fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
29. júna 2017 Prečítané 36389x

Nie je špárovka ako špárovka. 6 tipov ako si vybrať špárovaciu hmotu, ktorá vás nesklame

Niektorá špárovacia hmota môže po čase stratiť farbu, vypadávať zo špár a na jej mieste sa tak začne tvoriť pleseň. Ako tomu predísť? Stačí, ak sa pri kúpe špárovacej hmoty začnete riadiť týmito radami.

Návody

Precízne lepenie dlažby a obkladu je iba polovica úspechu. Zvyšnú časť tvorí špárovanie, ktoré takisto veľmi výrazne ovplyvňuje výsledný dojem a spokojnosť z novej kúpeľne či kuchyne.

Kedysi sa na vyplňovanie špár používala obyčajná cementová zmes, dnes však existujú oveľa prepracovanejšie špárovacie malty. Také, ktoré nie len že dobre vyzerajú, ale majú aj množstvo funkčných vlastností. S rozmanitou ponukou však prišli aj ďalšie starosti, pretože čím viac variantov, tým ťažšie sa vyberá.

1. Na farbe záleží

Pokiaľ chcete, aby interiér pôsobil výrazne, tento efekt dokážete docieliť aj kontrastnou špárovacou hmotou. No ak nepotrebujete na špáry príliš upozorňovať, zvoliť by ste mali odtieň, ktorý farebne ladí s dlažbou.

Zaužívaným trendom, no dnes už skôr prežitkom, je biela špárovacia hmota. Tou ľudia masovo špárovali dlažbu bez rozdielu, či mali na podlahe svetlé alebo tmavšie dlaždice. Rovnako to bolo aj pri obklade. Ďalšou nie príliš prívetivou vlastnosťou bielej špárovacej hmoty je veľká náchylnosť na zašpinenie. Dôvodom môže byť aj nesprávny postup pri umývaní podlahy.

Dlažbu treba najprv zbaviť väčších nečistôt pomocou vysávača a umývanie by malo prísť na rad až potom. Bez použitia vysávača si totiž čiastočky prachu zanesiete priamo do špár, ktoré po čase stratia svoju žiarivú belosť. O tom, ako účinne vyčistiť špáry na podlahe, sme písali už v minulom článku.

2. Zrnitosť hmoty vyberajte podľa veľkosti špár

Pri rozhodovaní zohráva veľkú úlohu aj veľkosť špár. Na špárovanie kamennej dlažby, ktorá si oproti tej keramickej vyžaduje aj hrubšie medzery, budete potrebovať špárovku s väčšou zrnitosťou.

3. Cementová špárovka pre bežné použitie

Pre špárovanie dlažby v miestnosti, kde sa neočakáva mechanické zaťažovanie podlahy, je postačujúca cementová špárovacia hmota. Ide o klasickú špárovku do interiéru, ktorá je dostupná vo viacerých druhoch. Tie lacnejšie si nemusia rozumieť s chemickými čistiacimi prostriedkami, čím sa automaticky nehodia do kúpeľne, kuchyne a ani na špárovanie dlažby v chodbe.

Cementová špárovacia hmota je pochôdzna už do 24 hodín. Jej prednosťou je tiež široká škála farieb, vďaka čomu si môžete v kúpeľni zvýrazniť keramickú dlažbu, obklad aj mozaikové vzory presne podľa svojich predstáv.

Medzi najlepšie cementové špárovacie malty patria produkty od značiek Knauf, Murexin či Mapei. Práve so špárovačkou Mapei má užívateľka macka23 najlepšie skúsenosti: „Obkladači nám vtedy povedali, že je najlepšia, tak sme ju kúpili. Máme ju na dlažbe, na obklade v kuchyni a bude aj v kúpeľni. Ďalší obkladač, ktorý nám práve robí kúpeľňu, s ňou má tiež dobré skúsenosti. Majú aj fajn vzorkovník.“

4. Flexibilné lepidlo vyžaduje flexibilnú špárovku

Na špárovanie dlažby a obkladu, ktorý bol lepený pomocou flexibilného lepidla, sa používajú polymercementové špárovacie hmoty. Ide o klasické cementové špárovacie hmoty obohatené o polymerické látky. Tie znižujú krehkosť špárovky, no zároveň zlepšujú jej pevnosť a odolnosť voči vode.

Práve vďaka tomu je pružná špárovacia hmota vhodná na špárovanie sprchových kútov, obkladov, kuchynských liniek a všade tam, kde sa očakáva vysoká vlhkosť. Špárovka z polymercementovej zmesi je tiež ideálna aj ako špárovacia hmota pre podlahové kúrenie, pretože dokáže odolávať teplotným rozdielom. Svoje uplatnenie si nájde aj v exteriéri.

5. Na dilatačné špáry patrí silikón

Pružná silikónová hmota sa používa na špárovanie medzier medzi flexibilnou stenou a flexibilnou podlahou. To preto, že bežná cementová špárovka je príliš tvrdá, zmenám medzier by sa nedokázala prispôsobovať a časom by popraskala.

Po silikónovej špárovačke by ste mali siahnuť vtedy, ak je vaša podlaha umiestnená na izolačnej vrstve a „pláva.“ Rovnako je vhodná aj v prípade, že namiesto pevných priečok máte v domácnosti steny zo sadrokartónu. Tie sa totiž takisto ohýbajú, aj keď ich pohyb je voľným okom neviditeľný.

Silikónový tmel určený na špárovanie dilatačných medzier je možné zakúpiť vo viacerých farbách.

6. Špárovka do exteriéru? Polymér, epoxid alebo uretán

Z hore uvedených druhov sa na špárovanie medzier v exteriéri hodí iba polymercementová hmota, no ak potrebujete špárovku do extrémnych podmienok, musíte si vybrať inú. Jednou z takých je čistá polymérová špárovacia hmota, ktorá dokáže odolávať vode, chemikáliám aj mechanickému poškodeniu a najčastejšie sa používa na špárovanie bazénov.

Pokiaľ hľadáte špárovku do objektov, kde sa očakáva veľké mechanické zaťaženie a používanie agresívnych chemických látok, vybrať si môžete buď epoxidové alebo uretánové špárovacie hmoty.

Veríme, že vám náš sprievodca pomohol a na špárovanie podlahy si vyberiete takú hmotu, s ktorou budete dlhodobo spokojní. ?

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ