fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
16. júla 2016 Prečítané 3278x

Ako sa starať o dlažbu v letnej kuchyni?

Leto hlási nástup a s ním prichádza aj obdobie grilovačiek, opekačiek a rodinných stretnutí. Pred samotným slávnostným zahájením sezóny vo vašej letnej kuchynke či na terase je potrebné dať dlažbu do poriadku. Ako na to?

Návody

Väčšina ľudí na úpravu letnej kuchyne v zimnom období nemyslí, no práve vtedy dlažbu potrápi dážď, sneh a mráz. Po týchto zmenách počasia ostáva často na podlahách biely povlak. Ten sa dá odstrániť jednoducho pomocou klasických čistiacich prostriedkov na podlahu v interiéri ako je Ajax, Alex alebo Floor.

V prípade dlažieb je dôležitá pravidelná starostlivosť. Aj keď svoju kuchyňu v konkrétnom čase nepoužívate, nenechajte ju zájsť prachom. Jej úprava bude po pár mesiacoch o to náročnejšia.

Najjednoduchší spôsob čistenia podláh vo vonkajšom prostredí predstavujú vysokotlakové čističe, známejšie pod pojmom „vapky“. Tie sú rovnako vhodné aj na odstránenie hrubej špiny, teda nánosov trávy či burín z topánok a na čistenie škár medzi dlaždicami. Tak isto predstavujú najjednoduchší spôsob ako sa zbaviť machových porastov či plesní, ktoré trápia letné kuchyne predovšetkým po daždivých mesiacoch.

Adekvátnu náhradu za tlakové čističe predstavujú kefy na vonkajšie použitie. Tie majú štetinky oveľa hrubšie a tvrdšie, vďaka čomu odstránia aj väčšie nečistoty a usadeniny.

Čo s odretými a odštiepenými kúskami?

Ak sme v našej kuchynke skladovali počas zimy drevo, náradie či gril, ľahko sa mohlo stať, že nám niektoré dlaždičky tlakom popraskali, alebo sa z nich kúsky odštiepili. V takomto prípade nemusíme meniť celú podlahu kuchyne. Stačí opatrne vybrať či vysekať pokazenú dlaždicu, miesto očistiť od predchádzajúceho náteru lepidla a vymeniť ju za novú.

Ak sa však vo vašej domácnosti rovnaký kúsok dlažby nenachádza, môžete pokazené dlaždičky esteticky nahradiť inými, napríklad znameniami zverokruhu vašej rodiny či rímskymi číslicami dátumu, keby bola kuchyňa či váš dom postavený.

Kedy je nutné použiť chémiu?

Ak sa na vašej podlahe objavili fľaky od oleja, benzínu či rôznych zvyškov grilovaných jedál a omáčok, ich odstránenie bude o čosi komplikovanejšie. Pred takýmto odstraňovaním nečistôt sa vždy poraďte s odborníkom, alebo sa priamo na niektorého obráťte a využite jeho služby. Na mastné škvrny možno aplikovať absorbovač oleja. V žiadnom prípade sa nenechajte zmiasť prípadným domácimi tipmi na vyčistenie exteriérovej dlažby. Chlór či kyseliny vašej podlahe skôr uškodia ako pomôžu.

Tip na záver: Ak sa vám do takejto opakovanej úpravy podláh príliš nechce, môžete siahnuť aj po alternatívnom riešení. Dlažbu skúste jednorázovo ošetriť povrchovým lakom s UV žiarením, ktorý uzatvára póry a je odolný voči oderom. Vďaka takému laku sa voda a zvyšky nečistôt nedostanú do dlažby, ale ostanú iba na jej povrchu.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ