Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
20. septembra 2021 Prečítané 4039x

Mramor, či imitácia mramoru?

Prírodný mramor je unikátna estetická exkluzivita s adekvátnou cenou. Existujú lacnejšie kvalitné imitácie mramorových obkladov a dlažieb.

Tipy

Ruku na kelňu: kto by nechcel mať doma mramorovú dlažbu a obklady? Klasický materiál preslávený v antike je proste vizuálne dokonalý. Nie každý však nájde v rozpočte dokončovacích prác stavby alebo rekonštrukcie dostatok prostriedkov na prírodný mramor. No aby sme dali zadosť aj estetike: mramor sa naozaj nehodí všade. Ak nevlastníte historickú budovu alebo vydizajnovaný dom či byt, na mramor radšej zabudnite a hľadajte vizuálne prijateľnejšie riešenie.

mramor, levelys, leveling system

Prírodný mramor

Mramor je prírodný kameň, presnejšie metamorfovaná hornina, využívaná ako obkladový aj dlažobný materiál prioritne v interiéroch. Odolnosť predurčuje mramor aj na použitie do exteriéru. Jeho mimoriadne estetické vlastnosti ho radia medzi najexkluzívnejšie, najdekoratívnejšie, najluxusnejšie a finančne najnákladnejšie obkladové materiály.

Farby a štruktúry prírodných mramorov používaných ako obklady a dlažby sú unikátne. Nie sú však neopakovateľné – dnešné imitácie mramoru sú takmer na nerozoznanie od originálnych predlôh. Farebná škála mramorov na trhu obkladových materiálov je mimoriadne zaujímavá, každý druh mramoru je jedinečný, ako farbou, tak aj „mramorovaním“, čiže charakteristickou „kresbou“. K dispozícii je aj kompletná škála štandardných aj trendových – aktuálne veľkoplošných – rozmerov mramorových obkladových prvkov.

 

Čím a ako mramor lepíme a čistíme

Prírodný mramor má svoje špecifické vlastnosti a je pomerne háklivý na to, čím ho nalepíme. Je citlivý na prefarbenie či podfarbenie, ale aj na tvarové zmeny spôsobené dlhším procesom vlhkého lepenia. Keďže je mramor drahý, bolo by naozaj škoda ho znehodnotiť alebo zničiť nesprávnym výberom lepidla alebo pracovným postupom lepenia. Tu sú základné rady, ako na lepenie mramorového obkladového materiálu:

  • lepidlo by malo byť biele, špeciálne určené na priesvitné druhy prírodného kameňa, ideálne priamo pre mramor
  • lepidlo musí byť rýchloschnúce s čo najrýchlejším vytvrdzovaním
  • krátky proces vytvrdzovania eliminuje riziko tvorby „výkvetov“ a ďalších oxidačných procesov znehodnocujúcich materiál dlaždice
  • riziku priehybu dlaždíc sa vyhnete lepením spôsobom floating&buttering – čiže nanášaním lepiacej zmesi na dlaždicu aj na podklad
  • lepidlo by malo byť maximálne flexibilné a odolné voči teplotným výkyvom
  • na exteriérové aplikácie musí byť lepidlo mrazuvzdorné
  • samozrejmosťou je použitie kvalitného vyrovnávacieho systému pri lepení
  • nezabudnite na správny výber škárovacej hmoty – mala by mať rovnaké vlastnosti, ako lepidlo, aby mramoru neuškodila a neubrala na kráse
  • lepidlo ani škárovačka nesmú mramor „zakaliť“ do siva a zhoršiť jeho farbu, priehľadnosť a lesk
  • technologické časy vytvrdzovania, zasychania a následných prác treba dodržiavať presne podľa pokynov výrobcov obkladového materiálu, lepidla a škárovacej hmoty
  • pri čistení mramoru sa vyhýbajte abrazívnym a agresívnym čistiacim prostriedkom
  • leštený mramor sa čistí zvyčajne „nasucho“ zametaním alebo vysávaním, prípadne špeciálnymi prostriedkami na báze vosku
  • ak na čistenie používate prostriedky na mramor riediteľné vodou, musíte mramor po vyčistení vysušiť

 

Imitácie mramoru

Najbežnejšie a najpraktickejšie sú keramické imitácie mramorových dlažieb a obkladov. Ide o keramický materiál s farbou a štruktúrou imitujúcou konkrétny druh mramoru. Škála nie je absolútne neobmedzená – v porovnaní so škálou prírodných mramorov – je ale dostatočne bohatá. Zásadný rozdiel je v cene: dobre vyzerajúcu a kvalitnú keramickú dlažbu imitujúcu mramor kúpite od 8 € za m2, čo je aj 10-násobne menej ako cena mramorov „vyššej strednej triedy“. Keramické imitácie mramorových dlažieb lepíme klasickým spôsobom.

Druhým najbežnejším materiálom dlažieb a obkladov imitujúcich mramor je umelá kamenina. Ceny sú podobné, ako pri keramickej imitácii mramoru. Treťou voľbou sú vinylové alebo kompozitné plávajúce podlahy. Moderné podlahové krytiny majú pohľadovú vrstvu tvorenú špičkovými digitálnymi technológiami s výsledným efektom: takmer na nerozoznanie od originálu. Vinylové a kompozitné podlahové krytiny sú rádovo raz tak drahé, ako keramické, a cenovo už atakujú najlacnejšie mramory.

Náš tip

Dávajte si pozor na lacné imitácie. Možno neuveríte, ale najmä na juhu Európy dokážete naraziť na bežné „rekonštrukcie“ mramorových stavebných prvkov z čias antiky – schválne, skúste hádať čím? Obyčajnou sadrou. Ak sa teda rozhodnete pre dlažbu či obklad imitujúce mramor, vyberajte naozaj precízne, pretože imitácie sú vždy len imitácie a majú pomerne širokú škálu kvality.

 

Prírodný mramor alebo jeho imitácia?

Jednoznačná odpoveď na otázku: „čo je lepšie?“ v tomto prípade neexistuje. Cenovo samozrejme vyhrávajú imitácie, ale čo sa týka odolnosti, je to prakticky jedno. Originálny prírodný mramor „vyhráva“ vtedy, ak si chcete dopriať naozajstný a exkluzívny originál. Inak prakticky – pri všetkej úcte k mramoru – nemá zmysel do mramorovej dlažby či obkladu investovať. Okrem toho, že mramor je adekvátne drahý, je aj pomerne háklivý na dodržanie správneho postupu lepenia, výberu lepidla a škárovacej hmoty a náročný na údržbu.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ