fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
6. júna 2022 Prečítané 2907x

Výber vhodného penetračného náteru

Potrebujete vymaľovať, lepiť obklad alebo položiť podlahu? Nezabudnite si vybrať vhodný penetrák. V našom článku sa dozviete, ako na to. 

Tipy

Penetračný náter, ľudovo penetrák, treba použiť ešte predtým, ako začnete maľovať steny, klásť dlažbu alebo lepiť obklad. Je všestranný a základom mnohých činností, ktoré súvisia s renováciou alebo údržbou nehnuteľnosti. Jeho výber sa preto nevypláca podceniť. Ak chcete vedieť, ako vybrať vhodný penetrák, prečítajte si náš článok.

penetracia podkladu, penetracia podlahy, penetracia stien

Prečo je dôležité penetrovať?

Hlavným významom penetrácie je dosiahnuť stav, aby sa stal podklad stálym a dalo sa s ním bez problémov pracovať. Princíp spočíva v tom, že všetky dôležité zložky penetráku preniknú do podkladového materiálu, čím sa zabezpečí jeho stabilnosť a pevnosť. 

Bez penetrácie by nebolo možné, aby na stene držala farba alebo by nebolo možné úspešne položiť obklad. Zvyšuje sa tak súdržnosť oboch vrstiev a nasiakavosť daného podkladu. Zároveň sa tým dosiahne priľnavosť ďalšej povrchovej vrstvy (farba, obkladačka…), čím sa celý pracovný proces výrazne zjednoduší. 

 

Typy penetrákov a kritériá výberu

Penetrák v závislosti od jeho používania delíme na univerzálny, hĺbkový, adhézny mostík a špeciálny.

Univerzálna penetrácia

Ide o najlacnejšiu variantu podkladového náteru. Používa sa najmä pri maliarskych prácach, pretože znižuje nasiakavosť savých podkladov a zvyšuje priľnavosť maliarskych farieb. Po aplikácii penetráku a jeho zaschnutí sa na povrchu steny vytvorí jemne lepkavý film, čím sa výrazne zvýši adhéznosť následne použitej maliarskej farby.

Vedeli ste, že…

… univerzálna penetrácia nepreniká do hĺbky podkladu a nie je vhodná na nenasiakavé povrchy? Nehodí sa preto na vyššie zaťaženie omietkou, k nalepeným obkladom alebo ku cementovým poterom.

Hĺbková penetrácia

Disponuje lepšími fyzikálnymi vlastnosťami, ako univerzálna penetrácia. Jej zložky totiž dokážu vďaka svojej malej veľkosti preniknúť do hĺbky minerálneho podkladu. Nezabudnite ju však riediť presne podľa pokynov výrobcu. V tomto prípade je to ešte dôležitejšie ako pri univerzálnej penetrácii, pretože pomer riedenia závisí od druhu zamýšľanej druhej vrstvy.

Pod maliarske farby treba penetrák nariediť viac. Pod omietky, stierky a nivelačné hmoty zase trochu menej. V ich prípadoch sa totiž vyžaduje silnejšia lepivá vrstva, čo znamená koncentrovanejší penetrák. 

Adhézny mostík

Pracujete s OSB doskami, umakartom, oceľovými nosníkmi, glazovanými obkladmi či betónovým podkladom? V tom prípade si vyberte adhézny mostík. Oproti univerzálnej či hĺbkovej penetrácii má totiž väčšiu priľnavosť k podkladom, preto je ideálny na nenasiakavé povrchy. 

Úlohou adhézneho mostíka pritom nie je ani tak prienik do hĺbky podkladu, ako skôr vytvorenie lepkavej medzivrstvy pre aplikáciu ďalších vrstiev s vysokým mechanickým zaťažením. Po zaschnutí vám vytvorí zrnitý povrch, na ktorý sa dobre zachytávajú čiastočky stavebného lepidla, stierky alebo omietky.

Špeciálna penetrácia

Trápi vás doma na stenách pleseň? V tom prípade budete musieť siahnuť po špeciálnom penetráku, ktorý disponuje fungicídnymi vlastnosťami. Používa sa tiež na vlhké steny, aj keď pleseň ešte nevznikla. Tento typ penetráku totiž obsahuje zložky, ktoré zamedzujú tvorbe plesní, pričom dokážu preniknúť hlboko do daného podkladu.

 

TIP

Penetrovať môžete aj drevený či drevotrieskový podklad. A to s použitím univerzálneho i hĺbkového penetráku, prípadne aj adhéznym mostíkom. Penetrovanie dreva je dôležité najmä v exteriéri a v súvislosti s drevenými strešnými konštrukciami.

 

Tipy, ako vybrať penetrák

Ešte predtým, ako siahnete po penetráku, je dôležité zvážiť nasledovné:

  • Účel použitia – výber treba prispôsobiť povahe prác. Maľovanie, obkladanie či vylievanie podlahy si vyžaduje iný typ penetrácie.
  • Zvážte povahu materiálu – aj ako je povrchovo upravený. Iné požiadavky majú nasiakavé povrchy (štuková a sadrová omietka, cementový poter…) a iné zase napríklad OSB dosky alebo keramický obklad
  • Špeciálne okolnosti – napríklad, keď sa potrebujete zbaviť plesne.

 

Výber vhodného penetráku…

…vám prácu s maliarskymi, podlahovými či obkladovými materiálmi výrazne zjednoduší. Bez penetráku by to dokonca ani nešlo. Jeho výber však prispôsobte povahe prác a zvážte aj spôsob povrchovej úpravy daného materiálu. 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ