fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
28. februára 2021 Prečítané 2048x

Úskalia exteriérových keramických dlažieb

Pri pokladaní exteriérovej keramickej dlažby nie sú dôležité len jej vlastnosti. Kľúčová je aj príprava podkladu a dodržanie technologických postupov.

Tipy

Určite vieme, že objavitelia betónu, Rimania, preferovali v niektorých exteriéroch najmä reprezentatívnych stavieb mramor. Aj ako povrchovú vrstvu podláh terás, balkónov, pod arkádami či priamo v záhradách s fontánami, jazierkami a sochami. A čo máte položené na balkóne, terase, pod pergolou, pri bazéne či v altánku vy? Ak keramiku, tento odolný materiál má svoje úskalia, limity a slabé stránky, ktoré treba pri jeho využití v exteriéri poznať.

dlazba na terase, exterierova dlazba, dlazba

Extrémne exteriérové požiadavky

Dlažba v exteriéri musí vydržať často až extrémne podmienky. V našom klimatickom pásme – aj s rezervou – asi 60-stupňovú škálu teplôt, plusových aj mínusových. K tomu prirátajme aj kolísanie vlhkosti a máme o čom písať.

Nebudeme ale riešiť dláždenie heliportu či výbehu pre slony. Žiadne extrémne hmotnostné záťaže, žiadne pojazdové zámkové a iné dlažby „nasucho“. Zameriame sa na také to bežné, pochôdzne dláždenie keramikou v exteriéri.

Keramika je extrémne odolný materiál, najmä čo sa vody a vlhkosti týka. Nie všetky druhy keramiky sú však vhodné do exteriéru. Tie, ktoré nie sú mrazuvzdorné, by nám vonku popraskali. Vyberajme teda mrazuvzdorné dlaždice, ideálne odolné voči oteru a protišmykové.

 

Podklad je základ

Ak sme vybrali tú správnu exteriérovú dlažbu, máme pripravenú poslednú vrstvu. Treba ale začať „od podlahy“, presnejšie od podkladu. Nesprávna príprava podkladu je jedna z kľúčových príčin chýb, kazov a nedostatkov exteriérových dlažieb. Spolu s nesprávnym výberom materiálov a nedodržaním technologických postupov.

Podklad musí byť:

  • pevný
  • súdržný
  • čistý
  • hladký
  • penetrovaný
  • hydroizolovaný
  • vyspádovaný. 

Je prakticky jedno, či je podkladom betón, alebo cementový poter. Aby bola keramická dlažba funkčná, teda aby mohla po nej voda stekať, musí mať podkladová vrstva spád najmenej 1,75 % (1°). Dá sa to docieliť napríklad vyrovnávacou stierkou.

Povinnou jazdou technologického postupu prípravy podkladu sú dilatačné škáry. Umožňujú rozťažný pohyb poteru spôsobovaný vplyvom kolísania teplôt. Ich počet a rozmiestnenie určuje rozloha a členitosť plochy podkladu. Rovnako je potrebné aj oddelenie poterovej vrstvy od naväzujúcich konštrukcií, vrátane stien.

 

Bez hydroizolácie to nie je ono

Ďalší povinný bod pracovného postupu ešte pred pokladaním dlažby je poctivá hydroizolácia podkladovej vrstvy. Podľa odborníkov sa podstatná časť pohybových zmien vplyvom výkyvov teplôt a vlhkosti deje práve medzi dlaždicou a poterom. Hydroizolácia do istej miery eliminuje riziká pnutia medzi podkladom a dlažobnou vrstvou.

Podľa typu podkladu a umiestnenia podlahy zvolíme spôsob hydroizolácie, buď hydroizolačnou stierkou alebo hydroizolačným pásom s použitím lepidiel, pások a tmelov, určených na konkrétny typ izolácie.

 

Viete, že…

všetky materiály všetkých vrstiev exteriérovej podlahy, teda podkladu, poteru a samotnej dlažby pôsobením kolísania teplôt a vlhkosti menia svoj objem? Platí to aj pre lepiace a škárovacie hmoty, preto je výber materiálov mimoriadne dôležitý.

 

Praktické rady

  • nie každý druh keramickej dlaždice je vhodný do exteriéru
  • technologické časy neurýchlite – riaďte sa pokynmi výrobcu materiálu
  • v exteriéri používame výhradne flexibilné lepiace, škárovacie a tmeliace materiály
  • v exteriéri sú ideálne epoxidové škárovacie hmoty
  • pri spádovaní podkladu sa trafte do rozmedzia spádu minimálne 1,75 % (1°), maximálne 4 % (2,29°)
  • dilatačné škáry a škáry medzi dlaždicami sú povinné prvky funkčnej exteriérovej podlahy
  • dlažbu lepte metódou floating&buttering – nanesením flexibilného lepidla aj na dlaždicu, aj na podklad
  • dlažbu ukončujte keramickými ukončovacími prvkami, ktoré majú rovnaký vzhľad a vlastnosti ako dlažba
  • pri záhradnej pergole pozor na rozmery – ak prešvihnete plochu podlahy a výšku, potrebujete stavebné povolenie a projekt.

 

Náš tip

Dbajte aj na šírku škár medzi dlaždicami. Fachmani aj experti odporúčajú v exteriéri minimálne 5 mm. Do škár, ktoré plnia svoju fyzikálnu funkciu, patrí epoxidová škárovacia hmota, do dilatačných škár zase flexibilný tmel vo farbe škárovky.

 

Exteriérová keramická dlažba…

… je, ale aj nie je iná ako interiérová. Stále ide o keramiku, vonku však na dlažbu a celú konštrukciu podlahy pôsobia iné živly. Preto je dôležité precízne vyberať materiály, aby vydržali náročnejšie teplotné a poveternostné podmienky. 

Aj pri pokladaní exteriérových podláh platí zlaté pravidlo: aj najodolnejšiu podlahu na svete treba položiť správne. Inak to budeme časom musieť robiť znova a poriadne.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ