fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
25. mája 2017 Prečítané 29689x

Ako vyčistiť a zrenovovať špáry na podlahe?

Nástrah, ktoré číhajú na dlažbu s peknými špárami, je v domácnosti hneď niekoľko. Pre dlažbu a obklad v kúpeľni a na balkóne je najväčším nepriateľom pleseň, v kuchyni zasa mastnota a na chodbe rôzne nečistoty zvonku. Našťastie, existuje viacero spôsobov, ako vrátiť zašpinenej dlažbe prvotný lesk a čisté špáry.

Tipy

Šedá špárovacia hmota urobí špinu menej viditeľnou

Univerzálnym odtieňom je šedá špárovacia hmota, ktorú je možné použiť aj pri bielej či farebnej dlažbe. Jej najväčšou výhodou je, že špina sa na šedej „špárovke“ vyníma oveľa menej výrazne ako na bielej špárovacej hmote.

K tmavej dlažbe sa výborne hodí tmavá špárovacia pasta a v prípade prírodne vyzerajúcej dlažby zvoľte „špárovku“ v béžovej farbe. Pokiaľ ste na špárovanie dlažby mysleli ešte pred jej osadením a vybrali si šedý alebo tmavší farebný odtieň, máte o starosť menej.

Čo však robiť, ak vaša biela škárovacia pasta postupom času nabrala žltý alebo šedý odtieň?

Najskôr dlažba, potom špáry

Predtým, než sa pustíte do čistenia špár, najprv je potrebné vyumývať samotnú dlážku. Použiť na to môžete buď komerčné čistiace prostriedky, ako je Ajax, Savo či Cif, alebo si takúto chémiu svojpomocne vyrobiť doma. Najčastejšou kombináciou je ocot alebo obyčajná Jar zmiešaná s vodou.

Čistiace prostriedky na dlažbu si viete vyrobiť aj doma

Receptov na bielenie škár existuje hneď niekoľko. Vyskúšať môžete prášok do pečiva, ktorý si pochvaľujú viaceré gazdinky. Inou alternatívou je sóda bikarbóna. Na výrobu takéhoto roztoku si pripravte 2 lyžičky sódy bikarbóny, 4 lyžičky šálky kyseliny citrónovej a to všetko zmiešajte v pohári s čistou vodou.

Návod, ako to presne urobiť, nájdete v našom videu:

Na zneškodnenie plesne medzi špárami dlažby a obkladu sa niektorým osvedčil ocot alebo koncentrát alkoholu s kyselinou askorobovou.

Čistiť sa dá aj bez chémie

Výborným pomocníkom na nečistoty medzi špárami sú parné čističe. Tie okrem zažratých špár dokážu pomocou vody a vysokého tlaku odstrániť aj mastné usadeniny či vodný kameň. S účinkami parného čističa na podlahu je spokojná aj gazdinka s prezývkou irek. Podľa nej „stačí viackrát prejsť kruhovou kefkou po tom istom mieste, trošku pritlačiť a špáry sú ako nové.

Aj keď by sa mohlo zdať, že parné čističe do domácnosti sú drahšie ako nové špárovanie dlažby, nie je to celkom tak. Značkové parné čističe si môžete zaobstarať už od 60 €. Pritom ich nevyužijete iba na čistenie špár, ale takmer v celej domácnosti, pretože dokážu odstrániť až 99 % bežných baktérií.

Silikónovému tmelu sa radšej vyhnite

Pri hľadaní spôsobu, ako zrenovovať špáry na podlahe a obklade, na internete môžete objaviť aj rady, že zanesené špáry sa dajú jednoducho „zrenovovať“ pomocou sanitárneho silikónu. Skutočnosť je taká, že špinu a pleseň medzi dlažbou silikón síce prekryje, no po čase sa začne postupne olupovať.

Sanitárny silikón je navyše umelá látka bez pórov a po chvíli sa na nej začne tvoriť nová pleseň, ktorej sa zbavíte iba úplným odstránením tmelu. Silikón teda čistenie či nové špárovanie obkladu alebo podlahy určite nikdy nenahradí.

Ako na čistenie špár v exteriéri?

Vonkajšia dlažba sa nachádza v prostredí, kde si na čistenie môžete dovoliť použiť hrubšiu silu, väčší objem vody a robustnejšie prístroje. Preto je účinným pomocníkom na čistenie špár na terase, okolo bazéna či záhradnom altánku ekologický a šetrný vysokotlakový čistič.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ