fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
1. marca 2022 Prečítané 11468x

Ako vyčistiť dlažbu od zaschnutej  špárovačky

Čistenie dlažby či obkladu od špárovačky nie je žiadna veda či alchýmia. Treba len vedieť, ako na to, aby sme obklad alebo dlažbu namiesto vyčistenia nepoškodili. 

Tipy

Jeden z krokov pracovného postupu pokladania dlažby či obkladania obkladu je čistenie špárovacej hmoty z povrchu obkladacích prvkov po špárovaní. Nie je to žiadna veda, treba len vedieť, ako na to, aby sme dlažbu či obklad namiesto vyčistenia nezničili. Niektoré materiály obkladových a dlažobných prvkov sú totiž háklivé na abrazívne aj chemické čistiace prostriedky.

zaschnuta sparovacka, zaschnuta sparovacia hmota, ako vycistit dlazbu a obklad, levelys

Odstraňovač špárovačky

Je to v podstate jednoduché: treba vedieť, že nie je špárovka ako špárovka a keď kupujete tú správnu na váš typ dlažby či obkladu, poraďte sa. Ak nie je na balení špárovacej hmoty napísané, čím je vhodné ju čistiť, opýtajte sa v predajni. Univerzálny odstraňovač špárovky totiž neexistuje.

Ako vyčistiť špárovačku z dlažby

Najlepšie sa vám bude čistiť v momente, keď ešte špárovačka nezaschne. Ak ste to nestihli, zapotíte sa trochu viac. 

Aplikujte tento postup:

  1. vyberte čistiaci prostriedok vhodný na typ dlažby či obkladu, ktoré chcete vyčistiť
  2. pripravte podľa návodu čistiaci roztok alebo prostriedok
  3. aplikujte ho na znečistené miesta špongiou, pre ešte lepší výsledok použite umývacie hladítko
  4. zbytky špárovacej hmoty dôkladne vyčistite
  5. ak sa vám nedarí vyskúšajte iný domáci alebo chemický čistič

 

Osvedčené domáce recepty

Naše staré mamy používali v domácnostiach prírodné, ekologické čistiace prostriedky prakticky na všetko.

Čistá voda

Voda, ideálne teplá, aplikovaná klasicky handrou alebo špongiou, nemá ako ublížiť žiadnemu materiálu dlažby či obkladu. H2O je prírodné ekologické rozpúšťadlo, odstraňovanie špárovačky vodou je však pomerne zdĺhavé a pracné.

Kypriaci prášok do pečiva

Hydrogénuhličitan sodný a difosforečnan disodný sú hlavné soľné zložky tohto kypridla, bežne používaného pri pečení. Keď ho zmiešame s vodou, pôsobí ako „penidlo“ a platí: čím viac vody, tým nižšia koncentrácia a účinok. Pomer riedenia: 1 čajová lyžička = 5 gramov na 1 dl vody.

Prakticky totožné zloženie, ako kypriaci prášok do pečiva, má sóda bikarbóna.

Ocot

Koncentrácia kyseliny octovej v octe z obchodu je 8 %. Treba ho zriediť vodou v základnom pomere: 1 polievková lyžica na 1 dl vody. Nevýhodou octového roztoku je zápach.

Kyselina citrónová

Voňavejšiu alternatívu octu môžete získať priamo vyžmýkaním citróna do vody alebo nasypaním koncentrovanej práškovej kyseliny citrónovej. Pomer miešania: 1 citrón alebo 2 kávové lyžičky na 1 dl vody.

Čistiaci účinok kypriaceho prášku, sódy bikarbóny, octu a kyseliny citrónovej môžeme znásobiť ich zmiešaním. Pomer je 1:2 v prospech kyseliny, opäť platí: menej vody = vyššia koncentrácia a účinok.

Chemické čistiace prostriedky

V každom hobby markete, predajni stavebnín či drogérii nájdete veľa druhov čistiacich prostriedkov. Väčšina z nich je však málo účinná na zbytky špárovacích hmôt. Hodia sa skôr na čistenie bežne znečistenej dlažby či obkladu. Avšak nájdete aj také, ktorá vám pomôžu.

Čomu sa vyhnúť pri odstraňovaní špárovačky z obkladu

  • čím dlhšie zbytky špárovky schnú, tým ťažšie ich odstránite
  • nepoužívajte agresívne chemické čistiace prostriedky
  • vyhnite sa aj abrazívnym prostriedkom – s prímesou pevných častíc, ktoré môžu viacero druhov obkladu či dlažby poškriabať
  • nepoužívajte ani drôtené kefy, škrabky či iné tvrdé nástroje
  • vždy sa snažte pri čistení dlažby a obkladu od zbytkov špárovky vyhnúť špáram, aby ste špárovku “nevyčistili” aj z nich
  • nečistite „vojenským spôsobom: čo je mokré, to je čisté“, čistiaci roztok nevylievajte z vedra na dlažbu, aplikujte ho len na znečistené miesta obkladu a dlažby
  • vyhnite sa mydlu, zanecháva na povrchu šmuhy a mikrofilm
  • účinnosť čistiaceho prostriedku najprv otestujte na malom kúsku znečisteného obkladacieho prvku

Náš tip

Mramorové obklady a dlažby sú háklivejšie na chémiu, ako keramické. Nečistite ich preto koncentrovanými čistiacimi prostriedkami. Napriek tomu, že mramory sú vodeodolné, treba ich na rozdiel od keramiky po čistení aj vysušiť.

 

Čistenie dlažby a obkladu od špárovačky…

… zvládne aj laik, ak na to však nejde správne, môže mu čistenie trvať dlhšie, ako samotná pokládka dlažby či lepenie obkladu. Aj čistenie dlažby či obkladu po špárovaní má svoje osvedčené pravidlá a zaužívané postupy. Treba ich poznať, aby sme namiesto vyčistenia dlažbu či obklad nepoškodili alebo neznehodnotili.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ