Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
31. mája 2021 Prečítané 3478x

Ako zamedziť priehybu (planarite) na dlaždiciach?

Nemôžeme rátať s tým, že každá keramická dlaždica bude dokonale rovná a rovnako hrubá. Pozrite sa, ako sa dá pracovať s dlažbou, ktorá má odchýlky planarity.

Návody

Jedna z kľúčových geometrických vlastností obkladových keramických prvkov je ich plošná rovinnosť. Rovinnosť plochy každej dlaždice a aj z nej vyplývajúca výsledná, miestna rovinnosť položenej keramickej podlahy sú kľúčové pre konečný vzhľad podlahy. Rovinnosť nazývame aj planarita a jej odchýlky zvyčajne spôsobujú priehyby. Nebudeme teda písať o tom, ako zamedziť planarite dlaždice a podlahy. Naopak, pozrime sa na to, ako vieme položiť podlahu tak, aby mala čo najdokonalejšiu planaritu.

Terminológia

Pôvodne latinský výraz planarita je dnes používaný najmä v chémii, biológii, ale aj štatistickej matematike. Poznáme planaritu molekúl, peptidov, planaritu grafov a aj keramických obkladacích prvkov. Pre nás je kľúčový preklad pojmu planarita ako rovinnosť. Vychádzajme z faktu,  že nie každá dlaždica má dokonalú planaritu, nie je dokonale rovná a na celej ploche rovnako hrubá.

Teória a prax

Ak v bežných bytových priestoroch norma určuje odchýlku rovinnosti 0,5 %, rátanú podľa rozmerov dlaždíc, pri veľkých formátoch by bola podlaha nepoužiteľná. Teda chodiť by sa po nej dalo, ale určite by sme zakopávali. Odchýlka miestnej rovinnosti podlahy obytných miestností by totiž ani zázrakom nedosiahla normou povolené ± 2 mm na 2 m.

Okrem toho môžeme rátať s tým, že odchýlky planarity budú mať „od výroby“ najmä dlaždice s vysokými nepomermi dĺžky a šírky. Napríklad tie s rozmermi 120 x 12, alebo 100 x 10 cm a pododbne budú mať špecifické priehyby už vtedy, keď ich vybalíme. Ich nerovnosť je spôsobená procesom výroby, materiálom a rozmerom. Čo s tým?

Video planarita dlaždíc:

Viete, že…

pri dnešných vyspelých technológiách výroby keramických obkladacích prvkov pripadá na materiálové chyby len menej ako 10 % celkového podielu chýb pokládky? Zbytok ide na vrub ľudského faktora, buď sú to chyby vyplývajúce z nesprávnej voľby materiálu alebo nesprávneho či nedodržaného postupu pokládky. 

Metódy „dolaďovania“ odchýlok planarity

Pokladačská prax pozná viacero spôsobov, ako pracovať s dlaždicami, ktoré sú nerovné už pred pokladaním. Tieto metódy však nie sú stopercentne účinné. Nepomáha a na dobrý výsledok rovinnosti podlahy nepostačí napríklad, ak dlaždice prekladáme „na tretinku“ alebo len na 10 % celkovej dĺžky.

Leveling systém - spony - Levelys

Pri takýchto spôsoboch pokládky aj tak nedosiahneme cieľ aspoň normatívnej planarity, pretože vždy bude koniec jednej dlaždice „padnutý“ nižšie ako rovná hrana dlaždice pod alebo nad ňou. Vznikne tak nepekný a nerovný spoj škár a tieto nerovnosti sú pri používaní náchylné na odlúpnutia povrchovej glazovej vrstvy. Dlažba sa rýchlejšie opotrebúva v kritických miestach  bežným chodením alebo pohybmi nábytku.

Okrem toho takto realizovaná podlaha nie je esteticky vyhovujúca a „prepadnuté“ spoje, škáry sa aj zle čistia. Odchýlky planarity dlaždíc nedokážeme vyrovnať ani čarovaním s podkladom či s tým najflexibilnejším lepidlom. A klasická „krížiková“ metóda tiež nepomôže kvalitne položiť dlaždice s priehybmi. Krížikmi docielime maximálne rovnaké šírky škár, na výškové rozdiely dlaždíc krížiky nemajú žiaden vplyv.   

Riešením je vyrovnávací systém

Na plošné odchýlky rovinnosti dlaždíc od výroby, ale aj na celkovú miestnu rovinnosť položenej dlažby existuje prakticky jediný efektívny recept. Použitie vyrovnávacieho nivelačného leveling systému dokáže priehyby eliminovať. Vyrovnávací systém doslova vyrovnáva odchýlky planarity dlaždíc a celú plochu podlahy dá do roviny.

 Výsledok vyrovnania dlaždíc:

Ako na to?  

Vyrovnávacím systémom nastavíme a zafixujeme konečnú rovinnosť podlahy. Dlaždice vyrovnáme voči sebe a zamedzíme prepadnutiam, vyplývajúcim z odchýlok ich rovinnosti. Dlaždice vyrovnáme voči sebe do maximálnej možnej miery, ktorú dovolí hrúbka dlaždíc, pričom platí: čím sú dlaždice tenšie, tým plynulejší prechod dokážeme docieliť.

Video vyrovnania dlaždíc pomocou LEVEL+ :

Odchýlky planarity sa dajú zvládnuť

Keramická dlažba nie je laminátová plávajúca podlaha, nie je flexibilná a pri pokládke nemôžeme rátať, že ju ohneme, ak treba. Aby nám dlažba nepopraskala a aby sme ju položili čo najviac do roviny, musíme na jej prirodzené odchýlky od planarity ísť inak. Chce to len vedieť ako, a použiť ten správny leveling vyrovnávací systém. Pozrite sa, aký môže byť výsledok.

 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ