fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
16. júla 2021 Prečítané 3229x

Lepíme mozaiku – efektne, efektívne a správne

Dnes sa už nemusíme trápiť lepením mozaiky „po čriepkoch“, dokážeme to podstatne rýchlejšie a efektívnejšie. Prečítajte si správny postup.

Tipy

Z dejín architektúry vieme, že za prvé európske mozaiky môžeme považovať antické. Vplyv Orientu je nespochybniteľný, tradícia je úctyhodná: perzskí a asýrski majstri obkladali mozaikami interiéry aj exteriéry už pár tisíc rokov pred Kristom. Nebudeme rekonštruovať historické postupy lepenia mozaiky, pozrieme sa na to, ako dnes vieme efektne, efektívne a správne pracovať s mozaikou.

Kde môžeme mozaiku využiť?

Samozrejme všade, kde sa nám páči, ale prioritne v kúpeľniach, kuchyniach, ale napríklad aj v bazénoch a okolo nich. Mozaikou vieme esteticky dotvoriť bežný alebo aj veľkoplošný obklad. Môžeme ju však aplikovať aj ako dominantný obkladový materiál. Moderná mozaika je pre svoju flexibilitu mimoriadne vhodná na atypické oblé plochy.

 

Nemusíme skladať čriepok ku čriepku

Profesionál musí aj dnes žasnúť nad tým, ako trpezlivo a precízne museli starí majstri obkladači doslova čriepok ku čriepku vyskladávať klasické mozaiky. Klobúk dolu, boli to nesmierne náročné umelecké diela. Dnes to máme podstatne ľahšie, mozaiku dnes bežne kúpime v „lepencoch“ zvyčajne s rozmermi 30 x 30 cm. V nich sú na podkladovej mriežke nalepené jednotlivé čriepky alebo kamienky štandardných rozmerov od 2,3 x 2,3 do 10 x 10 cm . Tento vynález zásadne urýchľuje a uľahčuje prácu s mozaikou.

Nejde len o to, že nemusíme prácne lepiť čriepok ku čriepku, ale vieme si flexibilne a jednoducho – orezávačom alebo technickým nožom – upraviť formát na mieru. Samozrejme, nekrájame samotné kamienky či čriepky mozaiky, ale podkladovú mriežku. Tá je zvyčajne z flexibilnej sklotextilnej mriežky, ktorá sa ľahko reže, zároveň drží mozaiku pokope a je aj zárukou presnosti škár.

 

Náš tip

Majstri obkladači vedia, ako dokáže byť niekedy mozaika „priečna, nepoddajná a živá“. Aby ste si s mozaikou vedeli poradiť, pomôžte si spevňujúcou mriežkou na mozaiku LEVELYS. S jej pomocou mozaikové obkladové prvky „skrotíte“ tak, aby držali počas manipulácie a ukladania pevný tvar, aby ste ich mohli presne nalepiť.

 

Pracovný postup

Lepenie mozaiky je mierne odlišné ako lepenie klasického obkladu. Postup je pomerne jednoduchý, vyžaduje si však – ako každý pracovný postup – dodržanie jednotlivých krokov.

1. Výber materiálu a zameranie

  • presné zameranie obkladaných plôch a výpočet potrebného materiálu je štandard
  • vždy sa poraďte, ktorý typ flexibilného lepidla sa hodí na konkrétny materiál mozaiky, ktorú ste si vybrali a na typ podkladu

 

2. Príprava podkladu

    • ako keby sme obkladali klasicky – steny a plochy na obkladanie čo najviac vyrovnáme a vhodne penetrujeme podľa typu materiálu podkladu
  • pozor, mozaika dokáže kopírovať a zvýrazniť prípadné nerovnosti podkladu
  • ak obkladáme vane, treba ich povrch vyčistiť

 

3. Rezanie

  • mozaikové lepence presne narežeme na požadované veľkosti
  • ak je to možné, režeme vždy podkladovú sieťku a nie samotné čriepky
  • ak sa tomu rozmerovo nedá vyhnúť, čriepky mozaiky prerezávame „napoly“ – pozor na presnosť najmä pri malých formátoch a na riziko nerovných škár

 

4. Lepenie

  • lepíme vždy zdola nahor
  • lepidlo nanášame 3 mm ozubenou špachtľou
  • na pritlačenie mozaikových lepencov nepoužívame gumené kladivo, ale gumené hladidlo
  • flexibilné lepidlá špeciálne určené na mozaiky majú predĺžený otvorený čas – máte dosť času precízne a presne obkladať
  • lepidlá na mozaiky sú zvyčajne biele, aj kvôli prímesi bieleho cementu s jemným zrnom, aj preto, aby neskresľovali odtieň škárovacej hmoty – väčšinou bielej

 

5. Škárovanie a čistenie

  • kvalitná škárovacia hmota je kostrou nalepenej mozaiky
  • správne vyplnené škáry mozaiky majú vplyv na trvanlivosť lepeného spoja
  • škárujeme vždy uhlopriečne 
  • štandardná farba škárovky na mozaiky je neutrálna biela, prípadne sivá alebo béžová
  • farbu škárovacej hmoty treba prispôsobiť farbe mozaiky, ale aj dlažby
  • mozaiková škárovka by mala byť vhodná do vlhkého prostredia
  • na škárovanie mozaiky treba približne 2x viac škárovky ako pri klasickom obklade
  • po vyškárovaní treba mozaiku dočistiť – ešte pred definitívnym zaschnutím škárovky

 

 

Mozaika je vždy efektná

Už starí majstri pred tisíckami rokov objavili čaro mozaiky, „maurské“, ale aj perzské či klasické antické vzory pretrvali dodnes. Mozaikou dokážete efektne obložiť aj svoju kúpeľňu, pohodlne a sami, len treba poznať a hlavne dodržať správny postup. A aby ste pracovali nielen efektne, ale ej efektívne, viete si pomôcť napríklad spevňujúcou mriežkou na mozaiku. Výnimočnou vlastnosťou – okrem efektnosti – je aj „ohybnosť“ mozaiky, ktorá ju priam predurčuje na obkladanie oblých plôch. Nemusíte mať doma iónske stĺpy obložené mozaikou ako v antických kúpeľoch, mozaika sa môže krásne vynímať napríklad na vašej vani.

 

Tip na záver

Ak chcete využiť mozaiku ako estetický doplnok klasického či veľkoplošného obkladu, pozor na hrúbku. Mozaiky bývajú zvyčajne tenšie ako štandardné obkladačky, preto treba podklad pod mozaiku vhodne upraviť. Vždy najprv obložte obklad a až potom mozaiku. 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ