Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
29. októbra 2020 Prečítané 3543x

Najčastejšie chyby, kazy a nedostatky keramických obkladov a dlažieb

Aby keramický obklad a dlažby vydržali čo najdlhšie, musia byť precízne aplikované. Takmer všetky ich nedostatky vznikajú pri ukladaní. 

Tipy

Každý majster pokladač a obkladač vie, že najhoršia robota je opravovať alebo prerábať po niekom sfušovaný obklad či dlažbu. Pretože drvivá väčšina chýb, kazov a nedostatkov obkladov a dlažieb vyplýva z chýb pri obkladaní a pokladaní. Len minimum kazov keramických obkladov a dlažieb ide na vrub výroby. Kazy a nedostatky spôsobené napríklad neopatrnou manipuláciou pri doprave a distribúcii si všimneme ešte pred obkladaním. No a kazy môžu vznikať aj nedostatočnou či nepatričnou údržbou už položeného obkladu či dlažby. Pozrime sa spoločne bližšie na najčastejšie problémy obkladov a dlažieb z rôznych uhlov pohľadu.

 

Ako by to mal vidieť zákazník?

Keramický obklad a dlažba je materiál, ktorý žiaden kutil nevyrobí vo svojej domácej dielničke „na kolene“. Ostáva nám ho teda kúpiť a spoľahnúť sa, že vyberieme ten správny a kvalitný výrobok. Teda ten, čo sa hodí na konkrétne miesto, kam ho chceme položiť a s vlastnosťami, ktoré má mať. Aby vydržal podľa možnosti navždy. Skryté vady a kazy však pri kúpe obkladu a dlažby nepozná ani odborník.

Keďže keramických obkladov a dlažieb poznáme a v bežnej praxi používame viacero druhov, musíme hrubo zovšeobecňovať. Základné požiadavky na novú keramickú obkladačku alebo dlaždicu zhrnieme nahrubo takto:

  • mala by mať deklarovaný rozmer a tvar
  • bez prasklín, škrabancov a iných viditeľných povrchových defektov
  • pokiaľ nejde o atypické tvary, nemali by byť obkladačky ani dlaždice krivé
  • hrany nesmú byť olámané
  • bez zásadných odchýlok v hrúbke
  • pri podlahových dlaždiciach je dôležitá aj bezpečnosť proti sklzu
  • materiál, vlastnosti a možnosti použitia musia byť uvedené v informácii o výrobku.

Ak sú obklad a dlažba aplikované správne, stačí sa o ne len pravidelne starať. Ale pozor:  nesprávna či nepravidelná údržba môže mať negatívny vplyv na vzhľad a životnosť  keramického obkladu a dlažby. Preto je dôležité vedieť, ako sa o obklad a dlažbu treba starať.

  

Viete…

… že z pohľadu percentuálneho výskytu je rádovo viac kazov a chýb pri keramických podlahách ako pri keramických obkladoch? Vyplýva to najmä z toho, že keramické dlažby sú podstatne viac mechanicky namáhané ako obklady.

 

Ako to vidia majstri?

Každý majster pokladač či obkladač sa pri svojej práci musí riadiť príslušnými normami. A, samozrejme, z noriem vyplývajúcimi osvedčenými pracovnými postupmi. Ak sa všetko deje tak, ako má, obklad a dlažba nebudú potrebovať opravy či výmenu. Postačí len pravidelná odporúčaná údržba a trvanlivosť dlažby či  obkladu sú prakticky zaručené.

Ak ale čokoľvek z pracovných postupov nie je dodržané, generuje to možné kazy, chyby či nedostatky keramických obkladov a dlažieb. Tu sú tie najčastejšie:

  • praskliny alebo trhliny dlaždice spôsobené nerešpektovaním dilatačných škár podkladu
  • prasknutie alebo uvoľnenie dlaždice spôsobené trhlinami či inými nedokonalosťami podkladu
  • uvoľnenie dlaždice v dôsledku nesprávnej prídržnosti k podkladu
  • nedodržanie prípustnej kontaktnej plochy dlaždice s podkladom
  • dutiny pod dlaždicou spôsobené nesprávnym aplikovaním lepiacej hmoty
  • nedostatky vyplývajúce z nedokonalej rovinnosti podkladu
  • poškodenie hrán dlaždíc a podkladu v dôsledku nekompaktného škárovania.

 

Ako to musia vidieť odborníci?

Experti, ktorí dokážu odborne a objektívne kontrolovať kvalitu obkladov či dlažieb, riešiť a posudzovať napríklad reklamácie obkladov i podláh, sa musia niečím riadiť. Základné „mantinely“ toho, ako má byť obklad obložený či položená dlažba, určujú normy. Rovnako aj to, ako majú pri odovzdávaní obklady a dlažby vyzerať. 

Kontrolu kvality položenej dlažby a obloženého obkladu realizujú experti mechanicky alebo vizuálne. Pri kontrole sa podľa príslušných noriem zohľadňuje viacero ukazovateľov kvality. Pri keramických obkladoch a dlažbách je to najmä:

  • geometrická presnosť, celkový vzhľad a detaily
  • priebeh vodorovných a zvislých škár, ich rovnomernosť, zvislosť, priamosť a nadväznosť na ostenie alebo iné členenie plochy
  • rovnosť, hĺbka, šírka a hladkosť škár
  • vyváženosť a súmernosť členenia danej plochy
  • rovinnosť povrchu a rovnosť ukončenia so zohľadnením prípustných odchýlok
  • vyváženosť rohov a kútov.

 

Aké sú kvalitné keramické obklady a dlažby?

Tie, ktoré vydržia bez nutnosti opráv toľko, čo stavebné konštrukcie. Teda steny a podlahy, na ktoré sú aplikované. Keramický obklad a dlažba sú všeobecne deklarované a mali by byť užívateľmi považované za trvanlivé krycie systémy. Ak sa ale vyskytnú kazy, chyby či poruchy obkladov a dlažieb, zvyčajne vyplývajú z nedodržania pracovných postupov pri ich aplikácii. Je na diskusiu, či ide o odfláknutú alebo inak neprofesionálnu prácu. Teda, či nedodržanie postupov vyplýva z lajdáckosti alebo nevedomosti. Oba prípady však majú rovnaký výsledok: obklad či dlažbu, ktorú treba prácne opraviť alebo vymeniť.    

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ