Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
4. augusta 2023 Prečítané 747x

3D obklady: Nový rozmer moderného bývania

Rozmýšľate, ako dodať svojej domácnosti moderný nádych? Ponorte sa s nami do sveta 3D obkladov a objavte nový trend v modernom bývaní. Čítajte ďalej!

Tipy

V súvislosti s moderným bývaním sme v roku 2023 svedkami vzrastajúcej popularity 3D obkladov. Tieto štýlové a funkčné prvky sa stávajú obľúbenou voľbou pre tých, ktorí chcú oživiť svoj domov alebo iný priestor a pridať mu originálny dizajn. V našom článku vám predstavíme estetické a funkčné výhody týchto 3D obkladov a tiež vám priblížime ich rôznorodosť dizajnov a praktické využitie.

3D obklady, levelys

Čo sú 3D obklady?

3D obklad je špeciálny druh obkladov, ktoré vytvárajú dojem trojrozmerného vzoru a dodávajú priestoru jedinečný vzhľad. Pre dosiahnutie 3D efektu tieto obklady disponujú hĺbkovou textúrou. Ich výroba zahŕňa použitie rôznych materiálov, ako je keramika, sklo, kameň alebo dokonca plast. 

Materiál je následne upravovaný takým spôsobom, aby vytváral optické ilúzie a vnímali sme ho ako trojrozmerný vzor.

 

Vedeli ste, že…

…3D obklady majú dlhú životnosť a sú prakticky bezúdržbové? Sú veľmi obľúbenou voľbou nielen pre kúpeľne, ale aj pre obývacie priestory a ostatné miestnosti v domácnosti.

 

Estetické a funkčné výhody 3D obkladov

Estetické výhody 3D obkladov sú jedným z hlavných dôvodov, prečo sa tieto obklady stali takým trendom v modernom bývaní. Ponúkajú totiž množstvo vizuálnych benefitov, ktoré prispievajú k celkovému vzhľadu miestnosti.

Jednou z najzreteľnejších výhod 3D obkladov je ich schopnosť vytvárať zaujímavé a živé vzory. Ich textúra pridáva priestoru štruktúru a vizuálnu zaujímavosť. Môžu napríklad imitovať rôzne prírodné prvky, ako sú kamene, tehly, drevo alebo dokonca kvetinové motívy. Tieto rôznorodé tvary a štruktúry umožňujú vytváranie unikátnych a originálnych dizajnov, ktoré dodávajú priestoru štýlový charakter.

Rôznorodosť textúr

Pri výbere 3D obkladov je tiež dôležitá možnosť voľby z rôznych textúrnych dizajnov. V súčasnosti sú veľmi obľúbené najmä geometrické tvary, ako sú kocky, trojuholníky alebo hexagóny, ktoré prinášajú moderný a futuristický vzhľad. 

Ak preferujete prírodné prvky, máte možnosť vybrať si obklady s imitáciou kameňa, dreva alebo iných organických materiálov. Pre tých, ktorí majú radi abstrakciu či umelecké vzory, sú k dispozícii aj obklady s nekonvenčnými a originálnymi textúrami.

Farebnosť

Nielen textúra, ale aj farba sú faktory, ktoré ovplyvňujú vzhľad miestnosti. V tomto ohľade 3D obklady ponúkajú rôznorodé možnosti. Neutrálne farby napríklad dokážu dodávať priestoru elegantný a sofistikovaný vzhľad, zatiaľ čo živé a výrazné farby pridávajú energiu a dynamiku. Možností sú aj rôzne farebné kombinácie, ktoré výrazným spôsobom ovplyvňujú náladu a atmosféru miestnosti. Ich výber závisí iba od vašich preferencií a fantázie.

Funkčnosť

Okrem estetických výhod majú 3D obklady aj ďalšie praktické výhody, medzi ktoré patria:

  • Odolnosť voči poškriabaniu – udržujú si svoj vzhľad po dlhú dobu.
  • Jednoduchá údržba – textúra obvykle nezachytáva prach a špinu tak ľahko ako hladké plochy. Obklad stačí jednoducho utrieť vlhkou handrou alebo použiť mierny čistiaci prostriedok.
  • Univerzálnosť – tieto obklady možno použiť v rôznych miestnostiach, ako sú obývacie izby, spálne, kuchyne, kúpeľne alebo dokonca aj exteriéry.
  • Akustické vlastnosti – štruktúra a textúra 3D obkladu znižujú odrazy zvuku v miestnosti a zlepšujú akustiku. To je obzvlášť užitočné v priestoroch s veľkým množstvom tvrdých povrchov, ktoré by inak mohli vytvárať ozveny a nepríjemné zvuky.

 

Praktické využitie 3D obkladov v bývaní

V tomto ohľade sa musíte rozhodnúť medzi hranatými a zaoblenými tvarmi. Ktoré uprednostniť?

Vo všeobecnosti platí, že hranaté tvary, ako sú kocky, trojuholníky alebo hexagóny, prinesú moderný a geometrický vzhľad. Tieto tvary sa preto často používajú na vytváranie symetrických vzorov. Na druhej strane, obklady so zaoblenými tvarmi pridávajú miestnostiam elegantnú mäkkosť a organický vzhľad. Ideálnym príkladom sú obklady s oblými vlnkami

Zatiaľ čo bežné obklady majú svoje najčastejšie využitie vo WC, kúpeľniach a kuchyniach, kde ich hlavnou vlastnosťou je odolnosť voči vode, pri 3D obkladoch je to trochu iné. Sú také všestranné, že si získali svoje miesto aj v obytných priestoroch.

V obývačke je napríklad moderným trendom siahnuť po kreativite a výrazných vzoroch. V spálni môžete pomocou 3D obkladov vytvoriť upokojujúcu harmóniu prostredníctvom jemných vzorov.

Aj pri pokládke 3D obkladu je možné využiť maticový vyrovnávací systém LEVEL+, ktorý slúži ako efektívna náhrada klasických krížikov. Tento systém sa využíva pri dlažbe a obkladoch s hrúbkou od 2 do 16 mm.

 

TIP

V moderných interiéroch sú výborným riešením hranaté a geometrické vzory. Pre rustikálne priestory je zase vhodné použitie zaoblených tvarov a 3D obkladov s imitáciou dreva alebo kameňa.

Tipy na obľúbený dizajn 3D obkladov

Ak sa stále neviete rozhodnúť, aký 3D obklad by bol pre vás tou najlepšou voľbou, prinášame vám zopár konkrétnych príkladov, ktoré patria medzi tie najobľúbenejšie. 

 

1. Nástenný 3D obklad s vlnitou textúrou

Ide o jeden z najrozšírenejších vzorov, najmä v komerčných priestoroch, ako sú kancelárie, hotely alebo maloobchody. V obývacom priestore vytvára futuristickú atmosféru, zatiaľ čo v kúpeľni dodáva priestoru sofistikovaný vzhľad.

3D obklady, levelys

2. Kamenný 3D obklad v rímskom štýle

Pomocou tohto obkladu môžete svojmu domovu dodať kráľovský nádych. Je to výborná voľba nielen pre prednú stenu (fasádu) domu, ale aj pre steny obývacej izby. 

3D obklady, levelys

3. 3D obklad Basketweave

Tento vzor je výbornou voľbou pre obytné aj komerčné stavby, a dokonca aj pre steny vášho balkóna, kuchyne či terasy.

3D obklady, levelys

4. 3D obklad so šesťhrannými dlaždicami

Tento dizajn je jednoduchý, ale revolučný, ideálny najmä pre moderné interiéry obývacích priestorov

3D obklady, levelys

5. Biely textúrovaný 3D obklad so vzorom

Tento obklad je charakteristickou voľbou pre moderný dizajn. Najčastejšie sa tento 3D obklad spája s minimalistickým štýlom. Dodáva priestoru pocit vzdušnosti a jednoduchosti. 

3D obklady, levelys

3D obklad znamená…

…moderný trend v bývaní. V súčasnosti sa stáva čoraz obľúbenejším, najmä z toho dôvodu, že ponúka množstvo vizuálnych výhod. Na ich základe môžete radikálne zmeniť atmosféru celého priestoru a dodať mu jedinečný štýl a eleganciu. 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ