fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
15. júna 2017 Prečítané 122708x

Ako vyrovnať krivú podlahu? Skúste jedno z týchto 3 riešení

Na trhu nivelačných materiálov existuje hneď niekoľko spôsobov, ako problém s nerovným podkladom vyriešiť. Na výber máte buď klasické samonivelačné stierky alebo špeciálne anhydridové potery. Čo robiť, ak nivelácia, ktorá by musela schnúť niekoľko dní, nie je ideálnym riešením? Prečítajte si v článku.

Návody

vyrovnanie podlahy | Levelys

Rozhoduje podklad a hrúbka poteru

Skôr, než si predstavíme rôzne možnosti vyrovnávania podlahy, je nutné definovať si kritéria, podľa ktorých sa nivelizácia podlahy vyberá. Tým najväčším kritériom je hrúbka potrebného poteru.

Prečo? Pretože v miestnosti 3,5 m x 4 m by ste na zvýšenie podlahy o 40 mm potrebovali až 25 vriec samonivelačnej hmoty. Ak zoberieme do úvahy, že priemerná cena jedného niveláku stojí 12 €, za vyrovnanie podlahy by ste tak zaplatili 300 €. V takom prípade by bola z pohľadu investícií oveľa efektívnejšia nivelácia podlahy pomocou cementových dosiek.

Ďalším rozhodujúcim faktorom je materiál podkladu, na ktorý sa bude nivelačka pokladať. Pri tomto sa stačí riadiť jednoduchým pravidlom – podlaha a nivelačný materiál by (v ideálnom prípade) mali mať rovnakú štruktúru. To znamená, že cementová podlaha potrebuje cementový poter a podklad z anhydridu zasa anhydridový poter.

vyrovnanie podlahy | Levelys

Poter verzus stierka

Pokiaľ ste si až doteraz mysleli, že poter a stierka je iba odlišné pomenovanie pre tú istú vec, nie je to tak. Zatiaľ čo poter plní úlohu hlavnej nášľapnej vrstvy, stierka je iba doplnok, ktorý sa nanáša na poter a slúži na jeho dodatočné vyrovnanie.

Priemerná hrúbka poteru je od 20 do 50 mm, no stierku môžete aplikovať už aj od 1 mm.

vyrovnanie podlahy | Levelys

Keď už poznáte všetky potrebné informácie, ktoré vám výber správnej nivelačnej hmoty uľahčia, prečítajte si o špecifických vlastnostiach jednotlivých spôsoboch vyrovnávania podlahy.

1. Samonivelizačná stierka

Stierka sa na podklad nanáša v odporúčanej maximálnej hrúbke 20 mm, no v prípade, že potrebujete vyrovnať väčšie výškové rozdiely, stierku aplikujte vo viacerých vrstvách.

Napokon, povolená hrúbka v jednom kroku liatia sa líši od druhu nivelačnej hmoty. Ideálne bude, ak sa budete riadiť technickým listom konkrétnej stierky.

Samonivelizačná stierka sa rovnomerne rozlieva po celej miestnosti. Následne sa celé nivelačná hmota vyrovná a pomocou špeciálneho valčeka odvzdušní. Nivelizačný valček má namiesto hladkej plochy drobné štetinky, ktoré zo stierky odstránia všetky vzduchové bublinky.

vyrovnanie podlahy | Levelys

Doba schnutia samonivelizačnej stierky je závislá od hrúbky vrstvy, no chodiť po nej môžete už zhruba po desiatich hodinách. Aby ste ju však mohli pokladať podlahovou krytinou, budete musieť počkať niekoľko dní. Existuje aj rýchloschnúca nivelačná hmota, ktorá je pochôdzna už po hodine. Jej nevýhodou je však veľmi vysoká cena. Priemerná cena za 25-kilového balenia je 30 €.

Samonivelačná hmota sa najčastejšie predáva v 25-kilových vreciach. Medzi najznámejších výrobcov patrí Baumit, Cemix či Ceresit.

2. Suchá podlaha

Ide o špeciálny druh podlahového poteru, ktorý je alternatívou ku klasickým „mokrým“ poterom, pri ktorých môže proces schnutia trvať niekoľko desiatok hodín či dní. Do tejto kategórie podláh patria sadrokartónové, sadrovláknité alebo cementovláknité dosky, s ktorými sa dá aj veľmi krivá plocha vyrovnať pomerne jednoduchým a rýchlym spôsobom.

Pri pokladaní suchej podlahy nevznikajú medzi sušením a pokládkou dlažby žiadne prestávky. Okrem toho ponúkajú podlahy zo sadrokartónu a cementu ešte jednu veľkú výhodu – sú ľahké, takže ich použitie je vhodné aj na vyrovnanie podkrovnej podlahy.

vyrovnanie podlahy | Levelys

Vyznačujú sa dobrou tepelnou vodivosťou a dajú sa použiť aj v kuchyni či kúpeľni. Vtedy stačí, ak sa dosky ochránia penetračným náterom. Pokiaľ sa rozhodnete pokladať na suchú podlahu keramické dlaždice, ich formát by nemal byť väčší ako 30 x 30 cm.

3. Anhydridový poter

Tento druh poteru tvorí špeciálna zmes materiálov, ktoré po uschnutí zabezpečujú dokonalo rovnú plochu. Maximálna aplikačná hrúbka anhydridu je až 80 mm. S týmto poterom môžetevyrovnávať veľké plochy aj bez použitia dilatačných špár.

Po rozliatí anhydridovej hmoty na podlahu sa poter odvzdušní, čo sa prejaví v jeho dokonalej rovnosti a hladkom povrchu. Odstránenie vzduchových bublín sa realizuje pomocou špeciálneho prístroja.

Ak vás nivelácia podlahy anhydridovým poterom zaujala, na špecializované firmy sa budú musieť obrátiť aj tí najväčší domáci kutilovia. Kvalitná nivelácia anhydridom je totiž pomerne dosť náročný proces, ktorý si vyžaduje odborný prístup.

Prvých 48 hodín po nivelácií sa o poter treba dôkladne starať. Do miestnosti by sa nemalo dostať žiadne priame slnečné svetlo ani prievan. Chodiť po anhydridovom potere môžete už po dvoch dňoch od nivelácie, no pokladať ho podlahovou krytinou sa odporúča až po piatich dňoch.

Pozrite si výhody jednotlivých druhov nivelácie:

Samonivelizačná stierka Suchá podlaha Anhydridový poter
jednoduché nanášanie rýchla pokládka dokonalá rovnosť
drobné nečistoty ľahký materiál dobrá vodivosť tepla
hladký povrch bez čakania chráni pred vlhkosťou
pomerne rýchle schnutie využitie aj v kúpeľni hrúbka až do 80 mm

 

Aký osvedčený postup nivelizácie sa osvedčil vám? Podeľte sa o svojich skúsenostiach v komentári. ?

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ