fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
26. mája 2017 Prečítané 76668x

Ako si svojpomocne vymeniť poškodenú dlažbu

Výdrž dlažby ovplyvňuje kvalita výroby a spôsob pokladania. Ak jeden z týchto faktorov zlyhá, dlažbu dokáže poškodiť aj obyčajný pohár vody. Zničenú dlažbu môžete vymeniť za rovnaký kus, no ak sa ten istý druh dlažby už nedá zakúpiť, budete musieť improvizovať. Ako?

Návody

Kombinácia dlažby a obkladu zdobí interiér, no zároveň plní ochrannú funkciu. Stenu a podlahu v kúpeľni chránia proti vlhkosti a vode, v kuchyni zasa pred mastnotou a rôznymi nečistotami. Aj keď primárnou úlohou podlahy a obkladu nie je iba skrášľovanie, práve estetické poškodenie dlažby je najčastejším dôvodom, prečo sa ju ľudia rozhodnú vymeniť za nový kus.

Zatiaľ čo v minulosti bola bežnou súčasťou interiérov výhradne dlažba s veľkosťou 15 cm x 15 cm, v súčasnosti ľudia preferujú dlaždice väčších rozmerov. Vďaka tomu sa síce pokládka podlahy dokáže dokončiť oveľa rýchlejšie, no jej rekonštrukcia je potom o niečo zdĺhavejšia.

Niektorá podlaha vydrží aj väčšie zaťaženie, iná môže prasknúť už aj po páde skleneného pohára na zem. Príčin, prečo sa dlažba poškodí, existuje hneď niekoľko. Najväčší vplyv na jej výdrž má kvalita spracovania a samotná pokládka podlahy. Ak sa pod dlažbou nachádzajú „hluché“ miesta bez výplne, je len otázkou času, kedy takáto dlažba praskne alebo sa z nej kúsok odlomí.

Pokiaľ sa presne takýto scenár udial vo vašej domácnosti, na výber máte dve možnosti. Poškodenú dlažbu môžete vymeniť za rovnaký kus, alebo v prípade, že sa ten istý model dlažby už nedá nikde zakúpiť, budete musieť improvizovať. Ako?

Výmena za nový kus

Ak sa vám po pokládke zvýšilo niekoľko kusov dlažby, rekonštrukcia podlahy výmenou za nový a rovnaký kus je v tomto prípade úplne jednoduchá. Na vybratie poškodenej dlažby budete potrebovať dláto, šroubovák, kladivo, murársku špachtľu, odlamovací nožík a množstvo trpezlivosti.

Ako prvé musíte odstrániť špárovaciu hmotu. K tomu môžete použiť lámací nôž a navlhčenú špárovku okolo dlažby postupne vyškrabať. Oveľa rýchlejším spôsobom je vysekávanie špárovky pomocou skrutkovača a kladiva.

Tí zdatnejší s pevnou rukou si môžu pomôcť karbobrúskou s menším, napríklad 115 mm diamantovým rezným kotúčom. Práve tento spôsob využíva a odporúča niekoľko obkladačov, ktorí poškodenú dlažbu vyberajú tak, že všetky štyri špáry okolo poškodenej dlažby opatrne narežú jednoručnou brúskou.

Potom dlažbu rozrežete alebo opatrne rozbijete kladivom a pomocou dláta vysekáte všetky kúsky od stredu smerom k okraju. Miesto, kde sa poškodená dlažba nachádzala, je ešte potrebné očistiť od pôvodného lepidla. Na to môžete použiť murársku špachtľu.

Nasleduje nanesenie lepidla a osadenie novej dlažby. Správne osadenie sa nemusí podariť vždy na prvý pokus, pretože málo lepidla spôsobí, že sa dlažba „utopí“ a kvôli väčšiemu množstvu bude, naopak, príliš vysoko.

Po zaschnutí lepidla je potrebné priestor medzi dlažbou vyplniť špárovacou hmotou. Takáto rekonštrukcia podlahy si síce vyžaduje veľkú dávku strpenia, no ak sa to urobí dôkladne, výsledok je od pôvodnej dlažby nerozoznateľný.

Čo robiť, ak rovnakú dlažbu už nikde nepredávajú?

V prípade, že poškodenú dlažbu nedokážete nájsť v ponuke žiadneho predajcu a niekoľko kusov sa vám nezvýšilo ani po pokladaní, ako náhradu môžete použiť aj farebne odlišnú dlažbu. Tá bude zaujímavým spestrením celého interiéru kúpeľne či kuchyne a zároveň pútať pozornosť bez toho, aby to niekomu prekážalo.

Ďalšou možnosťou je mozaika zhotovená z úlomkov viacerých druhov dlažby, čo môže pôsobiť ako úmysel a zároveň vyzerať moderne.

Postup je v tomto prípade rovnaký ako pri pokladaní rovnakej dlažby. Jediným rozdielom je, že v tomto spôsobe riešenia dostáva priestor aj vaša kreativita – farbu, motív a tvar dlažby si môžete vybrať a mozaiku vytvoriť podľa vlastných predstáv.

Aj keď je tento článok orientovaný na výmenu poškodenej dlažby, rovnakým spôsobom dokážete vymeniť a zrenovovať aj poškodený obklad.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ