Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
31. mája 2017 Prečítané 20976x

Plánujete podlahové kúrenie? Tieto druhy podláh sa na to hodia najviac

Plávajúca podlaha, či vinyl? Keramická dlažba, alebo radšej korok? Rozhodujúcim faktorom je tepelný odpor materiálu. Prečítajte si o ďalších vlastnostiach, na ktoré by ste pri výbere dlažby na podlahové kúrenie nemali určite zabudnúť.

Tipy

Pri výbere podlahovej krytiny sa najčastejšie zameriavame na to, aby sa nám páčila a dokonale ladila so súčasným interiérom. No v prípade, že hľadáte dlažbu na podlahové kúrenie, do úvahy treba brať aj iné kritéria. Ideálna podlaha by totiž mala zvyšovať účinnosť podlahového kúrenia.

To znamená, že pri nižších nákladoch za energie by ste mali mať v domácnosti rovnakú, alebo ešte vyššiu teplotu. Toto sú podlahy, ktoré túto podmienku spĺňajú najlepšie:

Keramická dlažba

Ideálnou krytinou na podlahové kúrenie je keramika, ktorá dosahuje najlepšiu tepelnú vodivosť. Tento materiál sa zároveň vyznačuje minimálnym tepelným odporom, ktorý zaručuje vysokú efektivitu a takmer žiadne straty.

Pre niektorých môže byť použitie keramickej dlažby nevýhodné v období mimo vykurovacej sezóny. Vtedy je keramika studenšia, čo bude prekážať najmä ľuďom citlivým na chlad. Na druhú stranu, pokládka podlahy keramickou dlažbou je v horúcich letných mesiacochpríjemným osviežením.

Podlahári neodporúčajú používať veľmi hrubú dlažbu, pretože okrem nej treba myslieť aj na samotný podklad, ktorý takisto zvyšuje tepelný odpor. Dlažbu môžete pokladať buď do lepidiel určených na podlahové kúrenie alebo do špeciálneho tmelu.

Ak sa rozhodnete pre pokladanie podlahy keramikou, obzerajte sa po veľkoplošnej dlažbe s čo najväčšími rozmermi. S ňou dosiahnete menšie straty a lepšiu vodivosť. S naším Levelys systémom ju dokonca položíte oveľa rýchlejšie a jednoduchšie.

Kamenná dlažba

V prípade kamennej dlažby určenej do interiéru platia rovnaké vlastnosti ako pre podlahovú krytinu z keramiky. Kameň má minimálny tepelný odpor a dokonalú vodivosť, čo ho radí medzi materiály ako stvorené pre použitie na podlahové kúrenie.

Pokiaľ sa rozhodnete pre kamenné dlaždice do interiéru, neprežeňte to s ich hrúbkou. Väčšia hrúbka totiž znamená väčší odpor a menej nahromadeného tepla.

Druh podlahy Tepelný odpor (m2K/W)
keramika 0,01
kameň 0,01
vinyl 0,02
linoleum 0,02
PVC 0,02
laminát 0,04 až 0,07
drevo 0,05 až 0,1
koberec 0,075 až 0,1
korok 0,11

 

Vinyl, linoleum a PVC podlaha

Dobrá tepelná vodivosť a nízky odpor tepla robia z vinylu (linolea) a PVC vhodných adeptov na podlahové kúrenie. Vlastnosti týchto materiálov sú takmer úplne identické, líšia sa iba technológiou výroby.

Zatiaľ čo vinylové podlahy sú zhotovené z čisto prírodných materiálov, PVC podlaha sa zaraďuje medzi umelohmotné materiály. V rozhodovaní, ktorú z týchto dvoch podláh použiť, môže uvážiť práve aj tento fakt. Predsa len, v interiéri s nábytkom z masívu by pôsobila umelá podlaha ako päsť na oko a paródia na vkus.

Pre čo najlepšiu efektívnosť podlahového kúrenia je odporúčaná hrúbka vinylovej a PVC podlahy 2-2,5 mm. Pokládka vinylu a PVC si vyžaduje rovný povrch, na ktorom by sa podlaha neohýbala a nepraskala. Okrem rovnosti by ste pred pokladaním mali myslieť aj na špeciálny nivelačný materiál. Pre potreby vykurovania cez podlahu treba vybrať taký, ktorý odoláva vyšším teplotám.

PVC a linoleová podlaha sa na podlahové kúrenie umiestňuje bez akejkoľvek izolácie, čo šetrí nie len náklady, ale aj starosti pri pokladaní. Obe podlahy však ponúkajú aj niekoľko ďalších výhod. Medzi tie najväčšie patrí jednoduchá údržba.

Keďže je PVC podlaha odolná voči vode, po zašpinení ju stačí jednoducho pretrieť mopom. Potom si na nej budete namiesto špiny všímať už iba príjemné vyžarovanie tepla.

Nemajte voči linoleu predsudky. Éra, kedy sa táto podlaha nepriamo spájala s obdobím socializmu, je dávnou minulosťou. Doba pokročila a rovnako vyspela aj vinylová podlaha, ktorú si môžete zaobstarať v rôznych vzoroch, farbách a imitáciách iných druhov podláh.

Laminátová podlaha

Plávajúca podlaha z laminátu je dnes veľmi obľúbeným riešením pre pokladanie podlahy naprieč rôznymi miestami. Rovnaký trend platí aj pre podlahové vykurovanie. Laminát je ako podlaha vhodný takmer všade – do obývačky, detskej izby, do chodby, spálne či kuchyne.

Rovnako ako vinyl a PVC, nenáročnou údržbou sa vyznačuje aj laminátová podlaha. Jej najväčšou výhodou oproti ostatným druhom podláh je cenová dostupnosť. Aj práve preto si ju vyberá vždy najväčší počet záujemcov s podlahovým kúrením.

Laminátovú podlahu je potrebné pokladať na dobre vyrovnaný povrch, inak sa môže ohýbať, praskať či dokonca lámať. Ideálna hrúbka podlahy by nemala prekročiť hodnotu 8 mm, pretože s väčšou hrúbkou sa jej dobré tepelné vlastnosti výrazne zhoršujú.

Ako podklad na zlepšenie stability podlahy a zníženie teplotných strát je dobré použiť fóliu, ktorá odoláva vyšším teplotám. Výbornou izoláciou je napríklad uhlíkový papier, no ešte lepšie vlastnosti ponúka Texizol. Ten okrem nízkej hodnoty tepelného odporu zabezpečuje lepšie odvádzanie vlhkosti, ktorá je živnou pôdou pre plesne.

Zvyšným podlahám sa radšej vyhnite

Drevená podlaha je charakteristická vysokým tepelným odporom. Práve preto by ste sa namiesto dreva mali poobzerať po inom materiály. Z rovnakého dôvodu sa vyhnite aj kobercom a korkovej podlahe.

Žiadna z týchto troch podláh neposkytuje také tepelné vlastnosti, ktoré by boli vhodné na podlahové vykurovanie. Ich použitie by bolo iba neefektívnym plytvaním tepla, energií a financií. Samozrejme, existujú aj prípady, kedy je použitie dreva, korku či kobercov vhodným riešením, no o tom si možno povieme v budúcom článku. ?

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ