fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
24. januára 2022 Prečítané 31497x

Ultimátny návod, ako položiť dlažbu svojpomocne

Najať si služby profesionála môže byť celkom rozumné riešenie, táto voľba však dokáže novú podlahu v interiéri podstatne predražiť. Ak to spojíme s faktom, že vďaka rôznym vylepšeniam je položenie novej podlahy na profesionálnej úrovni jednoduché aj pre úplného laika, stojí za zváženie možnosť uložiť si podlahu úplne sám.

Návody

Najať si služby profesionála môže byť celkom rozumné riešenie, táto voľba však dokáže novú podlahu v interiéri podstatne predražiť. Ak to spojíme s faktom, že vďaka rôznym vylepšeniam je položenie novej podlahy na profesionálnej úrovni jednoduché aj pre úplného laika, stojí za zváženie možnosť uložiť si podlahu úplne sám.

Ako na to?

Keď si na svojpomocnú pokládku trúfnete a budete precízne dodržiavať správny pracovný postup, výsledok môže byť pozitívnym prekvapením. Pri pokladaní dlažby totiž platí rovnaké pravidlo ako pre akýkoľvek pracovný postup používaný v praxi: všetko už je vymyslené, treba len poznať správne poradie jednotlivých krokov. Každý krok osvedčeného pracovného postupu je nutné aj správne zrealizovať. Ak si prácu uľahčíte s využitím vyrovnávacieho systému LEVELYS, pôjde vám pokládka od ruky.

Návod pokládky dlažby na pripravený rovný poklad

Na rovné položenie dlažby na profesionálnej úrovni budete potrebovať:

  • dlaždice
  • lepidlo
  • zubovú stierku (hrebeň)
  • gumené kladivo
  • vodováha
  • kliny Levelys
  • spony Levelys
  • kliešte Levelys
  • prísavky Levelys

1. Naneste lepidlo na podklad

Po nanesení lepidla vložte sponu pod každú stranu dlaždice (v súlade s veľkosťou dlaždice, zvoliť jednu alebo viac spôn na stranu).

2. Naneste lepidlo na dlaždicu a uložte ju do lepidla

Pokladanie môžete urobiť aj ručne, profesionálny výsledok však zaručí prísavka Levelys. Na dlaždicu poklepte gumeným kladivkom (lepšie prilne k podkladu).

3. Do každej spony vložte klin Levelys

Správne vložené kliny splnia v súčinnosti so sponami svoju funkciu: dosiahnuť čo najdokonalejšiu rovinnosť pokládky.

4. Zacvaknite klin do spony

Na zacvaknutie klinu môžete použiť naše trakčné kliešte Levelys. Predtým si však nezabudnite prekontrolovať rovinu s pomocou vodováhy.

5. Odstráňte klin

Po stvrdnutí lepidla odstráňte klin pomocou gumeného kladivka alebo odkopnutím kolmo na klin.

6. Roztrieďte kliny od zvyškov spôn

Kliny uschovajte pre opätovné použitie a zostatky spôn pokojne vyhoďte do odpadu.

 

V našom e-shope máte na výber spony s rozpätím:

1 mm ; 1,5 mm ; 2 mm ; 3 mm ; 4 mm ; 5 mm ; 1 mm XL a 1 mm XXL

Pre ešte lepšie pochopenie toho, ako svojpomocne položiť dlaždu s Klinovým vyrovnávací systémom Levelys si pozrite náš názorný videonávod.

 

Po kladení a lepení, teda pokládke dlažby nasleduje nevyhnutné škárovanie a čistenie samotnej dlažby aj priestoru pokládky. Samozrejmosťou je dodržiavanie technologických časov tvrdnutia lepidla pri pokladaní a aj škárovacej hmoty pri škárovaní.

Toto bol všeobecný a zásadne zjednodušený návod, ako položiť dlažbu svojpomocne s pomocou vyrovnávacieho systému LEVELYS na pripravený rovný podklad. Po jeho prečítaní a aj prezretí inštruktážneho videa každého laika napadne vtieravá otázka: naozaj je to také jednoduché? Odpoveď je šalamúnska: áno aj nie.

Správne rozfázovanie

Každá pokládka dlažby má svoju prípravnú, realizačnú a dokončovaciu fázu. Samozrejme, nie je jedno, na aký podklad a akú dlažbu chceme položiť. Určite nie je jedno, akým spôsobom nanášame lepidlo a manipulujeme s dlaždicami. Vonkoncom nie je jedno ani to, ako a čím dlažbu správne vyškárovať a ako ju počas pokládky a po nej vyčistiť.

Prípravná fáza

Pred samotnou pokládkou by sme mali mať pripravený plán, teda zodpovedané otázky: čo chceme položiť, čím, kam, na čo a akým spôsobom? Po výbere a nákupe správneho typu dlažby vhodného do konkrétneho priestoru – s rezervou +15 % vymeranej plochy – treba vybrať vhodné lepidlo a škárovaciu hmotu. Pripraviť si treba aj potrebné náradie a pomôcky.

Kľúčová je aj príprava podkladu – musí byť rovný – v prípade savých podkladov penetrovaný. Je rozdiel, či pokladáme dlažbu na dokonale rovnú novú betónovú podlahu, alebo na pôvodnú starú dlažbu, či napríklad na drevený podklad.

 

Realizačná fáza

Ak máme pripravené všetko, čo potrebujeme, vrátane podkladu, môžeme začať pokladať. Pri používaní vyrovnávacieho systému LEVELYS jednoznačne odporúčame nanášať lepidlo hrebeňom metódou floating&buttering – čiže na podklad aj na dlaždicu. Zabezpečíme tým dokonalé priľnutie dlaždice a prilepenie.

Pri manipulácii s veľkoformátovými obkladacími prvkami odporúčame používať prísavky. Trendové dlaždice s väčšími než štandardnými rozmermi vyžadujú precíznejší prístup najmä pri manipulácii, ale aj pri samotnom lepení. Majú totiž vyššiu tendenciu k priehybom a popraskaniu ako menšie dlaždice.

Použitie vyrovnávacieho systému LEVELYS dokáže čas pokládky podstatne skrátiť v porovnaní s klasickým postupom pokladania. Nie je to však dôvod na zbytočné ponáhľanie – niektoré technologické časy pracovného postupu nemáme ako urýchliť. Samozrejme, postupnosť krokov treba dodržať, nedá sa ani obísť, ani preskočiť či odignorovať.

 

Vedeli ste, že…

…aj keď použijete rýchloschnúce lepidlo, neznamená to, že budete mať pokládku hotovú za hodinku? Dajte lepidlu čas, kým urobí svoju prácu, položenú dlažbu nikdy neškárujte v čase, kým nie je lepidlo vyschnuté a vytvrdnuté.

Dokončovacia fáza

Po položení dlažby a vyschnutí lepidla nastupuje škárovanie. Vždy škárujte vhodnou škárovacou hmotou, výrobcom a aj normou určenou do miestnosti alebo priestoru, kam dlažbu pokladáte. V kúpeľni používame úplne iný typ škárovacej hmoty, ako v interiéri s nižšou vlhkosťou. Platí to aj pre škárovanie dlažby položenej v exteriéri, na terase či balkóne.

Po doschnutí škárovacej hmoty treba položenú dlažbu vyčistiť spôsobom a prostriedkami vhodnými na konkrétny typ dlažby. Ideálna je najmä čistá voda, niektoré mramorové dlažby sú totiž mimoriadne háklivé na akúkoľvek chémiu a abrazívne čistiace prostriedky.

 

Ako správne vlastnoručne položiť dlažbu?

Ak chcete dláždiť svojpomocne, dá sa to celkom v pohode a s pomocou vyrovnávacieho systému LEVELYS môže byť výsledok ako od profíka. Ak však chcete vydláždiť a obkladať schody alebo správne zvládnuť rohy a kúty v kúpeľni, potrebujete určite viac ako 6-bodový manuál.

Pokládka dlažby sa dá zvládnuť aj vlastnými rukami a dajme tomu, že aj bez skúseností, praxe a fortieľa profesionálneho obkladača. Treba však vždy poznať a aj trpezlivo a precízne dodržiavať správne a osvedčené pracovné postupy.

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ