fbpx
Vypočítajte si spotrebu
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Spôn/Level+
Uloženie dlaždíc na strih (+)
0
Klinov
Uloženie dlaždíc na väzbu (T)
0
Klinov
viac info
28. augusta 2017 Prečítané 5503x

Akú podlahu vybrať do domácnosti, v ktorej žijú zvieratá?

Vybrať podlahu, ktorá bude odolávať znečisteniu, škrabancom a zároveň sa bude hodiť do vášho interiéru, nie je vôbec jednoduché. Laminátová podlaha sa síce ľahko udržiava, no psík sa na nej bude šmýkať. Dlaždice sú najvhodnejšie, no váš chlpáč by na nich mohol prechladnúť. Ako teda vybrať podlahu, ktorá bude vyhovovať vášmu miláčikovi aj vám?

Tipy

Najmenej vhodné sú koberce

Dôvodom je, že sú obrovským magnetom na chlpy a vyčistiť ich tak, aby v období jarného pĺznutia vyzerali ako nové, bude výkon hodný vyznamenania.

Samozrejme, že koberce majú svoj význam aj v súčasnosti, no radšej zostaňte pri menších rozmeroch, ktoré slúžia ako dekorácia pod stolík či vchodové dvere. Koberce rozmiestnené po celom byte by vás veľmi rýchlo omrzeli. Okrem chĺpkov z nich nie je jednoduché odstrániť ani škvrny či zápach.

Navyše, medzi vlákna sa s obľubou zachytáva prach aj roztoče. Tie môžu byť zdravotným rizikom hlavne pre alergikov.

Laminát sa ľahko udržiava, ale…

Laminátová podlaha je v porovnaní s kobercom o niečo vhodnejšia. Znečistenie na nej totiž stačí jednoducho povysávať a zmyť čistiacim prípravkom s vodou.

Predsa len však má aj svoje nevýhody, ku ktorým patrí najmä jej neznášanlivosť s vlhkosťou. Tá vie byť problémom napríklad vtedy, ak sa váš psík vymočí na podlahu vo vašej neprítomnosti. Kvôli vlhkosti sa vlákna dreva postupne zväčšujú a laminátová podlaha sa tak deformuje. Preto sa jej radšej vyhnite.

Okrem spomenutých dôvodov je plávajúca podlaha z laminátu pre zvieratá tiež príliš klzká. Takže ak sa zvykne psík po vašom príchode domov tešiť až tak, že za vami beží cez celý byt, brzdenie mu bude robiť problém. Laminát teda nie je vhodný ani z pohľadu bezpečnosti.

Ak drevo, tak štruktúrované a s väčšou tvrdosťou

Návrat k prírodným materiálom spôsobil, že podlahy z dreva sú čoraz populárnejšou krytinou. V domácnosti pôsobí drevená podlaha krásnym dojmom a je hrejivá. Pokiaľ ju však chcete umiestniť na zem, po ktorej bude kráčať aj váš štvornohý miláčik, tým sa jej výhody končia.

Ostrým pazúrom psíka alebo mačky nedokáže drevo odolávať až tak dobre ako laminát. To znamená, že drevená podlaha sa veľmi ľahko poškriabe. V popularite medzi psičkármi jej nepridáva ani to, že sa do nej zvyknú zachytávať pazúry malých šteniatok. Fanúšikovia mačiek zase isto „ocenia“, keď si ich miláčikovia začnú na podlahe z dreva brúsiť nechty.

Pokiaľ vám však tieto nevýhody drevenej podlahy neprekážajú a predsa by ste v domácnosti uvítali prírodný materiál, odporúčame trošku zainvestovať a zakúpiť podlahu vyrobenú z tvrdšieho dreva. Ideálne sú podlahy z buku, dubu či rôznych exotických drevín. Alebo recyklované drevené podlahy vyrobené zo starých odrastených stromov.

Pri pokladaní myslite aj na špáry medzi jednotlivými doskami. Zvieratám sa totiž môžu zachytávať nechty aj do nich.

Namiesto hladkej drevenej podlahy siahnite po drevených doskách so štruktúrovaným povrchom. Škrabance tak budú na drevenej dyhe oveľa menej viditeľné. Ak nie, pripravte sa na to, že hladkú drevenú podlahu budete musieť vždy po istom čase nechať prebrúsiť.

Vinyl a PVC sú (takmer) dokonalé

Túto kombináciu sme už vychválili, keď sme hľadali najlepšiu krytinu na podlahové kúrenie. A teraz vám ju odporučíme znova. PVC a vynilové podlahy sa ľahko umývajú a problém im nerobia ani prípadné mláky. Pre milovníkov zvierat sú najvhodnejšie pre ich tvarovú pružnosť, vďaka ktorej sa škrabance „opravia“ samé.

Vynilová podlaha s tvarovacou pamäťou je však o niečo drahšia. Pre tých šetrnejších bude vhodná vynilová podlaha so štruktúrovaným povrchom. Na ňom sa prípadné škrabance ľahko stratia. Aby na podlahe z vinylu váš psík nevyzeral ako prvýkrát na ľade, odporúčame vyberať podlahu, ktorá je opatrená s protišmykovou úpravou.

Podlahová krytina z vinylu sa vyznačuje dobrou cenovou dostupnosťou a veľkou variabilitou vzorov. Vynil s imitáciou dreva či keramickej dlažby tak nemusí vôbec pôsobiť fádne ani v modernej domácnosti.

Korok jedine s povrchovou úpravou

Majiteľom, ktorí sa delia o domácnosť spolu so svojím psíkom alebo mačkou, môžeme odporučiť aj korkovú podlahu. Tá je v poslednom období veľmi populárna. Vďačí za to svojim perfektným vlastnostiam – je antialergická, moderná, odolná voči vlhkosti aj vode. Vyznačuje sa príjemným pocitom pri dotyku, a teda aj pri chôdzi.

Ideálne bude, ak si psíčkari vyberú korok s povrchovou úpravou. Lak, vosk či fólia z vinylu zabezpečí, že povrch korkovej podlahy ostane neporušený a chránený aj pod váhou väčšieho chlpáča.

Dlaždice sú najpraktickejšie

Pokládka dlažby v kuchyni, na chodbe a všade, kde je prístup zvonku, je pre milovníkov zvierat najlepšou voľbou. Keramická dlažba neabsorbuje vlhkosť, ľahko sa utiera a pokiaľ sa jej čistote budete venovať pravidelne, bez náznakov opotrebovania vydrží aj niekoľko desiatok rokov.

Na druhú stranu, dlaždice sú chladné, čo zvieratká síce ocenia počas horúceho lete, ale v zime by mohli prechladnúť. Vyriešenie tohto nedostatku však poskytuje podlahové kúrenie.

Ak sa rozhodnete pre pokládku dlažby v miestnosti, kde váš štvornohý člen rodiny trávi najviac času, nezabudnite mu v nej vytvoriť útulné a teplé prostredie. Na to postačí aj malý koberček či pelech.

Možno si myslíte, že najväčšou nevýhodou tejto dlažby je jej šmykľavý povrch. To môže byť pravda, no ak sa keramická dlažba položí do malých miestností s vonkajším prístupom, jej klzkosť nemusí byť až tak veľkým problémom. Pokiaľ by ste si však chceli dlaždice položiť do celej domácnosti, odporúčame použiť keramické dlaždice s vyššou hodnotou protišmykovosti – ideálne R11 alebo R12.

Riešili ste už podobný problém? Aký typ podlahy by ste zvolili do domácnosti so psom či mačkou vy? ?

 

 

V prípade, že si nie ste istí, či môžete využiť náš systém aj pre vašu realizáciu, neváhajte nás kontaktovať. Skúsený a vyškolený personál vám ochotne poradí s akýmkoľvek problémom.

SPOZNAJTE NAŠE PRODUKTY

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ