? Máme pre vás praktický návod.

Tipy

Podláh, ktoré trh ponúka, je veľké množstvo, avšak iba niektoré z nich vyhovujú potrebám garáže. Podlaha v tomto priestore je dlhodobo zaťažovaná, preto by štruktúra podlahy mala byť prispôsobená tak, aby bola jej životnosť čo najdlhšia. Jednou z vhodných alternatív je aj keramická dlažba. O správnom výbere a postupe jej pokládky si povieme v našom článku.

pokladka dlazby v garazi, dlazba v garazi, podlaha v garazi, levelys

Aká podlaha je vhodná do garáže?

Garáž je miesto, ktoré je namáhané vysokou záťažou. Potrebuje preto podlahu, ktorá je odolná voči zložitým podmienkam (pohyb automobilu, veľké znečistenie, únik látok nebezpečných pre životné prostredie…). Podlaha garáže je tiež vystavená vyššiemu riziku mechanického poškodenia, a to od rôznych prasklín až po veľké škrabance.

V poslednom čase sa pre tieto priestory dostáva do popredia keramická dlažba, ktorá vďaka svojim vlastnostiam v sebe spája viacero výhod.

 

TIP

Pamätajte, že úplným základom akéhokoľvek druhu podlahy je kvalitný, vyrovnaný a pevný podklad.

 

Akú dlažbu vybrať do garáže?

Ak chcete, aby podlaha vo vašej garáži spĺňala nielen technické parametre, ale pôsobila aj esteticky, ideálnou voľbou sú dlaždice. Na výber máte tieto možnosti:

  • keramické dlaždice – bohaté dizajnové možnosti, odolné, mechanicky pevné a nešmýkajú sa,
  • terasové dlaždice – ideálne aj do vonkajšieho prostredia,
  • PVC dlaždice – vysoko odolné voči záťaži, odolné voči olejom a kyselinám, protišmykové, jednoduchá a rýchla montáž.

Dôležité vlastnosti garážových dlaždíc

Dlaždice vhodné do priestoru garáže musia disponovať špecifickými vlastnosťami, ktoré definujú nasledovné fyzikálne parametre: tvrdosť/odolnosť, protišmykovosť, pevnosť v ohybe a mrazuvzdornosť. 

Okrem toho treba pamätať aj na potrebu ich odolnosti voči nečistotám a následne aj voči chemikáliám so silným čistiacim účinkom, pretože tie budete pri čistení podlahy najviac používať.

Tvrdosť a odolnosť

Pri výbere podlahových dlaždíc pre garáž je najdôležitejšie venovať pozornosť najmä parametrom, ktoré označujú ich tvrdosť a stupeň odolnosti proti oderu – symbol PEI na obale (PEI – 1-5). 

Parameter odolnosti voči vrypu/oderu sa niekedy vyjadruje aj Mohsovou stupnicou tvrdosti. Pre vysoko exponované miesta (napríklad garáž) je samozrejme vhodný iba tvrdý materiál. Mohsova stupnica ho označuje bodomi 6 a vyššie. 

Protišmykovosť

Ďalším parametrom, ktorý treba zvážiť, je protišmykovosť. V garáži sú vhodné dlaždice s minimálnou protišmykovou stupnicou – postačuje trieda R10, uhol sklonu > 10°–19°. Avšak lepšie je zvoliť zvýšený súčiniteľ priľnavosti triedy R11 s uhlom sklonu > 19°–27°.

Pevnosť v ohybe

Vyjadruje, do akej miery sú dlaždice náchylné na praskanie. Ideálne by mali mať hrúbku najmenej 7 až 9 mm. Niekedy až 12 mm, pokiaľ v garáži plánujete parkovať vozidlo s veľmi vysokou hmotnosťou. Najbežnejší rozmer garážovej dlaždice je pritom 60×60 cm.

Mrazuvzdornosť

Závisí najmä od parametra ich schopnosti absorbovať vodu (vyjadruje sa symbolom E). Platí tu jednoduché pravidlo – čím nižšia bude nasiakavosť danej dlaždice, tým lepšia bude jej mrazuvzdornosť. Konkrétne v garáži je ideálne použiť dlaždice s nízkou nasiakavosťou (pod 2,3 %).

Postup pokladania dlažby v garáži

Výber vhodného typu dlaždíc nie je jedinou podmienkou pre podlahu do garáže. Rovnako je dôležité zabezpečiť, aby ste ich kládli do vysoko flexibilnej lepiacej malty. Inak by sa dlaždice po krátkej dobe používania mohli poškodiť. 

Ďalej postupujte nasledovne:

  • Podklad musí byť vhodne napenetrovaný.
  • V garážach je vzhľadom na nižšiu teplotu vhodné injektovať malty určené na vonkajšie použitie – škáry by mali byť vyplnené z epoxidových škárovacích hmôt.
  • Pred nanesením lepidla si najskôr vyskladajte na suchý podklad požadovaný vzor dlažby.
  • Pri pokládke dbajte na to, aby sa pod spodným povrchom dlaždice nemohli vytvárať vzduchové bubliny – lepte formou floating and buttering (lepidlo naneste na podklad  ako aj na spodok dlaždice zubovou stierkou).
  • Nanášajte iba toľko lepidla, koľko naozaj potrebujete. Prebytočné lepidlo odstráňte. 
  • Dbajte na to, aby ste udržiavali dlažbu presne na mieste a v rovine medzi sebou. Dôležité je zamedziť najmä prípadnému posunu. Dosiahnete to použitím maticového vyrovnávacieho systému LEVEL+, prípadne Klinovým systémom LEVELYS.
  • Pri lepení postupujte podľa plánovaného vzoru. V prípade potreby dlaždicu zrežte rezačkou na požadovaný rozmer.
  • Sledujte si dobu lepenia – lepidlá ju majú totiž predpísanú.

Pokladanie dlažby v garáži…

…si vyžaduje materiál, ktorý je odolný voči zložitým podmienkam. V súčasnosti je čoraz obľúbenejšou voľbou keramická dlažba, ktorá sa vyznačuje vysokou tvrdosťou, výbornými mechanickými vlastnosťami a odolnosťou voči rôznym chemikáliám. 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ