Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
6. septembra 2022 Prečítané 2295x

Ako vybrať správnu rezačku, ktorá viac reže ako tvorí odpad

Chcete si vybrať rezačku na dlažbu, no nie ste si istý jej výberom? V článku vám poradíme, na čo si treba dať pozor. Viac sa o tom dočítate v našom článku.

Tipy

Kvalitná rezačka na keramické obklady a dlažbu je pri pokládke nevyhnutnosť. Je totiž málo pravdepodobné, že budete pracovať s povrchom bez rohov a dlaždice vám vyjdu presne. O tom, aké vlastnosti a čo všetko by mala spĺňať dobrá rezačka obkladov, si povieme v našom článku.

Základné typy rezačiek

V prvom rade sa treba rozhodnúť, akému typu rezačky dáte prednosť. V základnom rozdelení poznáme manuálne (ručné) a elektrické rezačky dlažieb. Každý typ má svoje klady a zápory. Avšak pokiaľ ste profesionál, vo vašej výbave odporúčame oba typy.

Pokiaľ radi majstrujete iba doma alebo potrebujete rezačku iba na jednorazovú prácu, postačí vám aj manuálna hobby rezačka a karbina s vhodným kotúčom. Je lacnejšia, má menšiu hmotnosť a nepotrebuje chladenie. 

Elektrickú rezačku si vyberte najmä v prípade, ak ju plánujete používať pravidelne. Rovnako aj vtedy, ak potrebujete rezať otvory, hladké rezy či jolly hrany. Jej cena je síce vyššia ako pri manuálnej, ale máte v nej istotu na veľa rokov. 

Umožňuje veľmi presné rezanie a má veľa funkcií, ktoré manuálnej rezačke chýbajú. Treba však počítať s tým, že pri práci sa zahrieva, preto potrebuje chladenie. To znamená väčšiu hmotnosť, ťažšiu skladnosť a náročnejšiu manipuláciu. 

rezacka na dlazbu, rezacka na obklad, rezanie dlazdic, levelys

Vlastnosti kvalitnej rezačky

Výber správnej rezačky znamená predovšetkým presný rez a pohodlnú prácu. Ušetríte ňou aj peniaze, pretože budete vytvárať menej odpadu. Základom je pevná konštrukcia, presnosť a uchytenie, vyhotovenie rezného kolieska a tlak na rozlomenie. 

Pevná konštrukcia

Dajte pozor najmä na to, aby horná rezná časť nelietala. Konštrukcia musí byť totiž kompaktná. Hocičo pohyblivé je pri presnom rezaní zásadným problémom. Aj malé odchýlky pri rezaní môžu spôsobiť ťažkosti.

Presnosť a uchytenie

Bez správneho uchytenia dlaždice nie je ani presnosť. Kvalitná rezačka musí umožniť bez problémov vložiť dlažbu na reznú plochu, pevne ju uchytiť, správne vymerať a podržať. Počas rezania by mala byť práca s ňou hladká a priama. Pozor si dajte najmä pri veľkoformátových obkladových prvkoch.

 

Vyhotovenie rezného kolieska

Poznáme dva varianty rezných koliesok – jednoliate pevné kolieska a kolieska s ložiskami. V oboch prípadoch musí byť koliesko pevné. Nesmie sa hýbať ani kývať. 

Kolieska s ložiskami sa vyznačujú vyššou kvalitou a hladkým prechodom i pri vyššom vyvíjanom tlaku.Výsledkom toho je, že koliesko sa pri krútení nezasekne. Drahšie rezačky zvyčajne disponujú týmto typom kolieska. 

Aj kvalitná konštrukcia rezačky s jednoliatym klasickým kolieskom dokáže odviesť rovnako dobrú robotu.

Tlak na rozlomenie a rozlamovač

Ďalšou dôležitou vlastnosťou dobrej rezačky je rozloženie tlaku na rozlomenie dlažby. Malo by byť rovnomerné a pevné. Nemala by sa poškodiť glazúra dlažby. V tomto smere predstavuje najlepšie riešenie rozlamovač, ktorý je tvorený hladkým, no nie príliš tvrdým plastom. Guma môže brzdiť malý nutný šmyk a kov by mohol pri tlaku poškodiť dlažbu.

 

TIP

Rezačky môžete dostať v niekoľkých veľkostiach. Pamätajte, že rezanie keramickej dlažby väčšej veľkosti si žiada väčšiu rezačku. Výber rezačky je preto dôležité prispôsobiť aj plánovanej veľkosti dlaždíc.

 

Na čo si treba dať pri výbere rezačky pozor

Pripravili sme pre vás zopár užitočných tipov, ako si vybrať rezačku presne na mieru. Najdôležitejšie parametre, ktoré treba zohľadniť, sú nasledovné:

  • Hrúbka a dĺžka rezu – čím má dlaždica väčšie rozmery, tým bude náročnejšia manipulácia s ňou. Zároveň tu platí, že čím je väčšia dĺžka rezu, tým všeobecnejšie má rezačka využitie. Podobný princíp platí aj pri hrúbke rezu. Univerzálna rezačka by mala mať hrúbku rezu minimálne 1 cm.
  • Hmotnosť – ručné rezačky disponujú nižšou hmotnosťou (väčšinou do 20 kg). Stolné elektrické rezačky môžu mať však hmotnosť aj 20 kg, dokonca aj viac ako 100 kg. Väčšia hmotnosť znamená vyššiu stabilitu pri rezaní. Čím ale väčšia hmotnosť, tým náročnejší transport na miesto práce. 
  • Materiál – nie každá rezačka si poradí s každým druhom materiálu. Mäkšie a krehké materiály (keramika, porcelán…) sa lepšie režú ručnou rezačkou. S kameňom či mramorom si tento typ rezačky ale neporadí. 
  • Bezpečnosť – najdôležitejšia je ergonomická rukoväť potiahnutá gumou s dezénom. Pre zvýšenie bezpečnosti pri práci nezabudnite používať ochranné pomôcky (okuliare, rukavice, ochrana uší, respirátor…).
  • Doplnky – pri elektrickej rezačke sa vám určite vyplatia, náhradné kotúče, uholník, čerpadlo na chladiaci systém, šablóna na prenášanie nezvyčajných tvarov a vykružovač (kvôli miestam s rúrkami). 

Výber správnej rezačky na dlažbu…

…nie je zložitý. Treba sa najmä rozhodnúť medzi ručnou a elektrickou rezačkou. Pokiaľ plánujete využívať rezačku častejšie, prikloňte sa radšej k elektrickej. Nezabudnite tiež vziať do úvahy plánovanú veľkosť dlaždíc. Na veľké dlaždice vám totiž malá rezačka nebude stačiť.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ