fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
16. novembra 2020 Prečítané 7934x

Ako na keramické obloženie schodiska

Pokladači a obkladači sú až vtedy majstri, keď zvládnu schodisko. Pri tomto majstrovskom kúsku je dôležitá aj precízna príprava a správny výber materiálu. 

Návody

Každý majster obkladač musí denne zvládať povinné jazdy, má však aj svoj „majsterštyk“. To, čo zo svojej práce robí najradšej a tým pádom sa mu to aj robí najlepšie. Ale z pohľadu náročnosti je skutočným majstrovským kúskom obloženie schodiska keramickou dlažbou a obkladom. Čítajte, čo všetko obloženie schodiska okrem fortieľa vyžaduje.

nivelacny system, leveling system, vyrovnavaci system, levelys, maticovy system

Náročná príprava aj realizácia

V podstate všetky fázy pokladania keramiky na schody sú náročné. Niektoré náročnejšie, ako pri bežnom lepení obkladu či pokladu na rovnomernú pochu. Ak sú obkladačské prvky správne vybrané, všetko je presne pomerané, precízne je pripravený aj obklad, hor sa do obkladania. Treba samozrejme dodržať správny postup a vyvarovať sa zbytočných chýb.

Základným predpokladom úspechu je presné rozmeranie, vrátane kontaktných plôch. Pri samotnom pokladaní je asi najzložitejšie dodržanie priebežnosti a čo najlepšej rovnomernosti škár. Škáry by mali mať rovnomerné a priebežné línie na celom schodisku, a na točitom zvlášť.

 

Viete…

… že z celkového podielu chýb keramických dlažieb a obkladov je len do 10 % materiálových? Väčšina chýb ide na vrub nesprávneho výberu materiálu a hlavne nesprávneho alebo nedodržaného postupu obkládky či pokládky.

 

Požiadavky na návrh keramického obkladu schodiska

  • rozvrh dlažby by mal vychádzať z osi schodiska
  • škáry by mali na jednotlivých schodových stupňoch nadväzovať
  • na oboch stranách by mali byť rovnako široké prírezy
  • ak nie sú použité schodovky s oblou nášľapnou hranou – schodové stupnice, odporúča sa nášľap ukončiť ukončovacím profilom, ktorý eliminuje nadmerné opotrebenie hrany
  • dizajn a farebné riešenie by vzhľadom na zrakovú orientáciu pri nedostatočnom osvetlení nemali byť nadmieru geometrické.  

 

Materiál na schody by mal byť špeciálny  

Protišmykovosť

Na schody sa používajú prakticky rovnaké druhy dlaždíc ako na podlahy a obklady. Rozdiel je v ich povrchovej úprave, ktorá musí spĺňať normami dané protišmykové požiadavky

Protišmykovosť je všeobecne vyjadrenie hodnoty uhla, pri ktorom kráčajúci človek pociťuje zneistenie pri chôdzi na šikmej ploche. Uhol sklzu je vyjadrený v stupňoch v rôznych škálach.

Hodnota protišmykovosti keramickej podlahy určuje jej vhodnosť použitia v konkrétnom priestore. Protišmykovosť dlažby s vysokým koeficientom trenia sa vyjadruje aj dynamickým koeficientom trenia. 

Zjednodušene: dlažba na schodoch by mala spĺňať vyššie nároky na protišmykovosť.

 

Schodovky

Na nášľapnú vrstvu sa používajú dlaždice s protisklzovými drážkami – schodovky. Mali by ste ich kúpiť v akomkoľvek druhu a dekore keramickej dlažby. Rozdiel oproti klasickej dlažbe je len v dodatočne lisovaných alebo frézovaných drážkach. Ak k dlažbe, ktorú ste si vybrali na podlahu, nezoženiete schodovky, môžete to vyriešiť transparentnými protišmykovými páskami.

Okrem klasických schodoviek s drážkami sú k dispozícii ešte dva typy špeciálnych dlaždíc na schody:

  • schodové stupnice – schodovky s oblou nášľapnou hranou
  • rohové schodovky – s dvoma rovnými a dvoma oblými hranami

Niektorí výrobcovia v rámci kompletných radov schodových obkladov ponúkajú aj pravé či ľavé soklové dlaždice, presne narezané k zaobleným hranám schodových stupníc.

nivelacny system, leveling system, vyrovnavaci system, levelys, maticovy system

Materiál

Dlažba v obytných priestoroch a zvlášť na schodoch by mala mať čo najvyšší stupeň protišmykovosti. Ten sa dá dosiahnuť nielen mechanicky – pridaním protisklzových drážok alebo fyzikálne – sklonom dlaždíc. Samotný materiál keramickej dlažby môže mať protisklzové a protišmykové vlastnosti, vyplývajúce z technológie výroby a úpravy povrchovej vrstvy.

Na schody je najviac odporúčaná keramická dlažba nazývaná gres. Teda neglazované, spekané dlaždice s vysokou tvrdosťou, hutným črepom a nízkou nasiakavosťou. Povrchový lesk im nedodáva glazúra, ale úprava leštením. V podstate nejde o klasickú keramiku, ale rozomletú, lisovanú a pri vysokých teplotách vypálenú kameninu.   

 

Obloženie schodiska je „fuška“

Nie ale fuška v zmysle taká nejaká sfušovaná amatérska bokovka. Je to majstrovská disciplína. Nejde samozrejme len o postup, akým schody obložíme. Ak precízne dodržiavame pracovný postup a využívame šikovný vyrovnávací systém, dokážeme aj schody obložiť tak, ako treba. 

Dôležitý je najmä výber materiálu s ideálnymi protišmykovými a protisklzovými vlastnosťami. Ak ste sa čo i len raz pošmykli na schodisku, viete, o čom píšeme. No a okrem precízneho výberu materiálu je pri obkladaní schodiska nesporne kľúčová aj príprava.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ