Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
30. júla 2021 Prečítané 5907x

Ako položiť dlažbu na drevený či drevotrieskový podklad

Pokládka keramickej dlažby na drevenú podlahu, parkety alebo na podklady z materiálov na báze dreva má svoje pravidlá. Prečítajte si ako na to.

Návody

Existujú miestnosti v domoch a bytoch, v ktorých nemôžeme čakať betónovú podlahu. Ak sa chystáte pokladať dlažbu napríklad v podkroví, podlahy máte zrejme drevené alebo z niečoho, čo je na báze dreva. Alebo ak pri rekonštrukcii bytu nemáte dôvod a čas vytrhávať staré parkety, skúste dlažbu položiť na ne. Ak ste si mysleli, že to nejde a keramickú dlažbu môžete pokladať len na poctivý betón, čítajte ďalej. Ak ste si to aj nemysleli, nezaškodí zopakovať si zásady pokladania na parkety a iné podklady z dreva či na báze dreva. Nie je to žiadna veda, treba len poznať zopár osvedčených pravidiel a postupov.

dlazba na drevo, dlazba na drevotriesku, levelys

Drevo vyžaduje špeciálny prístup

Drevo alebo materiály na báze dreva majú vlastnosti, ktoré „nesvedčia“ spôsobu pokládky keramickej podlahy. A nie sú veľmi kompatibilné ani s niektorými vlastnosťami keramickej dlažby. Drevo je prírodný mäkký materiál, ktorý rád „pracuje“. Ohýba a prehýba sa najmä v dôsledku svojej háklivosti na vodu a vlhkosť. Keramická dlažba je síce tiež prírodný materiál, ale tvrdý, pevný a vodeodolný, ktorý by mal „pracovať“, hýbať, prehýbať a posúvať sa čo najmenej, najlepšie vôbec.

Ak teda pôvodnú drevenú, parketovú podlahu či podklad pod dlažbu na báze dreva nespevníme, nezafixujeme a nezaizolujeme, nedopadne pokládka dobre. Ak by dochádzalo pri zaťažení podlahy k ohybom a priehybom z dôvodu flexibilného podkladu, mohla by popraskať škárovačka a aj dlažba. Cez praskliny by sa dostávala pod dlažbu voda a máme po podlahe, ale aj po jej podklade. Čo s tým? 

 

Náš tip:

Pokládku keramickej dlažby na drevený podklad zvládnete pohodlne aj sami – pri dodržaní postupu v prípravnej aj realizačnej fáze. Prácu si viete uľahčiť, urýchliť a priviesť do dokonalosti s pomocou vyrovnávacieho systému LEVELYS

 

Spevniť, zafixovať, vyrovnať a izolovať

Realizačný postup pri pokladaní keramiky na drevo je prakticky rovnaký ako pri pokladaní na betón či iné tvrdé povrchy. Odlišnosti sú v prípravnej fáze, podklad treba aj spevniť, zafixovať, vyrovnať a zaizolovať. Keďže z dreva, parkiet, OSB či iných materiálov na báze dreva nevyčarujeme materiál s vlastnosťami betónu, treba na to ísť trošku inak.

1. Zameranie

  • nerátajte len s dlažbou a povinnou materiálovou rezervou + 15 %
  • meriate aj preto, aby ste vedeli, koľko m2 budete penetrovať a nivelovať
  • rozmerajte aj, koľko budete potrebovať armovacej tkaniny, hydroizolačných pásov a prípadne aj separačnej fólie

ako polozit dlazbu na drevo

2. Spevnenie a fixácia

  • podlahu z OSB a iných dosák pevne zafixujte o podklad, ideálne samoreznými skrutkami
  • ak má podlaha poškodené dosky, vymeňte ich
  • parkety tiež zafixujte a prebrúste, aby ste ich mohli penetrovať
  • ak je pôvodná podlaha „odfláknutá“ a dosky sa prehýbajú na viacerých miestach, nevyhnete sa jej rozobratiu a spevneniu dodatočnými podpornými hranolmi

 

3. Penetrácia, izolácia, nivelácia

  • ak je povrch pôvodnej podlahy lakovaný, musíte ho prebrúsiť a zbaviť prachu
  • pôvodný materiál penetrujte vhodnou penetráciou
  • na penetrovaný povrch pripevnite armovaciu izolačnú tkaninu s prekrytím pásov cca 5 cm alebo vhodnú kročajovú a protihlukovú izoláciu, napríklad separačné dosky
  • aplikujte nivelačnú stierku – kontaktný mostík, ideálne s pomocou nivelačných kolíkov

 

4. Separácia a hydroizolácia

  •  na niveláciou vyrovnaný povrch nalepte flexibilným lepidlom separačnú fóliu
  •  nezabudnite na hydroizoláciu na kritických miestach – ak dláždime kúpeľňu a chceme byť precízni, považujme za kritické miesta celú podlahu, vrátane kútov

 

5. Pokládka

 

Drevo a keramika dokážu spolu fungovať

Ak správne položíte keramickú dlažbu na drevenú podlahu alebo akýkoľvek podklad na báze dreva, bude určite taká, aká má byť: funkčná, odolná a položená navždy. Postup pokládky je bežný, rovnaký ako pri betónových a iných tvrdých podkladoch, rozdiely sú v prípravnej fáze. Ak dodržíte zaužívané prípravné a realizačné postupy, položíte dlažbu na drevený podklad v pohode a hravo. Výber dlažby je samozrejme na estetickom cítení toho, kto po nej bude chodiť. Dokonalou pointou pokládky keramiky na drevený podklad môže byť aj drevený dekor keramickej podlahy.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ