fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
4. decembra 2017 Prečítané 12564x

Aké obklady vybrať do kúpeľne – údržba obkladov v kúpeľni

V priestoroch kúpeľne pravidelne trávime čas pri bežných hygienických činnostiach. Väčšina z nás sa tu chceme cítiť útulne a bezpečne. Je to miesto, kde môžeme relaxovať a mať chvíľu pre samých seba. Pri výbere dlažby a obkladov do kúpeľne sa do úvahy berú viaceré faktory. Okrem pocitu, ktorý chceme, aby kúpeľňa vyvolávala, je dôležité zohľadniť materiál vhodný do prostredia, kde vzniká vlhkosť. Pred výberom je dobré pozrieť sa na údržbu materiálu, na jeho absorpčné vlastnosti, tvrdosť, odolnosť voči úderom a voči chemikáliám, a na klzkosť materiálu (najmä pri dlažbe).

Tipy

Zdroj:Google.com

Pri kúpeľniach, kde nie je možnosť vetrania odporúčame obložiť priestor až po strop kvôli vlhkosti, ktorá sa v priestoroch udržiava. Pri absorpčných materiáloch ľahko vznikajú plesne. Preto sú lepšie v takýchto priestoroch nepriepustné materiály.

Pri podlahe v kúpeľni treba myslieť aj na protišmykové vlastnosti, tie sú označené od triedy R9 po R13. Predtým, ako si vyberiete obklady do kúpeľne, zvážte pri výbere nielen farbu a vzhľad, ale tiež spomínané vlastnosti materiálu a zladenie jeho vlastností s priestorom kúpeľne.

Použiť matný alebo lesklý obklad / dlažbu?

Výhodou matného obkladu je, že nie je vidno každú nečistotu. Hodí sa do väčších priestorov kúpeľne, pôsobí teplejšie ako lesklé materiály. Matné materiály síce netreba umývať často, no čistenie je o niečo ťažšie ako pri lesklých materiáloch. Lesklý obklad vďaka odrazu svetla prospeje menším priestorom a je jednoduchší na údržbu. Kvôli ľahko viditeľným nečistotám je však potrebné jeho častejšie umývanie. Často krát sa matný a lesklý materiál v kúpeľni kombinuje. Výborným kompromisom je tzv. lappato – pololesklý preleštený materiál.

Hodí sa do kúpeľne veľký alebo malý tvar obkladov a dlažieb?

Čím viac malých obkladov, tým viac špár, ktoré sú zložitejšie na údržbu. Malé tvary tiež opticky zmenšujú priestory kúpeľne. Do menších kúpeľní sa určite hodia viac veľké tvary. Dobrá je tiež primeraná kombinácia malých a veľkých tvarov.

Z týchto najčastejšie používaných materiálov si môžete vybrať:

Keramika a porcelán

Keramická a porcelánová dlažba je vytvorená zo zmesi ílov, ktoré sú vytlačené do tvaru a vypálené v peci pri vysokej teplote. Ak sú glazované, sú ideálne pre kúpeľne.

Prírodný kameň

Typicky drsné a asymetrické tvary kamenných dlaždíc sa hodia rovnako do kúpeľní rustikálneho štýlu ako do moderne zariadených kúpeľní. Nie sú úplne nepriepustné a preto potrebujú vodotesnú membránu, aby vydržali vlhkosť v kúpeľni.

Sklo

Sklenené dlaždice odrážajú svetlo a sú elegantné. Sklenené dlaždice sa používajú často v mozaikách. Sú nepriepustné a odolné voči zafarbeniu. Najlepšie je umiestniť ich na stenu a na dlážku tam, kadiaľ prechádzate minimálne.

Mramor

Mramor je prírodný kameň vytvorený z vápenca. Sofistikované a tradičné mramorové dlaždice môžu byť vysoko leštené a sú k dispozícii v rôznych veľkostiach. Mramor môže byť aj so škárami a prináša do kúpeľne zaujímavé farby.

Žula

Žula je k dispozícii v rôznych farbách a textúrach. Je ťažšia ako ostatné prírodné kamene. Jej tvrdosťou je veľmi odolná voči nárazom a teda vhodná na miesta, kadiaľ prechádzate častejšie.

Vápenec

Vápenec je prírodný kameň, ktorý má typicky hladký povrch a najčastejšie sa vyskytuje v béžových, hnedých a žltých odtieňoch. Je vhodný na steny aj na podlahu.

Kov

Kovové dlaždice môžu byť vyrobené z pevného kovu alebo zo živice s kovovým povlakom. K dispozícii sú v mnohých povrchových úpravách, vrátane bronzu, medi a nehrdzavejúcej ocele. Kovové dlaždice sa často používajú ako akcenty v spojení s spojení s inými typmi dlaždíc.

Terakota

Terakotová dlažba sa vypaľuje pri nízkych teplotách. Má nízku hustotu a je vhodná len pre suché oblasti. Ak je glazovaná, môže sa využiť aj v priestoroch sprchového kúta a pod.

Travertín

Travertín je vápenec vytvorený z minerálov, ktoré sa rozpustili v podzemnej vode a pretlačili sa vodou cez zemskú kôru. Ide o viacvrstvový kameň, je k dispozícii v rôznych zemitých farbách a ponúka sofistikovanú voľbu pre steny a podlahu.

Cementové dlaždice

Zatvrdená zmes piesku a malty je nepriepustná dlažba s vynikajúcou trvanlivosťou. Dlaždice môžu mať hladký alebo nezarovnaný povrch.

Saltillo

Saltillo dlažba je sušená, no nie vypálená. Je to materiál s nízkou hustotou a hrubou textúrou. Jej prirodzený vzhľad môže dodať rustikálny šarm. No táto dlažba ľahko absorbuje vodu, preto sa neodporúča jej použitie do kúpeľní.

Bridlica

Bridlica je jemnozrnný kameň z bridlice a hliny. Má povrch s prirodzenou textúrou, je protišmykový a je to vhodný materiál na steny aj podlahu.

K téme obklady v kúpeľni vám odporúčame ďalšie články z nášho blogu:

5 rád ako pomocou obkladu a dlažby zväčšiť malú kúpeľňu
Nie je špárovka ako špárovka. 6 tipov ako si vybrať špárovaciu hmotu, ktorá vás nesklame.
7 dôvodov prečo uložiť dlažbu a obklad systémom LEVELYS.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ