fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
16. augusta 2021 Prečítané 1318x

Špecifiká výberu a inštalácie sklenených obkladov

Sklo je odolný, trvanlivý, estetický a trendy obkladový materiál. Má však svoje špecifické vlastnosti, ktoré treba zohľadniť pri výbere aj inštalácii.

Trendy

Dnes nie je len trendové a hyperluxusné, ale už aj cenovo dostupné mať doma sklenené interiérové obklady. Bez pocitu, že bývate v akváriu alebo skleníku, či bez toho, aby ste museli vlastniť apartmán v globálne najvyššom cenovom leveli niekde v New Yorku s výhľadom na Central Park. Sklenený obklad je síce z vyššej cenovej kategórie a je podstatne háklivejší na manipuláciu a náročnejší na montáž, ako bežné druhy obkladov, ale je k dispozícii. Ak sa chystáte dopriať si doma sklenený obklad, čítajte, čo vás čaká.

Klasický materiál

Sklo je využívané ako dekoračný obkladový materiál už od predantických čias, najmä vo formáte mozaiky. Ako funkčná a estetická výplň stavebných otvorov – vitrážových okien gotických chrámov – je sklo využívané od 10. storočia. Technológiu výroby tabuľového skla a zrkadiel poznáme od 16. storočia. Skvelé tepelno-izolačné vlastnosti skla získali globálne uplatnenie v stavebníctve až s rozvojom technológií výroby od 70. rokov 20. storočia. Dnešné okenné, ale aj fasádne sklá, sú efektívnym izolačným stavebným prvkom spĺňajúcim prísne tepelno-energetické požiadavky nízkoenergetických budov.

Mozaika je jasná

Keďže klasická sklenená mozaika nevyžaduje špecifický prístup a dokážeme ju inštalovať rovnako, ako bežnú keramickú či inú mozaiku, budeme sa venovať väčším formátom, pretože sklo ako jedinečný obkladový materiál dokonale vynikne v čo najväčšej ploche. Na trhu sa bežne stretneme so štandardnými, ale aj veľkoformátovými rozmermi sklenených obkladových materiálov.

 

Mimoriadne „rôznorodý“ materiál

Okrem toho, že sklo je mimoriadne pevný, tvrdý, odolný a bezpečný obkladový materiál, má aj prekvapivé množstvo podôb. Môže mať rôzne škály farebných odtieňov, ale aj reflexií. Môže byť priezračne číre, kryštálovo luminiscenčné či dokonale tmavé a matné. Sklenený obklad „znesie“ aj akékoľvek obrazy či vzory, čiže rôzne povrchové vrstvy. Ako obklad sa dá využiť aj sklo so zrkadlovou úpravou.

Sklenené obkladové materiály sú zvyčajne priehľadné alebo priesvitné, číre či kolorované, lakované, s povrchovou úpravou zadnej strany na uľahčenie lepenia. Existujú aj materiály bez povrchovej úpravy, pri aplikácii ktorých je cez prakticky číre sklo vidieť lepiacu hmotu. Pre tento materiálový variant je nevyhnutné voliť biele lepiace zmesi, ktoré pomáhajú zvýrazniť koloratúru skleneného materiálu obkladu.

 

Práca so sklenenými obkladmi

Sklo je predsa len iný materiál, ako keramika, najmä čo sa týka jeho krehkosti pri manipulácii, ale aj pri opracovaní. Obklad z plochého plaveného skla je vysoko odolný, má ale viaceré špecifické vlastnosti, s ktorými treba pri práci s ním počítať.

❖ sklo má vysokú hmotnosť – až 2,5 kg/m2/mm, preto musí byť podklad pevný a maximálne rovný

❖ na penetráciu podkladu sú odporúčané špeciálne epoxidové zmesi

hydroizolačná vrstva by mala byť na báze polyuretánovej živice

❖ inštalačné úpravy – rezanie, opracovanie hrán a vŕtanie – vyžadujú špeciálne nástroje a skúsenosti

rezať a vŕtať počas inštalácie dokážete len tepelne nevytvrdené sklo

❖ hrany rezu sú ostré a drsné – pozor na porezanie

hrany treba po rezaní opracovať – zarovnať, skosiť alebo zaobliť

pri práci s veľkými formátmi treba využiť vyrovnávací systém

na lepenie sklenených obkladov sú určené zmesi s vysokým obsahom polymérových disperzných zložiek

❖ ideálne sú lepiace zmesi na báze epoxidových živíc, ktoré sa dajú využiť aj pri škárovaní

vždy vyberajte lepiacu zmes odporúčanú výrobcom konkrétneho skleneného obkladového materiálu

❖ ako výplň dilatačných škár je odporúčaná silikónová elastická hmota

❖ ak použijete transparentné epoxidové škárovacie hmoty, rátajte s tým, že bude vidno farbu podkladu – podklad by mal mať takú farbu, ako lepiaca zmes

škárovacie hmoty tiež vyberajte podľa odporúčania výrobcu konkrétneho skleneného obkladacieho prvku

 

Vedeli ste, že …

… bežné sklo používané na obkladové materiály môže byť háklivé na „termálny šok“, teda lokálne zahrievanie vysokou teplotou? Pri použití skleneného obkladu v kuchyni sa treba preto termálnym šokom vyhnúť a zamedziť tak praskaniu obkladu. Ako funkčný sklenený obklad do blízkosti varných dosiek je vhodné tepelne tvrdené sklo, ktoré odoláva bežne teplotám aj do 200 °C.

 

Sklenené obkladové materiály…

… sú popri klasickej keramike čoraz častejšie využívané ako unikátne obkladacie prvky. Najefektnejšie sú maximálne formáty. Vyžadujú však špecifický prístup pri obkladaní, pretože sklo je síce mimoriadne odolné a pevné, ale krehké a háklivé na manipuláciu. Veľkoformátový sklenený obklad nezvládne položiť jeden obkladač, ale zohratá partia fachmanov si dokáže hravo poradiť. Ak si uľahčia prácu aj kvalitným vyrovnávacím systémom, sklenený obklad bude plniť navždy ako estetickú, tak aj ostatné funkcie.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ