fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
19. júla 2017 Prečítané 12381x

5 rád, ako pomocou obkladu a dlažby zväčšiť malú kúpeľňu

Pýtate sa, ako obkladať kúpeľňu tak, aby pri zachovaní rozmerov vyzerala opticky priestrannejšie? Využite niektorý z týchto tipov alebo ich do úpravy kúpeľne zapojte rovno všetky naraz. Pretože malú kúpeľňu dokáže zväčšiť farba, veľkosť, ale aj vzor obkladu.

Tipy

1. Svetlá farba zväčšuje, no netreba to preháňať

Svetlé farebné odtiene dokážu miestnosť nafúknuť a navodiť dojem, že je izba priestranná. Preto býva nepísaným pravidlom, že do malých kúpeľní patrí svetlý obklad, nábytok aj dlažba. Čiastočne to je pravda, no pri rekonštrukcii sa nemusíte orientovať na obkladanie kúpeľne výhradne bielym obkladom.

Okrem žiarivej bielej si môžete vybrať z celej palety neutrálnych farieb – od béžovej až po svetlošedú. Pre navodenie dokonalej atmosféry bude ideálne, ak svetlý obklad kúpeľne ozvláštnime tmavším nábytkom z dreva. Vďaka tomu bude kúpeľňa vyzerať kontrastne a zároveň luxusne.

Čo sa týka farebnosti dlažby, tá môže byť od obkladu o niečo tmavšia. Pokladanie kúpeľne tmavšou dlažbou je vhodné aj z praktického hľadiska. Na šedej keramickej dlažbe sú nečistoty menej výrazné. Svetlý obklad je ideálny aj do tmavších kúpeľní, kde preniká málo prirodzeného svetla.

2. Minimum špár robí kúpeľňu väčšou

Pri výbere veľkosti obkladu by ste mali automaticky myslieť aj na špárovaciu hmotu. Menšie obkladačky s výraznou špárovačkou sa budú zdať „väčšie“. Ak sa rozhodnete pre lepenie obkladačiek menších rozmerov, na výplň medzier si vyberte takú špárovaciu hmotu, ktorá bude splývať s farbou obkladu. Vďaka tomu bude vaša kúpeľňa pôsobiť oveľa priestrannejšie.

Pokiaľ si na obkladanie kúpeľne vyberiete väčšie dlaždice, spolu s nimi prichádza aj menšia hustota špár, ktoré opticky „nenarúšajú“ priestor kúpeľne a robia ju naoko menšiu. Ponaučením teda je, že čím menej kontrastov na stene, tým pôsobí kúpeľňa väčšie. Snažte sa preto, aby obklad kúpeľne obsahoval minimum viditeľných špár.

3. Priestor vytvárajú aj lesklé obkladačky

Aj keď sa to môže zdať málo pravdepodobné, na pocitovú priestrannosť kúpeľne vplýva aj povrchová úprava obkladačiek. Zatiaľ čo keramický obklad s matným povrchom intenzitu dopadajúceho svetla tlmí, svetlo odrážajúce sa od lesklého obkladu robí kúpeľňu o niečo väčšiu.

4. Pomôžu aj malé vizuálne prvky

Zatiaľ čo veľké vzory slúžia na zútulnenie priestranných miestností, malé dekorácie na obklade dokážu skromný priestor, naopak, pocitovo zväčšiť.

Ďalšou skvelou možnosťou je použiť na obkladanie kúpeľne jednu obkladačku vo farbe podobnej tej, ktorá je použitá na podlahe. Do kúpeľne tak dostanete zaujímavý vizuálny prvok, ktorý je odlišný od ostatných obkladačiek, no zároveň nevybočuje z farebnej škály kúpeľne.

5. Vyskúšajte diagonálne rozloženie dlaždíc

Lepenie obkladačiek nemusíte realizovať iba klasickým spôsobom. Vyhnite sa teda vertikálnemu pokladaniu dlažby – kúpeľňu skromných rozmerov dokáže opticky rozšíriť skôr dlažba položená horizontálne alebo diagonálne. Diagonálny spôsob kladenia sa používa aj v prípadoch, keď ani jeden uhol v kúpeľni nie je 90-stupňový.

Ďalšie inšpirácie pre netradičné usporiadanie dlaždíc nájdete už v našom najbližšom článku.

Pri renovácii malej kúpeľne sa nemusíte riadiť výhradne iba týmito odporúčaniami, pretože niektoré z nich môžu byť v rozpore s vašimi predstavami.

To platí napríklad v prípade, ak plánujete do kúpeľne umiestniť doplnky so zlatou povrchovou úpravou, ktoré namiesto bieleho a lesklého obkladu oveľa lepšie vyniknú pri tmavom obklade s matným povrchom.

Pripravte sa na to, že s plánom opticky zväčšiť kúpeľňu prichádza aj množstvo ťažkých rozhodnutí. Práve robenie kompromisov môže byť občas ťažšie ako premena malej kúpeľne na kachličkové kráľovstvo. Držíme vám palce! ?

 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ