Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
15. júna 2021 Prečítané 6755x

Ako vysoko založiť a obložiť obklad v kúpeľni

Precízne a presné založenie prvého, spodného radu obkladu je základom kvalitnej obkladačskej práce. Pri obkladaní nad úrovňou podlahy pomôže zakladací profil.

Tipy

Pri obkladaní kúpeľní – profesionálnom aj svojpomocnom – platia funkčné a overené pravidlá a nie je dobre obkladať ako príde, „od buka do buka“. Zaužívané pravidlá vychádzajú najmä z noriem a z nich vyplývajúcich osvedčených pracovných postupov. Ich nezanedbateľnou súčasťou sú aj skúseností majstrov obkladačov z dennej obkladačskej praxe. Viacero domácich majstrov, ktorí si trúfajú vlastnoručne obložiť kúpeľňu, trápi problém výšky. Ako vysoko je možné začať s obkladom a do akých výšok sa dá potiahnuť? Ako správne založiť obklad, ak neobkladáme „od podlahy“? Pozrime sa na problémy výšky a obkladu podrobnejšie.

nastavitelne nozicky levelys, zakladaci profil levelys, zakladaci system pod obklad

Najťažšie je začať

Nejde ani veľmi o to nakopnúť sa a pustiť sa do roboty, ak poznáme správny postup a máme čas a chuť. Pri obkladaní je najdôležitejšie správne začať. Ak nesprávne, nekvalitne, zle, teda zvyčajne nakrivo založíme prvý rad obkladu, nemusí obkladanie dopadnúť dobre. Držať to, samozrejme, môže, ale o rovinnosti a vizuálnej a estetickej kvalite obkladu nemôže byť ani reči. Aj preto je vodováha a laser tretia ruka každého obkladača.

 

Fyzika a geometria

Ak do pár viet zjednodušíme geometrickú a fyzikálnu teóriu obkladania zvislých plôch, dostaneme sa k základným konštantám:

  • pomocou klasickej či laserovej vodováhy dokážeme presne zamerať, čo potrebujeme 
  • dokonalé línie sú nám ale zvyčajne na nič, ak nemyslíme aj na fyziku
  • na rozdiel od pokladania na vodorovné plochy pôsobí na obklad pri zvislých plochách gravitácia inak 
  • pri lepení a najmä zasychaní lepiacej vrstvy obkladačky „držia“ nielen lepidlom na ploche steny, ale aj jedna na druhej – ak lepíme klasickým a nie “protisklzovým” lepidlom
  • základný, spodný rad obkladu je najdôležitejší, môžeme ho považovať za „najnosnejší“ – kým nezaschne lepidlo
  • kľúčové je vo fáze lepenia a zasychania zabezpečiť obklad voči posunu – ak nepoužijeme lepidlo s nízkym sklzom

 

Normy ani zaužívané postupy neurčujú predpísanú či minimálnu výšku založenia obkladu meranú od podlahy. Ak zakladáme od podlahy, nepotrebujeme oporu prvého zakladacieho radu. Ak zakladáme kdekoľvek vyššie nad styčnou hranou steny a podlahy, bez opory sa nezaobídeme. Ideálny oporný prvok je zakladací profil, ktorý zaručí pevný a presný základný rad obloženia. Predpísaná výška kúpeľňového obkladu tiež neexistuje, zaužívaná je do 200 cm. Preferencie sú individuálne, niekto chce obklad po strop, iný len okolo sprchového kúta či vane, ďalší po vrch zárubne. 

Okrem presného založenia prvého radu jednoznačne odporúčame zaistiť všetky rady dlaždíc proti pohybu a posunu osvedčeným vyrovnávacím systémom. Okrem toho, že obkladové prvky dostanete do dokonalej roviny, eliminujete ich možný plošný pohyb počas zasychania lepidla.

 

Náš tip

Ak nemôžete alebo nechcete začať obkladať celou obkladačkou úplne zdola, od prechodu steny a podlahy, pomôžte si zakladacím profilom. Ten vám umožní precízne začať prvý rad obkladu od vami zvolenej úrovne vďaka jednoducho nastaviteľnej výške. Závitové nastaviteľné nožičky umožňujú presné, jemné a plynulé nastavenie výšky od 130 do 510 mm, s predĺžením až do 840 mm.

 

Praktické rady

Ak obkladáte so založením spodného radu zakladacím profilom, postupujte od stredu ku kútom a okrajom stien. Táto zaužívaná metóda majstrov obkladačov sa využíva „pre istotu“ najmä na pohľadových plochách kúpeľní, napríklad oproti dverám či nad vaňou alebo umývadlom. Metóda „od stredu“ má zaručiť symetricky vyvážený obklad celej plochy.

Obklady v kútoch sú zvyčajne ukončené nie „na celú“ obkladačku, okraje stien by mali lícovať s okrajmi obkladačiek. Takto vyzerá obklad súmernejšie, ako keby ste dlaždice zrezávali v opačnom garde. Obklad by mal vždy začínať dole aj hore celou kachličkou, ak to nie je možné, dodržte aspoň ukončenie celou dlaždicou hore. 

Problematické orezy kachličiek okolo zárubne dverí viete eliminovať zapustením obkladu pod zárubňu, ktorá prekryje, čo treba. Zárubňa však musí byť širšia, ideálne obložková. Pri dverách zvyčajne – ak je vôbec potrebný – postačí obklad pod výšku vypínača. Preferencie sú opäť individuálne. 

Pozor na posuny, ak nemáte ideálne rovnú stenu, prípadne pri väčších rozmeroch aj ideálne rovný obklad, hrozia odchýlky rovinnosti obkladu spôsobené planaritou. Teda „odskakovanie“ obkladu od povrchu, ku ktorému sa pri ťažších obkladových prvkoch môže pridať aj „sadanie“ vplyvom gravitácie smerom dolu. Posuny efektívne eliminujete pomocou spôn a klinov vyrovnávacieho systému.

profil pod obklad, levelys, zalozenie obkladu, obklad

Ako vysoko založiť obklad v kúpeľni?

Ako vysoko len chcete a neplatí to len pre kúpeľne, ale pre obklady akýchkoľvek miestností. Základom kvalitnej obkladačskej práce je precízne a presné založenie prvého, spodného, základného radu obkladu. Pri obkladaní nad úrovňou podlahy, vane či sprchovej vaničky je ideálnou pomôckou výškovo nastaviteľný zakladací profil. Ten je spoľahlivou a presnou náhradou rôznych podkladacích lát či iných improvizovaných pomôcok. 

 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ