Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
6. októbra 2023 Prečítané 500x

Kúpeľňová mozaika: Aké sú aktuálne trendy?

Objavte s nami štýlové trendy v kúpeľňových mozaikách a vytvorte si s ich pomocou modernú kúpeľňu. V článku nájdete zaujímavé tipy, ktoré sú aktuálne.

Trendy

Výzdoba kúpeľní je jedným z kľúčových faktorov, ktoré prispievajú k celkovému dojmu a atmosfére tohto dôležitého miesta v našich domovoch. Jedným z najkreatívnejších a esteticky pôsobivých spôsobov, ako oživiť kúpeľňu, je použitie mozaiky. Mozaika však nie je len obyčajným dekoratívnym prvkom, ale môže byť tiež praktickou voľbou pre výzdobu kúpeľní. V našom článku sa preto pozrieme na aktuálne trendy v oblasti kúpeľňovej mozaiky.

mozaika kupelna, mazaika kupelka, mozaika v kupelne, krasna mozaika, modra mozaika, levelys

Krátky historický prehľad kúpeľňovej mozaiky

Mozaika má bohatú históriu, ktorá siaha až do starovekých civilizácií. Už v antickom Ríme a starovekom Grécku bola mozaika využívaná na zdobenie príbytkov a chrámov. Starí umelci používali rôzne materiály, vrátane kameňa alebo keramiky, aby vytvorili komplexné vzory a obrazy.

Umenie mozaiky sa však rozšírilo aj do iných častí sveta, napríklad do Byzancie a islamských ríš. Mozaikové diela boli často náboženského charakteru a zvyčajne zobrazovali biblické príbehy alebo islamské symboly, napríklad aj vo verejných kúpeľoch.

S nástupom renesancie sa záujem o mozaiku opäť oživil, a umelci začali používať mozaiku vo svojich svetoznámych dielach. Avšak až v 19. storočí sa mozaika stala populárnym prvkom výzdoby interiérov, a to najmä v období secesie.

 

Vedeli ste, že…

…mozaika v súčasnosti prežíva renesanciu a stáva sa dôležitým prvkom v modernom dizajne interiérov? Jej krása, trvanlivosť a schopnosť vytvárať unikátne vzory a textúry ju robia obľúbeným dekoratívnym prvkom nielen v kúpeľniach, ale aj v iných častiach domu.

 

Moderné trendy v kúpeľňovej mozaikovej výzdobe

Dôvodov, prečo je kúpeľňová mozaika čoraz obľúbenejšia, je niekoľko. Jedným z najdôležitejších je však jej odolnosť voči mechanickému poškodeniu a vlhkosti. Rovnako zvláda náhle zmeny teplôt. Keramická mozaiková dlažba v kúpeľni neabsorbuje kvapalinu – koeficient absorpcie vody je 0. Vďaka tomu si mozaika v kúpeľni nevyžaduje špeciálnu starostlivosť.

Materiál mozaiky v moderných trendoch

V súčasnosti sa mozaiky v kúpeľniach vyrábajú z rôznych materiálov, ktoré prispievajú k ich jedinečnému vzhľadu a trvanlivosti. Okrem keramiky sú obľúbené najmä prírodné kamene, ako je mramor, žula a vápenec. Ich prednosťami sú luxusná textúra a trvanlivosť. Oproti tomu sklenené mozaiky sa stali modernou voľbou vďaka ich schopnosti odolať vlhkosti a širokej palete farieb, ktoré pridávajú kúpeľni eleganciu a jas.

Rovnako aj keramické mozaiky sú dostupné v rôznych textúrach a vzoroch, čo umožňuje vytvárať rôznorodé dizajny. Napríklad tí, ktorí hľadajú prírodný vzhľad, môžu použiť mozaiky so vzorom dreva, ktoré do kúpeľne vnášajú príjemnú rustikálnu atmosféru.

mozaika kupelna, mazaika kupelka, mozaika v kupelne, krasna mozaika, hneda mozaika, levelys

Farebná paleta v kúpeľňových mozaikách

Výber farieb je kľúčovým faktorom pri vytváraní atmosféry v kúpeľni. Neutrálne farby, ako je biela, sivá a krémová, zostávajú populárne pre svoju schopnosť vytvárať dojem čistoty a elegancie. Pastelové farby, ako mätová, pastelová ružová a svetlomodrá, pridávajú kúpeľni jemný a osviežujúci vzhľad. 

Pre tých, ktorí túžia po tropickej atmosfére, sú vhodné farby džungle, ako je tmavozelená, hnedá a šedá, ktoré evokujú pocit tropického raja. Zaujímavou voľbou sú aj kontrastné farby, ktoré kombinujú svetlé a výrazné odtiene – vytvárajú dynamický a moderný vzhľad kúpeľne.

Pamätajte, že výber farby mozaiky by mal zohľadňovať celkový dizajn kúpeľne a osobné preferencie. Dôležité je tiež udržať rovnováhu medzi aktuálnym moderným trendom a trvanlivosťou, aby bola kúpeľňová výzdoba aktuálna aj v budúcnosti.

Štýly a vzory v kúpeľňových mozaikách

Štýly a vzory mozaík významne prispievajú k celkovému dizajnu a atmosfére kúpeľne. V súčasnosti prevládajú nasledovné trendy:

  • Geometrické vzory – pravidelné tvary a vzory sú stále populárne pre svoju jednoduchosť a moderný vzhľad. Sú obľúbené najmä v minimalistickom dizajne.
  • Vintage vzory – retro vzory a vzory inšpirované minulými dekádami dodávajú kúpeľni vintage šarm a nádych decentnej histórie.
  • Morské motívy – mozaiky so vzormi rybiek, morských hviezd alebo mušlí vytvárajú atmosféru morského pobrežia. Sú ideálne pre interiéry v námorníckom štýle.
  • Abstraktné umenie – mozaiky so surrealistickými a abstraktnými vzormi dodávajú kúpeľni umelecký nádych.

mozaika kupelna, mazaika kupelka, mozaika v kupelne, krasna mozaika, zelene more mozaika, levelys

Príklady moderného dizajnu kúpeľňovej mozaiky

Na záver vám prinášame praktické tipy ohľadom moderného dizajnu kúpeľňovej mozaiky. Okrem už zmienených vzorov a motívov sú v súčasnosti trendy najmä tieto:

  • Luxusný mramor – kúpeľňa zdobená bielym alebo čiernym mramorovým mozaikovým obkladom so zlatými akcentmi. Tento dizajn vytvára elegantný vzhľad.
  • Sklenené kvety – tieto mozaiky dodávajú kúpeľni hravý a umelecký nádych.
  • Minimalistický luxus – kúpeľňa zdobená jednoduchými a minimalistickými mozaikami v neutrálnych farbách. Tento dizajn pridáva kúpeľni vkusný a čistý vzhľad.
  • Tropický raj – mozaikový obklad, ktorý evokuje tropický raj s palmami alebo kvetmi. Ideálne je ho kombinovať so svetlými farbami.
  • Art deco – tento dizajn vsádza na eleganciu a hladké línie. Ide o jednoduché, geometrické tvary štylizované do reprezentatívnej formy a symetrie. Do kúpeľne pridáva eleganciu a štýlový vzhľad.
  • Geometrické kontrasty – mozaika zdobená geometrickými kontrastnými vzormi vytvára v kúpeľni dynamiku a moderný vzhľad.

Súčasné trendy v kúpeľňových mozaikách…

…smerujú k elegancii, jednoduchosti, geometrickým kontrastom a prírodným materiálom. Dominuje najmä minimalistický dizajn a použitie prírodných farieb a textúr. Zaujímavou a častou voľbou sú aj mozaiky, ktoré evokujú tropický raj a abstraktný art deco štýl.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ