Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
5. júla 2023 Prečítané 1060x

Poškodila sa vám dlaždica? Stručný návod na jej výmenu.

Poškodila sa vám dlaždica? Naučte sa ju vymeniť jednoducho a bez problémov. V tomto článku vám vysvetlíme, ako na to. Čítajte ďalej!

Návody

Kúpeľňa plná nádherných dlaždíc je odrazom dnešnej modernej doby. Poškodená dlaždica preto určite nikoho nepoteší. Nielenže tým stráca svoju funkčnosť, ale aj kazí estetický dojem. Našťastie, výmena takéhoto kusu nie je náročná. V tomto článku si povieme, ako na to bez problémov a zbytočného stresu.

Ako môže dôjsť k poškodeniu dlaždice?

Existuje niekoľko možných príčin poškodenia dlaždice. V tomto ohľade veľkú rolu zohráva materiál dlaždice a kvalita pokládky. Niektoré dlaždice sú schopné odolať aj extrémnemu zaťaženiu, zatiaľ čo iné sa môžu poškodiť dokonca aj pod ťarchou spadnutého skleneného pohára. 

Prečo je dôležité vykonať opravu čo najskôr?

Ak sa vám poškodí dlaždica, je potrebné ju ihneď opraviť a vymeniť. Pýtate sa, prečo? Hlavné dôvody sú nasledovné:

  • Estetický vzhľad – poškodená dlaždica narúša celkový vzhľad miestnosti a pôsobí zanedbane.
  • Bezpečnosť – poškodená dlaždica predstavuje potenciálne riziko úrazu. Hrany, pukliny alebo nedokonalosti na dlaždiciach môžu spôsobiť úraz, najmä keď sa po nich chodí bosými nohami.
  • Predchádzanie ďalšiemu poškodeniu – poškodená dlaždica umožňuje vlhkosti vniknúť do podkladového materiálu. To zvyčajne vedie k vzniku plesní alebo dokonca k poškodeniu ďalších dlaždíc v okolí.
  • Udržiavanie hodnoty nehnuteľnosti – kvalitne položená a udržiavaná dlažba pridáva hodnotu nehnuteľnosti.

Aké sú teda možnosti nápravy? Ideálne je vymeniť poškodenú dlaždicu za identický kus, aby sa zachoval pôvodný dizajn podlahy. Ak už daný typ dlaždíc nie je k dispozícii, budete musieť použiť náhradu s podobným vzorom. Nižšie vám prinášame stručný postup, ako vymeniť poškodenú dlaždicu.

 

1. Príprava potrebných nástrojov a pomôcok

Pred výmenou poškodenej dlaždice je prvým krokom príprava potrebných nástrojov a pomôcok. Budete potrebovať meter, kladivo, sekáč, oscilačnú brúsku, špachtľu, orezávací nožík, metličku s lopatkou alebo vysávač, gumené kladivo, lepidlo na dlaždice a škárovaciu hmotu. Tiež budete potrebovať vedro na škárovaciu hmotu, vedro s vodou, handričku a, samozrejme, novú dlaždicu.

2. Odstránenie poškodenej dlaždice

Pred začatím výmeny poškodenej dlaždice je potrebné najskôr odstrániť pôvodnú škárovaciu hmotu okolo nej. Najlepšie je na to použiť oscilačnú brúsku. Postupujte však opatrne, aby ste nepoškodili dlaždice okolo.

Po odstránení škárovacej hmoty odstráňte poškodenú dlaždicu. Na túto prácu je najlepšie použiť sekáč a kladivo. Začnite od stredu a postupujte smerom k okraju. Pamätajte, že je potrebné dôkladne odstrániť aj pôvodné lepidlo z podkladu. Uvoľnené kúsky dlaždice a starého lepidla potom pozametajte alebo povysávajte. 

3. Lepenie novej dlaždice

Pripravte si lepidlo podľa pokynov uvedených na obale produktu. Následne ho naneste v požadovanej hrúbke na zadnú stranu dlaždice a rovnomerne ho rozotrite do vyhĺbeného podkladu. Pri nanášaní lepidla je ideálne použiť metódu floating & buttering

TIP

Metóda floating & buttering kombinuje dva spôsoby nanášania lepiacej vrstvy – na dlaždicu  aj na podklad. Dôležité je prispôsobiť hrúbku vrstvy a výšku zubov podľa veľkosti a formátu dlaždice. Štandardne sa na to používajú zubové stierky s výškou zubov medzi 8 a 14 mm.

4. Pokládka novej dlaždice

Po odstránení poškodenej dlaždice a nanesení lepidla na novú dlaždicu je dôležité presné umiestnenie dlaždice na správne miesto tak, aby okraje boli v rovine s okolitými dlaždicami. Veľkou pomocou v tomto smere je použitie maticového vyrovnávacieho systému LEVEL+, ktorý slúži ako efektívna náhrada klasických krížikov. Tento systém je vhodný pre dlažby a obklady s hrúbkou od 2 do 16 mm.

Použitie maticového vyrovnávača LEVEL+ je veľmi jednoduché. Stačí vložiť medzerník medzi dlaždice a otočiť ho o 90° kolmo na škáru. Potom len dotiahnite maticu v smere hodinových ručičiek rukou alebo pomocou špeciálneho kľúča. Dôležité je však mať na pamäti, že maticu treba uvoľniť proti smeru hodinových ručičiek o 90° súbežne so škárou a vytiahnuť ju ešte pred úplným zaschnutím lepiacej zmesi. 

5. Dokončovacie práce

Po zaschnutí lepidla naneste novú škárovaciu hmotu. Pri práci používajte špachtľu a nanášajte škárovaciu hmotu silikónovou stierkou rovnomerne po celej ploche. Prebytočnú hmotu odstráňte stierkou a nechajte vyschnúť. Posledným krokom je vyčistenie povrchu dlaždice.  

 

Výmena poškodenej dlaždice…

…je veľmi jednoduchá. Postup spočíva v príprave potrebných nástrojov a pomôcok, odstránení poškodenej dlaždice a pokládke novej. Nezabudnite umiestniť novú dlaždicu v rovine s okolitými kusmi. Na záver naneste novú škárovaciu hmotu a vyčistite povrch dlaždice. 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ