Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
5. septembra 2023 Prečítané 849x

Ako vybrať škárovaciu hmotu pre interiér a exteriér?

Odhaľte s nami tajomstvo výberu škárovacej hmoty pre interiér a exteriér, ktoré vám pomôže dosiahnuť esteticky dokonalý výsledok. Čítajte ďalej!

Tipy

skarovacia hmota, sparovacka, špárovačka na obklady a dlazby, levelysJednoduchý výber škárovacej hmoty ovplyvňuje celkový dojem z vášho domova oveľa viac, než si myslíte. Bez ohľadu na to, či chcete vytvoriť útulnú atmosféru v interiéri alebo zabezpečiť dlhotrvajúcu ochranu exteriérových plôch, výber správnej škárovacej hmoty je kľúčovým krokom. V našom článku vám prezradíme najdôležitejšie faktory, ktoré treba pri jej výbere zvážiť. Zároveň sa zameriame na odlišnosti medzi interiérovými a exteriérovými možnosťami a poskytneme praktické tipy na dosiahnutie profesionálneho výsledku.

%obrázok%

Rôzne typy škárovacích hmôt

Pre výber vhodnej škárovacej hmoty je v prvom rade dôležité oboznámiť sa s fyzikálno-chemickými vlastnosťami jednotlivých škárovacích hmôt, pretože od nich sa odvíja ich použitie, či už ide o vnútornú alebo externú aplikáciu.

Škárovacie hmoty pre interiér a ich použitie

Škárovacie hmoty určené pre interiérové použitie sú špeciálne formulované zmesi, ktoré sa používajú na vyplnenie škár a vytvorenie hladkého povrchu. Tieto hmoty sú zvyčajne vyrobené na báze cementu, polymérov a syntetických plnív. Vynikajúco priľnú na rôzne povrchy, sú vysoko plastické a ich aplikácia je jednoduchá.

Príklady použitia v interiéri:

  • Flexibilné cementové škárovacie hmoty – ide o cementové hmoty obohatené o minerálne alebo syntetické plnivá. Sú odolné, majú široké uplatnenie a rýchlo schnú. Tieto hmoty sú ideálne na škárovanie gresových a kamenných dlaždíc. Skvelá voľba pre kuchyňu, kúpeľňu.
  • Polymérové škárovacie hmoty – tieto hmoty sa najčastejšie používajú v kúpeľniach a kuchyniach, no sú vhodné aj na aplikáciu na sadrokartón alebo drevo.
  • Akrylové škárovacie hmoty – sú vhodné na keramické, gresové a sklenené dlaždice, a taktiež na škárovanie mozaiky. Skvelé do kúpeľne, kuchyne alebo práčovne. Tieto hmoty sú vhodné aj na dlažbu podlahy v podlahovom kúrení či na sadrokartónové dosky.

Škárovacie hmoty pre exteriér a ich použitie

Škárovacie hmoty určené pre exteriér sú navrhnuté tak, aby zvládali vonkajšie podmienky a odolávali poveternostným vplyvom, vlhkosti a iným atmosferickým faktorom. Ďalšie dôležité vlastnosti týchto hmôt sú výborná adhézia k podkladovému materiálu a ochrana pred mikroorganizmami. Exteriérové škárovacie hmoty zvyčajne obsahujú zložky, ktoré pomáhajú brániť rastu mikroorganizmov, ako sú plesne alebo riasy.

Príklady použitia v exteriéri:

  • Epoxidové škárovacie hmoty – sú vyrobené na báze epoxidových prísad, ktoré poskytujú vysokú pružnosť a odolnosť voči vode a chemikáliám. Ideálne na škárovanie keramických obkladov, dlažieb, mozaík a spojov medzi rôznymi materiálmi. Výborne sa hodia napríklad na škárovanie dlažby v garáži, v priemyselných priestoroch alebo pri styku s vodou (bazén, otvorená terasa, sprchový kút a pod.).
  • Silikonové škárovacie hmoty – sú elastické a majú vysokú odolnosť voči UV žiareniu a atmosferickým podmienkam. Preto sú vhodné na spoje a škáry na fasádach, oknách, dverách a iných exteriérových povrchoch, ktoré vyžadujú vysokú pružnosť a tesnosť. Vďaka ich vodeodolnosti ich môžete využiť aj na obklad v kúpeľni.

Na dosiahnutie presnej línie a šírky škáry pri obkladaní aj dláždení nezabudnite použiť naše multifunkčné, patentované a praktické krížiky na obklad a dlažbu značky LEVELYS.

 

TIP

V exteriéroch a pri väčších škárach je lepšie použiť škárovaciu hmotu s väčšou zrnitosťou textúry. Naopak, v interiéroch a pri hladkých kachličkách je vhodné zvoliť hmoty s menšou zrnitosťou.

 

Ako si vybrať správnu farbu škárovacej hmoty

Výber vhodnej farby škárovacej hmoty je dôležitý, pretože ovplyvňuje celkový estetický vzhľad a dokončenie vašej stavebnej alebo rekonštrukčnej práce. Keď ste sa už rozhodli, aký typ škárovacej hmoty použijete, je čas pozrieť sa na tabuľku farieb. 

V prvom rade sa však musíte rozhodnúť, či chcete, aby farba škárovacej malty kontrastovala (vynikla) ​​alebo farebne harmonizovala s obkladom.

Kontrastná farba škárovacej hmoty vynikne najmä v prípade, ak použijete tmavú škárovaciu hmotu okolo svetlej dlaždice na zvýraznenie jej tvaru. V súčasnosti je trendom napríklad tmavá škárovacia hmota okolo bielej šesťhrannej dlaždice, čo je populárne v rámci minimalistického dizajnu interiérov.

Najdôležitejšie body, ktoré vám pomôžu s výberom vhodného farebného odtieňa škárovacej hmoty na harmonizovanie obkladu a dlažby, sú nasledovné:

  • Zvážte farebný odtieň povrchu – ak je povrch, na ktorý bude aplikovaná škárovacia hmota, už farebne daný (napríklad farba omietky alebo dlažby), skúste nájsť škárovaciu hmotu, ktorá čo najviac zodpovedá existujúcej farbe.
  • Zohľadnite celkový dizajn a farebný vzorec – farbu prispôsobte celkovému dizajnu miestnosti, v ktorej sa bude škárovacia hmota používať. Ak už máte určitý farebný vzorec miestnosti, vyberajte si farbu škárovacej hmoty, ktorá do neho zapadne a doplní celkový vzhľad priestoru.
  • Testujte farebné vzorky – ak máte pochybnosti o voľbe, požiadajte predajcu o farebné vzorky rôznych škárovacích hmôt. Môžete si tak vyskúšať, ako budú vyzerať na konkrétnom povrchu a v reálnom osvetlení miestnosti.
  • Nepodceňte vplyv svetla – zvážte vplyv osvetlenia miestnosti na vybranú farbu. Farebný dojem sa totiž môže meniť v závislosti od intenzity a farby svetla. Preto je dôležité porovnať farebné vzorky v rôznych svetelných podmienkach.

skarovacia hmota, sparovacka, špárovačka na obklady a dlazby, levelys

Výber vhodnej škárovacej hmoty…

…je jedným z posledných krokov pri dokončovaní stavby alebo renovácii. Správna farba škárovacej hmoty dodá priestoru harmonický dizajn a esteticky príjemný vzhľad. Okrem estetiky je však dôležité zohľadniť aj trvanlivosť škárovacej hmoty, odolnosť voči poveternostným vplyvom a vode a vhodnosť pre daný povrch. Tým sa zaručí dlhotrvajúci a spoľahlivý výsledok vašich stavebných prác.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ