fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
15. marca 2021 Prečítané 5073x

Lepenie metódou floating & buttering

Metóda floating & buttering je zárukou kvalitného obojstranného lepenia obkladov a dlažieb. Prečítajte si kedy a ako ju správne používať.

Návody

Odborníci riešiaci reklamácie podláh a obkladov by vedeli rozprávať, čo všetko pod keramickými dlaždicami našli. A často aj nenašli… Keramika sa dá na podklad lepiť rôzne, závisí to, samozrejme, od typu obkladového materiálu a podkladu. Dôležitý však nie je len výber vhodného lepiaceho materiálu, ale aj správny spôsob jeho aplikácie. Lepený spoj musí byť odolný, pevný, bez dutín. Geniálna dokonalosť metódy floating & buttering stojí na tom, že ak má dlažba či obklad držať navždy, lepidlo treba aplikovať obojstranne. Aj na obkladový materiál, aj na podklad.

floating and buttering, lepidlo na dlazdicu, lepenie obkladov, lepenie dlazby, levelys

Nie je to zbytočné plytvanie?

Metóda floating & buttering rozhodne nie je zbytočným plytvaním lepiaceho materiálu. Môžeme ju smelo nazvať metódou lepenia „na istotu“. Nanesenie a správne rozotretie – ako masla na chlieb – lepidla na celú plochu obkladu a aj na podklad je predpokladom správneho prilepenia. Nemá zmysel lepidlom šetriť, ak chceme lepiť kvalitne a navždy.

Metóda floating & buttering kombinuje dva spôsoby nanášania lepiacej vrstvy na obkladový materiál a aj na podklad. Hrúbka vrstvy a aj výška zubov závisí na ploche a formáte obkladového materiálu. Používajú sa štandardne zubové stierky s výškou zubov 8-14 mm.

 

Vedeli ste…

… že kombinovaná metóda floating-buttering sa po prvý raz objavila v nemeckej norme DIN 18157-1 už v roku 1979? Nie je to teda žiadna novinka, ale už desiatky rokov odporúčaná metóda lepenia obkladov a dlažieb.

 

Čo znamená floating & buttering?

Ide o kombinovanú metódu „plávajúceho masla“, teda tenkovrstvového obojstranného lepenia keramických alebo kamenných obkladových materiálov. Pri lepení s pomocou vyrovnávacieho systému je táto metóda jednoznačne odporúčaná. Uplatňuje sa pri veľkoformátových materiáloch, ale aj tých, ktoré môžu čeliť extrémnym vplyvom.

Metóda sa odporúča pri lepení dlažby a obkladov v tepelne náročných, exponovaných prostrediach. Napríklad pri všetkých typoch exteriérových realizácií, ale napríklad aj v bazénoch či chladiacich alebo mraziacich miestnostiach. Všade tam, kde je nevyhnutné položenie dlažby alebo nalepenie obkladu bez dutín v lepiacej vrstve

 

Kombinovaná metóda

Floating & buttering spája výhody dvoch metód: floating, teda nanášania tenkej vrstvy lepidla na obkladový materiál. A buttering – nanášanie lepidla zubovou stierkou na podkladovú vrstvu. 

Metóda umožňuje dosiahnuť takmer ideálne nasýtené lepiace lôžko s elimináciou dutín. Práca je časovo náročnejšia, ale s takmer dokonalým výsledkom. 

  • na obklad aj podklad nanášame tenké vrstvy lepidla
  • je dôležité, aby mali zuby oboch vrstiev rovnaký smer
  • to umožní vytlačiť väčšinu vzduchových bublín poklepaním na dlaždicu 
  • nižší podiel vzduchových dutín zaručuje pevnosť spoja dlaždice a podkladu

Keramické alebo kameninové obklady majú v porovnaní s inými obkladovými materiálmi všeobecne nižšiu priľnavosť. Preto sa pri ich použití odporúča metóda floating & buttering vždy, bez ohľadu na ich formát.

floating and buttering, lepidlo na dlazdicu, lepenie obkladov, lepenie dlazby, levelys

Floating & buttering je „lepenie na istotu“      

Vysoko kvalitný proces lepenia obkladov a dlažieb metódou floating & buttering by mal mať v repertoári každý pokladač a obkladač. Pri používaní vyrovnávacích systémov zvlášť. Kombinovaná metóda je síce časovo náročnejšia, benefitom je však jej účinnosť. Využíva sa najmä pri pokladaní a obkladaní v priestoroch s predpokladom vyšších nárokov na kvalitu lepeného spoja. Metóda sa uplatňuje aj pri veľkoformátových obkladacích materiáloch, kde je celoplošná aplikácia lepidla nevyhnutnosťou. Pri kladení a obkladaní keramických prvkov s nižšou priľnavosťou by mala byť metóda floating & buttering bežnou súčasťou pracovného postupu.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ