fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
30. augusta 2021 Prečítané 1729x

Kamenné obklady a dlažby – večná prírodná klasika

Prírodný kameň v interiéri má svoje nenapodobiteľné čaro. Pri výbere konkrétneho druhu prírodného kamenného obkladu a dlažby treba zohľadniť špecifické vlastnosti. 

Trendy

Aj dnes, v časoch moderných „nezničiteľných“ a „všetkoodolných“ podlahových a obkladových materiálov, môžeme kľudne tesať aj do kameňa, že prírodný kameň patrí medzi najstaršie a najklasickejšie stavebné materiály. Aby sme boli objektívni, tak aj spolu s drevom a inými prírodnými materiálmi – niekde to bola a stále je hlina, trstina, niekde palmové listy, inde napríklad sneh a ľad. V každom prípade môžeme aj kamenné obklady a dlažby považovať za večnú prírodnú klasiku.

Vlastnosti materiálov „ako“

Určite ste si všimli, že umelé, moderné obklady a dlažby sú vždy „ako“: niektoré tvrdé ako kameň, iné odolné ako keramika, ďalšie vyzerajúce ako drevo, surové ako betón, či exkluzívne ako mramor. Rovnako ako v umení, aj v tejto oblasti platí: akákoľvek kópia sa nevyrovná originálu.

Je preto absolútne pochopiteľné, že mnoho ľudí chce mať doma na podlahe a stenách ozajstný prírodný materiál, napríklad kameň. Cenený tisícročia nielen ako takmer nezničiteľný základný stavebný materiál, ale aj ako dlažobný či obkladový – tiež takmer nezničiteľný – a vizuálne zaujímavý prírodný materiál. Exteriérový, ale aj interiérový, proste univerzálny.

 

Vlastnosti prírodných kamenných obkladových materiálov

Tak, ako existujú rôzne druhy kameňa, existujú aj rôzne vlastnosti vyplývajúce zo zloženia konkrétneho kamenného dlažobného či obkladového interiérového materiálu. Nejde samozrejme len o estetické vlastnosti: farbu, štruktúru a povrch, ale aj tie fyzikálne: tvrdosť, krehkosť, pevnosť, lámavosť, odolnosť voči vode, mrazu a čomukoľvek, čomu má kamenná dlažba či obklad odolávať. Dlažobné a obkladové prvky z prírodného kameňa majú tieto základné spoločné vlastnosti:

  • odolnosť
  • nadčasovosť
  • variabilnosť – rôzne druhy na rôzne aplikačné využitie
  • estetická rôznorodosť – obrovská škála farieb, štruktúr a povrchov
  • vizuálna kompatibilnosť – kameň ladí alebo kontrastuje s akýmkoľvek interiérovým materiálom

 

Druhy prírodných kamenných obkladových materiálov

Podľa toho, ako horniny vznikli, ich delíme na:

  •  vyvreliny a hlbinné horniny, magmatické horniny – napríklad všetky druhy žuly a čadiča 
  • sedimentované horniny – najbežnejšie používané sú vápence, pieskovce a travertíny
  • metamorfované horniny – najznámejšie používané ako interiérové obklady sú všetky druhy mramoru, ruly, kalcity, bridlice, granulity a kremence

Náš tip

Pri výbere konkrétneho druhu prírodného kameňa na obklad či dlažbu do interiéru si nechajte poradiť od odborníkov. Nie každý druh kameňa, ktorý sa vám páči, je vhodný na konkrétne využitie. Platí to aj pre výber lepiacich a škárovacích zmesí – mäkký a porézny pieskovec je háklivý na vodu, lepí sa a škáruje úplne niečím iným, ako tvrdý a prakticky vodoodolný mramor. Dajte si poradiť aj pri výbere čistiacich prostriedkov na kamenné podlahy či obklady.

 

Čím lepíme obklady z prírodného kameňa?

Prírodné interiérové kamenné obkladové materiály ponúkajú obrovskú škálu farieb, štruktúr a povrchových variácií. Výber vhodnej lepiacej aj škárovacej zmesi je pre konkrétny druh materiálu mimoriadne dôležitý. Ak výber podceníme, môžeme kamennú dlažbu či obklad znehodnotiť. Ide najmä o to, ako rýchlo dokážu lepiace a škárovacie hmoty do seba viazať vodu, aby prišla čo najmenej do styku s kamenným materiálom, citlivým na vlhkosť. V zásade rozlišujeme dva základné typy lepiacich zmesí na prírodný kameň:

  1. rýchloschnúca zmes
  • na lepenie háklivých druhov prírodného kameňa, ktoré reagujú na vlhkosť prehýbaním alebo zmenou farebnosti
  • rýchly proces vytvrdzovania eliminuje priehyby obkladových kamenných dosiek
  • znižuje riziko „výkvetov“ spôsobených vlhkosťou a oxidačných procesov
  1. normálne schnúca zmes
  • určená na bežné lepenie kamenných materiálov, ktoré nie sú háklivé na vlhkosť
  • veľmi dlhá doba spracovateľnosti je výhodou pri náročnom obkladaní a pokladaní kamenných prvkov

Dlažbu a obklad z prírodného kameňa môžeme lepiť na takmer akýkoľvek druh podkladu, podobne, ako keramické obkladové a dlažobné prvky. Podľa konkrétneho druhu podkladu zvolíme jeho prípravu a úpravu. Pri aplikácii veľkých formátov je neoceniteľným pomocníkom kvalitný vyrovnávací systém.

 

Prírodný kameň…

… je už pár tisícročí v stavebníctve nadčasová klasika s nenapodobiteľným vizuálnym čarom. Dnes opäť zažívame renesanciu využitia obkladových a dlažobných materiálov z prírodného kameňa aj v interiéroch. K dispozícii je rozsiahla a patrične pestrá škála rôznych druhov prírodného kameňa, z ktorej si určite vyberie každý. Správny výber prírodného kamenného obkladu či dlažby nie je však len o estetike, ale aj o jeho vlastnostiach, ktoré treba zohľadniť aj pri výbere vhodných lepiacich a škárovacích materiálov.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ