fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
6. marca 2023 Prečítané 2312x

Rozhodujete sa, akým spôsobom uložiť dlažbu? Pomôžeme vám

Chystáte sa na pokládku dlaždíc, no ešte neviete, aký systém a vzor kladenia dlaždíc si zvolíte? V článku vám pomôžeme s výberom.

Tipy

Pokládku dlažby môžete realizovať viacerými spôsobmi. Všeobecným pravidlom ale je, aby škáry boli rozmiestnené symetricky a v nejakom vzorci. Pred pokládkou je preto dôležité si najprv premyslieť dizajn dlažby ako celku a dôkladne ju rozmerať. Na výber pritom máte z obrovského množstva dizajnov. V článku sa budeme venovať tým najznámejším.

ako ukladat dlazbu obklad, sposob ulozenia dlazby obkladu, levelys

Základné pravidlo

Zvoliť si systém, ktorým budete pokladať dlažbu, je vždy veľmi dôležité. Dôvod je pritom veľmi prostý. Pokiaľ nechcete pokládku zbytočne preplatiť, treba si najskôr vypočítať množstvo dlaždíc, ktoré budete potrebovať. K tomu si následne nezabudnite pripočítať aj rezervu. Pýtate sa, koľko?

Platí tu jednoduchá zásada – čím ťažší vzor pokládky, tým väčší odpad v podobe odrezkov. V praxi to znamená, že potrebujete aj väčšiu rezervu dlaždíc. Napríklad pri najjednoduchšej pokládke do kríža sa odporúča rezerva minimálne 10 %. Avšak pri diagonálnej je to už 15 %. Samozrejme, rezerva je dôležitá aj na pokrytie prípadných nerovností stien.

Poďme sa bližšie pozrieť na jednotlivé príklady pre usporiadanie dlažby.

Smer ukladania dlažby

So smerom pokládky dlaždíc úzko súvisí voľba priebehu škár. Veľmi populárne a zároveň najpoužívanejšie sú najmä nasledovné systémy pokládky:

  • na strih,
  • na väzbu,
  • diagonálne,
  • vzor rybej kosti (parketový vzor).

Systém pokládky na strih

Pokládka dlaždíc do pravého uhla, čiže priebeh škáry do kríža, patrí medzi jednoduchšie spôsoby pokládky. Tento systém je preto ideálny pre začiatočníkov. Tu si ale dávajte pozor, pretože to, že je niečo jednoduché, nemusí znamenať, že je aj fádne. Aj pri tomto systéme totiž existujú pekné dizajnové možnosti, ako napríklad populárny šachovnicový vzor.

Princíp pokládky nie je zložitý. Na začiatku musíte položiť prvý rad dlaždíc popri stene a ďalej pokračovať v pravom uhle naprieč stredom miestnosti. 

ako ukladat dlazbu obklad, sposob ulozenia dlazby obkladu, levelys

Systém pokládky na väzbu

Pokládka na väzbu je najjednoduchším spôsobom pokládky dlaždíc. Základným pravidlom je, aby jednotlivé rady dlažby mali presah, napríklad ⅓, 10 % dĺžky, ½ a pod. Najlepšie je s pokládkou začať od najrovnejšieho múru, ktorý vám bude určovať pravý uhol a tým aj smer zvyšnej pokládky.

ako ukladat dlazbu obklad, sposob ulozenia dlazby obkladu, levelys

Diagonálna pokládka

Systém diagonálnej pokládky je o niečo zložitejší a vyžaduje si dôkladné meranie a presnosť. V tomto prípade je princípom pokládka dlaždíc naprieč stredom najdlhšej časti miestnosti v diagonálnom smere. Vo výsledku tak dostanete vzor kosoštvorcov.

Pri pokládke prvého radu dlaždíc je potrebné rozmerať stredovú os tak, aby ste z každej strany dlaždice dostali 45° uhol. Následne môžete pokladať ďalšie rady dlaždíc.

Prácu si výrazne zjednodušíte, ak na pokládku použijete jeden z vyrovnávacích systémov LEVELYS.

ako ukladat dlazbu obklad, sposob ulozenia dlazby obkladu, levelys

Systém pokládky vo vzore rybej kosti

Aj pri vzore rybej kosti sa prvý rad dlaždíc pokladá pod 45° uhlom. Druhý rad dlaždíc je však už potrebné položiť do priestoru, ktorý vznikol medzi jednotlivými dlaždicami. Myslite tiež na to, že dlaždice vo vzore rybej kosti môžete usporiadať vertikálne a v pravom uhle.

Vertikálne usporiadané dlaždice s týmto motívom miestnosť opticky zväčšia. Usporiadanie rybej kosti v pravom uhle je preto ideálne do miestností, ktoré sú zariadené v modernom štýle. Samozrejme, pokládka si už vyžaduje istú zručnosť.

ako ukladat dlazbu obklad, sposob ulozenia dlazby obkladu, levelys

TIP

Vzor rybej kosti s použitím gresových dlaždíc vyzerá najlepšie v podobe dlaždíc imitujúcich prírodné drevo.

 

Šachovnicový vzor

Šachovnicový vzor predstavuje veľmi obľúbený vzor pri pokládke na strih. Je ideálny v prípade, ak je vašim cieľom dodať miestnosti rustikálnejší charakter alebo si chcete zariadiť domácnosť v stále populárnejšom vintage štýle. Pre takéto šachovnicové usporiadanie je najlepšie použiť farebne odlišné dlaždice v tvare štvorca – najčastejšie biela strieda čiernu. Dlaždice môžete vedľa seba zarovnať aj diagonálne.

Rímsky vzor

Na pokládku dlaždíc v tomto vzore si vyhraďte dostatok času. Hoci tento vzor vyzerá vo výsledku ako náhodne položená dlažba, avšak vzniká premysleným usporiadaním 3 až 6 dlaždíc rôznej veľkosti a tvaru. Výborne sa hodí na väčšie plochy bez krížových alebo podlhovastých škár.

Systém pokládky…

…súvisí so smerom ukladania dlažby. Najčastejšie ide o pokládku do pravého uhla, na väzbu, diagonálnym smerom alebo vo vzore rybej kosti. Veľmi obľúbený je aj šachovnicový vzor, ktorý sa spája najmä s pokládkou do pravého uhla. Podporíte ním vintage charakter domácnosti. 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ