Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
18. apríla 2016 Prečítané 4083x

Aktuálne trendy v podlahových obkladoch

Interiérový dizajn sa uberá späť k prírodným materiálom. Vyžaruje z nich teplo, pokoj, má pozitívny vplyv na psychiku človeka. Stále viac ľudí sa zaujíma o energetiku bývania, feng šuej. Tento trend k nám prichádza z ďalekého východu a ľudia veria, že použité materiály a rozmiestnenie nábytku vplýva na ich psychickú pohodu. Okrem toho sa s trendami vraciame v čase, retro je populárne opäť. Pozreli sme sa na svetové trendy v podlahových obkladoch.

Trendy

Bambusové podlahy

Bambusové podlahy sú obľúbené už roky. Sú veľmi pevné a odolné. Vysušený bambus je svojimi vlastnosťami podobný najtvrdším drevám. Rôzne štýly a farby robia z tohto materiálu veľmi atraktívnu alternatívu pre zákazníkov, ktorí sa chcú odlíšiť a dajú si záležať na kvalite. Ale aj tých, ktorí sú ekologicky cítiaci. Okrem toho sú bambusové podlahy odolnejšie voči vode oproti dreveným obkladom. Je to však stále prírodný materiál, a tak ho dlhodobá vlhkosť môže poznačiť.

Pri nákupe bambusových podláh sa zamerajte na jej tvrdosť. Väčšina obkladov pochádza z Číny. Jednak môžete dostať veľmi kvalitnú podlahu, ale aj obklad, ktorý je mäkší a môže potenciálne vylučovať chemické látky, ako sú rôzne lepidlá. Bambusové podlahy sa aj relatívne ľahko poškriabu. No na druhej strane, pôsobia prirodzene a sú dizajnovo veľmi zaujímavé.

Prírodná podlaha má nezameniteľné čaro a atmosféru.

Korkové podlahy

Korkové podlahy sú veľmi pohodlné a príjemné. Majú veľmi zaujímavý vzhľad a, podobne ako bambusové obklady, sú ekologické. Korok je prirodzene rezistentný voči plesniam a iným mikro-organizmom, čo z neho robí vynikajúcu možnosť pre alergikov. Korková podlaha má jedinečné vlastnosti. No má aj malé nevýhody. Ostré predmety ju môžu poškriabať a ťažký nábytok ju môže permanentne poškodiť.

Korkové podlahy sú dostupné v rôznych farbách a štýloch. Môžu sa nakombinovať s akýmkoľvek nábytkom a domovu dodajú teplú, mäkkú a zároveň exotickú atmosféru.

Vinylové podlahy

Vinylové, resp. PVC, podlahy sú v slovenských domácnostiach známe už dlho. Nové štýly a farebné prevedenia z nich robia atraktívnou voľbou aj dnes. Vinylové podlahy sú vhodné pre zákazníkov, ktorí plánujú podlahové kúrenie. Vinyl má totiž najmenší tepelný odpor v porovnaní s inými druhmi podláh. Nakoľko ide o syntetický materiál, neničí sa vlhkosťou. Ak sa nejaká časť podlahy počas používania poškodí, stačí vymeniť jednotlivé lamely a podlaha bude zasa krásna.

Vinylová podlaha je vhodná aj do kuchyne alebo kúpeľne. Dnešný dizajn ju robí nerozoznateľnou od dreva.

Veľkoformátové obklady

Obkladačky veľkých rozmerov sú stále viac obľúbenejšie, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Dizajnovo sú veľmi zaujímavé a hodia sa k modernému interiéru. Podlaha zložená z týchto dlaždíc má malé množstvo spár, čím čiastočne zamedzuje vzniku plesní. Obklady veľkých formátov sa perfektne hodia do moderných bytov, ale aj domov so starším nábytkom. Interiéru dodajú vzdušnosť a priestrannosť.

Mohlo by sa zdať, že obkladať s týmto druhom podlahy je jednoduchšie. Predsalen ide o veľké dláždice a teda by celkový proces obkladania mal zaberať menej času. Nenechajte sa zmiasť. Pri veľkých dlaždiciach si treba poriadne premyslieť, ako budete podlahu ukladať. V akom smere a v akom množstve. Nezabudnite zvážiť aj veľkosť spár.

 

Obkladačky sú vhodné najmä do kuchýň a kúpeľní.

Recyklované drevené obklady

Tento trend reflektuje dopyt po zelenom eko interiéri. Drevo pre tieto obklady sa získava z už použitých stavebných materiálov. Obrovskou výhodou je jedinečnosť takejto podlahy. Veľmi často sa s ňou v slovenských domácnostiach nestretávame. Podlaha je častokrát tvrdšia než drevená. Drevo na ňu totiž môže pochádzať z odrastených starších stromov. Je to iná kvalita, než vyrúbané mladé stromy, ktoré sa používajú na klasickú drevenú podlahu.

Pred tým, než sa pre tento typ rozhodnete, chceme vás upozorniť aj na nevýhody takýchto obkladov. Zdroj takéhoto dreva nie je presne jasný, a teda nevieme s presnosťou určiť, či potenciálne môže obsahovať toxické látky alebo pesticídy. Zvyčajne sú tieto podlahy drahšie od klasických drevených. Čo využívajú niektorí predajcovia a zákazníkov zavádzajú. Predajú im nové drevo za cenu recyklovaného.

Aktuálne pozorujeme veľa trendov. Jednak majú zákazníci záujem o veľkoformátové dlaždice, no zároveň je veľký dopyt aj po mozaikových riešeniach. Veľký vzostup zaznamenávajú prírodné materiály, ale aj vinyl sa vracia späť na scénu. Prírodné materiály sú vhodné do všetkých miestností, kde sa nevystavujú vlhkosti. Dlaždice a vinyl zas do kúpeľní a kuchýň pre ich výborné vlastnosti. Je len na zákazníkoch, ktorú možnosť si zvolia.

S obkladom vám však radi pomôžeme. V našom e-shope s leveling systémom Levelys nájdete kliny, spony a kliešte, ktoré vám ušetria veľa času a námahy ukladaní podlahy.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ