fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
29. októbra 2020 Prečítané 1957x

Ako postupovať pri údržbe keramických obkladov?

Keramický obklad môže slúžiť aj celé generácie. Treba sa ale oň starať, teda najmä pravidelne čistiť. Čítajte, ako jednoducho sa to dá.

Návody

Keramické obklady sú ideálne do priestorov s náročnejšími požiadavkami najmä na odolnosť voči vlhkosti. Ich vlastnosti teda predurčujú na použitie všade tam, kde je vyššia vlhkosť. V interiéri ide najmä o kúpelne a kuchyne. Na to, aby keramický obklad slúžil dlhodobo, netreba len kvalitný výber materiálu a precíznu obkladačskú prácu. Pre zachovanie dlhodobej funkčnosti a aj estetického vzhľadu je dôležitá aj údržba keramického obkladu.

udrzba obkladov levelys

Obklad je…

… všeobecne deklarovaný ako trvanlivý stenový krycí systém. Na jeho trvanlivosť a životnosť vplýva viacero faktorov, od druhu, kvality a vhodného použitia materiálu, cez správnosť jeho prevedenia po vplyv podmienok prostredia. Správne vybraný, aplikovaný a udržiavaný obklad vo vyhovujúcom prostredí by mal mať takú životnosť, ako stavebná konštrukcia.

Interiérový obklad prioritne pozitívne vplýva na hygienu priestorov, ale aj na tepelný odpor stien a zvukovo-izolačné vlastnosti. Plní samozrejme aj estetickú funkciu. Optimálnemu zabezpečeniu trvanlivosti a plneniu požadovaných funkcií pomáha správna údržba keramického obkladu. Jej základom je čistenie stavebných nečistôt a nečistôt vzniknutých používaním.

levelys, obklad, cistenie obkladu

Údržba keramických obkladov

Keramické obklady sú pre svoje pozitívne vlastnosti ideálne do priestorov s vyššími nárokmi na odolnosť voči vlhku. Keramika je materiál eliminujúci negatívne dôsledky vplyvov priebežne pôsobiacej vyššej vlhkosti. Odolnosť, trvanlivosť a ľahká údržba keramické obklady doslova predurčujú do vlhkých priestorov. Všade tam, kde je nevyhnutné mať plochy bez nečistôt, plesní a iných zdraviu ohrozujúcich dôsledkov pôsobenia vlhka.

Pre zaistenie a udržiavanie životnosti a kvality keramických obkladových materiálov treba splniť kľúčovú podmienku: správny výber vhodného obkladového prvku pre konkrétne prostredie. Pretože ani dokonalá údržba nezabráni znehodnoteniu nesprávne vybraného obkladu. Životnosť keramického obkladu sa pohybuje od 20 do 100 rokov.

Viete…

…že aj keramické obklady majú rôzne vlastnosti vyplývajúce z ich zloženia a spôsobu výroby? Obklad do kúpeľní, wc a kuchýň by mal byť odolný voči tvorbe škvŕn, trhliniek a aj voči bežne používaným čistiacim prostriedkom a chemikáliám.

 

Metódy čistenia obkladov podľa spôsobu znečistenia

  • zvislé obkladové plochy čistíme vždy zhora nadol
  • bežné znečistenie stačí umyť teplou vodou a saponátom
  • silne znečistený keramický obklad čistíme neabrazívnym čistiacim prostriedkom, určeným na sanitu a obklady
  • zbytky cementu alebo škárovacích hmôt odstraňujeme 5 % octovým roztokom alebo čistiacim prostriedkom na to určeným
  • zbytky hrdze dokážeme z keramického obkladu odstrániť čistiacimi prostriedkami s obsahom kyseliny fosforečnej.

Dnes je k dispozícii široké spektrum rôznych čistiacich prostriedkov vhodných na keramické obklady. Každý má špecifické účinky na rôzne a aj netypické druhy znečistenia obkladu. K dispozícii sú aj špeciálne prostriedky určené na konkrétne typy keramických obkladov.

Nezabúdajme na škáry

Na škáry sa prakticky pri čistení obkladu nedá zabudnúť, pretože sú nevyhnutnou súčasťou plochy obkladu. Škáry zvyčajne čistíme rovnakým spôsobom a aj rovnakými čistiacimi prostriedkami ako samotný obklad. Pozor, samozrejme, na prostriedky, ktoré sú určené priamo na čistenie zbytkov škárovacích hmôt. Aby sme nemuseli škárovať nanovo.

Tu sú praktické návody a rady na efektívne čistenie škár.

Škáry medzi dlaždicami sú zvyčajne najkritickejšími miestami znečistenia obkladu. Tam sa najčastejšie tvoria a udržujú aj nežiadúce plesne. Ich vznik nie je len dôsledkom nepravidelného alebo nedokonalého čistenia. Je to aj vplyvom nedostatočných možností vetrania miestnosti. Tu po mechanickom vyčistení musíme aplikovať aj fungicídne a antivírusové čistiace a dezinfekčné prostriedky.

 

Údržba je najmä čistenie

Keramické obklady by mali – podľa typu materiálu a druhu prostredia – slúžiť aj sto rokov. Aby nám vydržali čo najdlhšie, nestačí ich len správne obložiť, musíme sa o ne  aj starať. Základnou údržbou keramického obkladu je pravidelné čistenie. Ak poznáme jednoduché pravidlá, keramický obklad dokážeme bez problémov udržiavať čistý, dlhodobo pekný, trvanlivý a funkčný. Súčasťou údržby sú aj opravy poškodených obkladov. To už je ale vyšší, náročnejší level, ktorému sa budeme podrobnejšie venovať v inom článku.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ