Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
6. novembra 2023 Prečítané 1463x

Návod na správne rezanie dlažby a obkladu

Viete, ako správne rezať dlažbu a obklad? A viete, čo na to budete potrebovať? Všetko potrebné sa dozviete v našom článku. 

Návody

Rozhodli ste sa položiť dlažbu alebo obklad svojpomocne? Potom sa určite nevyhnete ich rezaniu. Chcete vedieť, čo budete na to potrebovať, aké náradie si zvoliť a ako postupovať pri práci? Všetky tieto informácie získate, ak si prečítate náš článok.

Merajte, značte, režte

Najprv si musíte ujasniť, kam všade sa chystáte položiť obklad alebo dlažbu. Následne je potrebné tento priestor zmerať a vypočítať, koľko materiálu budete potrebovať. Myslite aj na špeciálne miesta, ako sú oblasti s vodovodnými batériami, prípadne elektrickými zásuvkami a vypínačmi. Pri kúpe preto počítajte s rezervou.

Pred samotným rezaním si zmerajte presný rozmer a naneste ho na obklad alebo dlažbu, ktorú sa chystáte rezať. Na meranie použite laser. Ak nie ste profesionál a laser nemáte, úplne postačí aj vysúvací meter. Laser je však oveľa presnejší a pri väčších plochách sa vám preto doň určite oplatí investovať. 

Rez alebo tvar rezu si naznačte buď ceruzkou, alebo fixkou. To závisí od materiálu, ktorý režete, a náradia, ktoré používate. Ak už máte značky, môžete začať rezať.

Použite vhodnú rezačku

Každý materiál má odlišné vlastnosti. Niektorý je tvrdý a pevný, zatiaľ čo iný je krehký. Na správny výber pracovného náradia je dôležité tieto vlastnosti poznať. Tento fakt je kľúčový aj pri výbere kotúčov pre elektrickú rezačku. Na keramiku alebo gres budete potrebovať iný kotúč.

Ďalej musíte zvážiť, či budete vykonávať iba rovné rezy alebo aj rezy pod uhlom do rôznych tvarov. Od toho bude potom závisieť výber rezačky.

V skutočnosti existujú len dve základné možnosti:

  • ručné (mechanické) náradie,
  • elektrické náradie.

Každá z týchto možností má svoje výhody a nevýhody a vyžaduje odlišný spôsob práce. Poďme ich preto podrobnejšie preskúmať, aby ste si mohli vybrať čo najlepšie. 

rucna rezacka, rezacka na obklad, rezacka na dlazbu, ako rezat dlazbu, levelys

Ručné (mechanické) rezačky

Sú to najjednoduchšie nástroje na rezanie dlažby a obkladu. Práca s ručnou rezačkou je ľahká, efektívna, presná a bezprašná. Existujú dva typy ručných rezačiek:

  • bez vodiaceho rámu – používajú sa skôr na dorezanie než na plnohodnotné rezanie.
  • s vodiacim rámom – skladajú sa zo základnej dosky, koľajnice s vodiacim rámom, rezacieho kolieska alebo hrotu a páky.

Kvalitné rezačky môžu obsahovať ďalšie vybavenie na zjednodušenie práce, napríklad sklopný lámač, ktorý umožňuje jednoduché lámanie dlažby, príložník na rezanie do uhla, príložník na meranie alebo ergonomická rukoväť. 

Špeciálne modely dokážu rezať aj oblé a nepravidelné tvary vďaka pohyblivému posuvníku a páke s kolieskom na rezanie, ktoré umožňujú rezať do oblúka. 

Výhody: 

    • Nepotrebujete žiaden zdroj napájania, pretože funguje mechanicky.
    • Zabezpečuje rovné rezy a zvláda aj veľkoformátový obklad.
  • Pracuje ticho.
  • Poskytuje presné výsledky.

Nevýhody:

  • Vyžaduje použitie väčšej sily a tlaku.
  • V základnej výbave je určená len na rovné rezy. Na rezanie oblúkov a rôznych nepravidelných tvarov budete potrebovať špeciálnu ručnú rezačku ale úplne iný typ.

 

Tip I.:

Pri používaní ručnej rezačky je mimoriadne dôležité, aby povrch, na ktorom je rezačka umiestnená, bol hladký a rovný.

 

Elektrické rezačky

Keď sa hovorí o elektrických rezačkách na obklady a dlažby, každému domácemu majstrovi automaticky napadne uhlová brúska (flexa). 

Výhody:

  • V závislosti od veľkosti s ňou môžete narezať aj hrubé dlažby. 
  • Zvládnete s ňou vyrezať aj rôzne tvary,oblúky a jolly hrany.

Nevýhody:

  • Vytvára prašnosť.
  • Je hlučná.
  • Môže byť menej presná. 

rucna rezacka, rezacka na obklad, rezacka na dlazbu, ako rezat dlazbu, levelys

Pri rezoch s uhlovou brúskou budete musieť čeliť vyšším stratám, pretože kotúč má svoju šírku a odoberá viac materiálu. Okrem toho celé rezanie je záležitosťou šikovnosti, stability a presnosti vašich rúk.

Pri rezaní krehkého materiálu nesmiete príliš tlačiť, aby sa dlažba alebo obklad nepoškodili. Naopak, musíte sa ešte viac sústrediť na presný rez. Ak je príliš nerovný, ostrý alebo rozštiepený, je potrebné ho obrúsiť napríklad brúsnym kotúčom do uhlovej brúsky.

 

Tip II:

Kruhové otvory, napríklad pre zástrčky, mnohí majstri stále vyrezávajú flexou. Narežú si štvorec a postupne kliešťami odštiepujú materiál do tvaru kruhu. Táto metóda je náročná, nepresná a existuje lepší spôsob. Použite vykružovaciu korunku, ktorú ľahko nasadíte na uhlovú brúsku alebo na vŕtačku. Takto získate presný, rovný a hladký otvor.

 

Existujú aj ďalšie typy rezačiek, ktoré dokážu prácu zrýchliť a význame ju uľahčiť. Ide o vodou chladené elektrické rezačky.

  • Mostová rezačka – rez sa vykonáva pohybom kotúča nad stolom a dlažbou. Pri dobre zvolenom kotúči bez problémov zvládne prerezať klasickú keramickú dlažbu, terakotu, ale napríklad aj mramor a žulu. Je výborná aj na rezanie veľkoformátových dlaždíc a jolly hrán.

mostova rezacka, rezacka na obklad, rezacka na dlazbu, ako rezat dlazbu, levelys

Kotúč je chladený vodou, čím je zaručená optimálna pracovná teplota, dlhšia životnosť kotúča, ale aj čistejší a presnejší rez. Ten dosiahnete aj vďaka laseru, ktorým sú niektoré rezačky vybavené.

  • Stolová rezačka – kotúč je napevno a pohybujete dlaždicou. Preto je dôležité povrch, po ktorom dlaždicu posúvate, udržiavať očistený od hrubších nečistôt. Je určená skôr na menšie a stredne veľké dlažby.

stolova rezacka, rezacka na obklad, rezacka na dlazbu, ako rezat dlazbu, levelys

Vďaka naklápaniu pracovného stola zvládne rovné rezy, rezy po uhlopriečke aj pod rôznymi uhlami. Výborné rezné vlastnosti jej dodáva chladenie kotúča vodou.

  • Elektrická alebo akumulátorová ručná rezačka – predstavte si kotúčovú pílu, avšak určenú pre obklady a dlažby. V závislosti od vyhotovenia je určená na suché, ale aj mokré rezanie. 
rucna elektricka rezacka, rezacka na obklad, rezacka na dlazbu, ako rezat dlazbu, levelys

Man professional worker cutting tile

Tip III:

Ak máte tú možnosť, ideálne je mať k dispozícii oba druhy rezačiek – mechanickú aj elektrickú. V prípade potreby ich môžete vhodne kombinovať. Ak je pokládka dlažby alebo obkladu pre vás jednorazovou záležitosťou a nechcete si náradie kupovať, môžete si ho jednoducho požičať.

 

Zhrnutie

Najprv si ujasnite, čo a v akom priestore plánujete obkladať. Rozhodnite sa, či budete vykonávať len rovné rezy, alebo budete rezať aj iné tvary. Zvážte aj materiál obkladu alebo dlažby. Na základe týchto úvah si vyberte vhodnú rezačku a rezací kotúč. 

Presne odmerajte potrebnú dĺžku, uhol alebo tvar rezu a označte ich na materiáli, ktorý budete rezať. Potom prejdite k samotnému rezaniu dlažby. Tam, kde to bude nutné, obrúste ostré hrany. Na záver môžete prejsť k lepeniu.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ